Étkezési tízparancsolat
Az őszi-téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk többet "beáldozni" az étkezés örömeiért, s ilyenkor bizony számos olyan étel is az asztalra kerül - különösen az ünnepekkor- , amelyeket egyébként csak módjával vagy egyáltalán nem fogyasztanánk. Ha mégsem tudunk ellenállni a csábításnak, akkor legalább vegyük figyelembe az alábbi "tízparancsolatot".
1. Lehetőleg minél kevesebb zsírt vagy zsírosat fogyasszunk - a felesleges kalóriák elhízáshoz, egészségügyi problémákhoz vezetnek.
2. Az ételből inkább többször, és keveset vegyünk. Ami a tányérunkra kerül az legyen könnyen emészthető. Húsból például a darált készítmények ilyenek.
3. Együnk növényi rostokban gazdag élelmiszereket is, mert így elkerülhető a krónikus székrekedés, a vastagbéltágulat, a salak-és méreganyagok felhalmozódása.
4. A szervezetnek állandóan szüksége van a mészre, ezért fogyasszuk rendszeresen a kálciumban gazdag ételeket, például a tejtermékeket.
5. A só rendkivül ártalmas nagy mennyiségben. Növeli a vérnyomást, ezért módjával sózzuk az ételeinket.
6. Az ételt alaposan rágjuk meg. Étkezésekkor ne siessünk, a jó emésztés alapja a tökéletes rágás (plusz az ép fogak).
7. Segítsünk az emésztőrendszerünknek - naponta egy pohár kefír vagy joghurt lehet a megokldás!
8. Kevesebb fehérjét, de értékesebbet. A minőségi ételekben több az aminosav.
9. A túlzott cukorfogyasztás is teljesen felesleges. Együnk inkább barna kenyeret, több burgonyát, mert keményítőre szüksége van a szervezetnek.
10. Különösen a téli időszakban nagyon fontosak a vitaminok, ásványi anyagok. Mivel az életkor előrehaladtával csökken a felszívódás mértéke, erre is ügyeljünk! |