| Egészséges? Tévhitek...
Kávé – ártalmas az egészségre
Igaz? Nem igaz? A kávét sokszor teszik felelőssé egy egész sor egészségügyi problémáért. Többek között a magas koleszterinszintért, szívbetegségekért. Szakértők szerint ez az összefonódás inkább azon az előítéleten alapszik, hogy aki kávét iszik, az sokat dohányzik és több szeszes italt is fogyaszt. Egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a kávé nem oka a felsorolt betegségeknek, éppen ellenkezőleg: a benne található antioxidánsok hasznosak a megelőzésben. A kávénak rossz a sajtója, noha a kávébab gazdag forrása a betegségmegelőző antioxidánsoknak. Persze nem helyettesíti a gyümölcsöket és zöldségeket. De ha mértékletes a kávéfogyasztásban, nem kell aggódnia.
|
|
| Tanácsunk A kávé által – ha sok tejjel issza – növekszik a kalciumbevitel, ami hasznos. Kevesebb, mint napi négy csésze kávé elfogyasztása – minél kevesebb cukorral és tejszínhabbal, de sok tejjel – nem káros a szervezetre, esetleg még jótékony is lehet! Terhesség esetén azonban a napi koffeinfogysztást 300 mg alá kell szorítani, ebbe beleszámít a kóla, tea és kávé együttvéve. (Egy csésze kávé körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz.)
Halolaj – nem véd a szívbetegségek ellen
Igaz? Nem igaz? Egy tudományos cikk nemrégiben kétségbe vonta, hogy az omega-3 zsírsav védelmet nyújtana a szívbetegségekkel szemben. A kritikusok szerint azonban a kísérleti személyek között nagy számban voltak olyanok, akik már korábban is koszorúér-betegségben szenvedtek, ezért nem hatott rá jótékonyan az omega-3 zsírsav.
Tanácsunk Alapvető fontosságú, hogy minél több tengeri halat, s benne omega-3 zsírsavakat fogyasszunk. Nemcsak a koleszterinszintet és a vérnyomást csökkenti, hanem enyhíti a bélgyulladás és az ízületi gyulladás tüneteit is. Kulcsfontosságú szerepet játszik az agyszövetek egészségének megőrzésében, egyes feltevések szerint az Alzheimer-kór megelőzésében is. Lehetőség szerint ne étrendkiegészítőkből, hanem halból és tojásból lássuk el szervezetünket omega-3 zsírsavval.
Tea, csokoládé – segít a rák megelőzésében
Igaz? Nem igaz? A tea és a csokoládé catechint, egy, a szívbetegségek és a rák elleni védelemben fontos anyagot tartalmaz. A legutóbbi időkig a teát tartották a legjobb cathecinforrásnak, ám az újabb megállapítások szerint a csokoládé majdnem négyszeres mennyiséget tartalmaz.
Tanácsunk A tea és étcsokoládé vitathatatlanul fontos anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, ám nem helyettesítik a zöldségeket és gyümölcsöket! A kiegyensúlyozott és egészséges étrend kiegészítőinek tekintsük tehát a teát és a csokit. Szerencsére a tea hasznos a szervezet folyadékellátását illetően; a csokoládégyártás során használt kakaóvaj pedig nem annyira ártalmas a koleszterinszintre. Igaz, a csokiban rengeteg a kalória – tehát csak mértékkel fogyasszuk!
Szója – védelmet nyújt a mellrák ellen
Igaz? Nem igaz? A tudományos világban ezt az állítást mindig is fenntartásokkal kezelték. A kutatók egy része szerint a szójában található izoflavon képes szabályozni a szervezet ösztrogéntermelését, így bizonyos fokú emlőrák-megelőző hatást képes kifejteni. Mások szerint viszont ez nem bizonyított tény, legalábbis egyelőre. A lényeg az, hogy még ha hatásos is a szója, az európai konyha nem tartalmazza elegendő mennyiségben. A „szójahívők” szerint számottevő eredmény eléréséhez legalább napi 25 g szójának kellene lenni az étrendben, ennek pedig csak töredéke a(z európai) nők átlagos szójafogyasztása.
Tanácsunk A legjobb táplálkozási tanács a mellrák megelőzésében továbbra is a sok zöldség és gyümölcs, az egészséges testsúly; a telítetlen zsírok fogyasztásának emelése (fő forrásuk: olajok, magvak, gabonafélék és tengeri halak), míg a telített zsírok (gyorséttermi, előre elkészített kaják) csökkentése.
C-vitamin – segít a megfázás megelőzésében
Igaz? Nem igaz? Nagyon régóta tartja magát az a nézet, hogy a nagy mennyiségű C-vitamin megvéd a megfázás ellen – de nem sok bizonyíték támasztja alá ezt a vélekedést! A C-vitaminban dús étrend csökkenti a megfázásos megbetegedések esélyét, illetve enyhítik a bajt, de valójában perdöntő bizonyíték nem létezik! Tény viszont, hogy a C-vitaminnak „igen jó a sajtója” – mondják.
Tanácsunk Azért a C-vitaminban gazdag friss zöldség és gyümölcs elengedhetetlenül fontos a táplálkozásban. Kétségbevonhatatlan, hogy a C-vitamin kiváló antioxidáns, és számos egyéb jó tulajdonsága miatt is fontos az egészség megőrzésében.
Jobb a bio, mint a többi
Igaz? Nem igaz? Ezt a feltételezést sem bizonyította be eddig senki. A bioélelmiszerek víztartalma gyakran kisebb, mint a nem bio termékeké, erre vonatkozóan születtek már konkrét mérések. Egyéb tekintetben nincs semmiféle bizonyíték, és az említett különbség is oly csekély, hogy abból semmilyen az egészségre vonatkozó következtetést nem lehet levonni.
Tanácsunk Nem sokban különbözik az eddigiektől. Akár bio, akár nem, jobban jár, ha minél gyakrabban, minél több friss zöldség és gyümölcs szerepel az étrendjében. | |