Mi a sikeres diéta titka?
Azt a diétát, amely nemcsak elősegíti a fogyást, de kellemes szellemi-fizikai közérzetről is gondoskodik, száz évvel ezelőtt egy amerikai orvos, dr. Howard Hay vezette be. Akkoriban a diéta lényege a következő volt: a fehérjetartalmú /hús, hal, tojás, stb/ és a szénhidráttartalmú ételeket /burgonya, kenyérfélék, tészták, stb/ külön-külön kell elfogyasztani, s ez a gyomor- és bélműködésre kedvezően hat.Ezáltal ugyanis nemcsak a testsúlygyarapodást vagy a fogyást lehet szabályozni, de a testi - szellemi közérzetet is.
A modern szaktudomány szerint az eféle szétválasztásra nincs szükség, mert a szervezet az emésztés során ezt a feladatot magától is elvégzi. De a módszer tesztelése során olyan ismert személyiségek is, mint Fergie, a yorki hercegnő igazolták, hogy az amerikai orvos találmányában lehet valami. S ha ráadásul a különböző ételek különválasztásán túl az ételek összetételére is ügyelünk - például az étrendbe sok gyümölcsöt, zöldséget, korpás terméket veszünk fel, ugyanakkor kevés húst eszünk, akkor ez a diéta igen egészséges, és hatásos lehet.
A kilencvenes évektől ezt az elméletet a nyugat-európai országokban ismét áttették a gyakorlatba, s például Németországban nagy kultusza alakult ki ennek a diétának.Ott a következő ajánlják a sikeres diéta érdekében:
- Kerüljük a disznóhúst, illetve az abból készült ételeket.
- Hetente legfeljebb négy tojást fogyasszunk!
- Szokjunk hozzá a sószegény étrendhez! Fűszerezéshez használjunk vegetáriánus készítményeket.
- A nyers vagy rövid ideig párolt zöldségféle minden változatban és mennyiségben megengedett.
- Az évszaknak megfelelő friss gyümölcs minden mennyiségben szerepeljen az asztalon.
- l5 óra után ne fogyasszunk fehérjében gazdag ételeket. A szénhidrátok délután és este sokkal könnyebben emészthetők. |