A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Naptár
2020. Szeptember
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
Szexualitás
Részlet a MEOSZ honlapján található Dr. Fejes András Testi sérültek szexualitása című könyvéből.

Sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex az idegrendszer legkülönbözőbb helyein körülírt gócokban jelentkező, a velőshüvely elvesztésével járó kórfolyamat, melynek során az idegeknek az információk és vezérlések tisztességes elvégzési képessége károsodik. Ennek következményeként a beidegzett testrészek működtetése nem tökéletes. Az SM korai szakában jelentkezhetnek gyakorta olyan szexuális nehézségek, melyek esetleg később megoldódhatnak:

Férfiak kellő merevedése hiányzik, a nőknél pedig a csikló izgalmi növekedése elmarad, valamint a hüvely tágulása nem kielégítő, olykor ezeket a reakciókat csupán direkt módon - kézzel, nyelvvel, stb. - lehet kiváltani. Esetenként az ingerelt állapot hamar elmúlik.
Az izületek és izmok gyengesége nehezíti az aktus kívánta mozgásokat. Nagy általánosságban a nemi szervek környékének érzékenysége megmarad. A hólyagműködés zavara, a vizelettartási képesség károsodása lelki teherként nyomasztja az egyént. Igen sokszor ezek a tünetek pánikot váltanak ki, nem ritkán partnerkapcsolati válsággal járnak, olykor pedig a sérültet teljesen elfordítják a nemiségtől. A pánik, a rettegés semmit sem old meg, esetenként pedig még a fenti tünetek továbbrontója is lehet. Jó esetben a betegség korai szakaszában észlelt korlátozottságok intenzitása csökken és jórészt megszűnnek a szexuális gondok. Sajnos a progresszív módon, lassú ütemben romló testi állapot a zavarok megrögzülését is eredményezheti és a nemi, szeretkezési szokások ésszerű megváltoztatását teszi szükségessé.

A közösülési formák módosítására mindenképpen szűkség lehet. A férfiak erekciós képessége erősen meggyöngülhet, a túlságosan korai magömlés rendszeressé válhat. Az ivarszervek környékének érzékenysége csökkenhet, izgalmi hatásra erős és olykor fájdalmas izomgörcsök léphetnek fel. Nőknél a combok záróizmainak görcsös összehúzódása lehetetlenné teheti a hüvely megközelítését, gyakran maga a közösülés fizikailag annyira megerőltető, hogy az örömélmény teljességgel kimarad. A hüvely nyálkahártyája nem kellő mértékben válik síkossá, így a behatolás kifejezett fájdalmat is okozhat, ha pótlólagos kenőanyaggal nem teszik síkossá. A hólyagműködés zavarai, a mozdulatok kivitelezésének nehézségei tovább ronthatják az erotikus örömszerzés esélyeit, az orgazmus teljesen elmaradhat.

Az izomgyengeség, görcsök és a fáradékonyság, vagy a nőknél a combok széttárásának nehezítettsége rendre a megszokott közösülési helyzetek új és új pozíciókkal való felváltására késztetnek. A csatlakozó lelki tényezők, a kudarctól való félelem, a partner féltése pedig megterhelik a közös örömszerzés perceit, pillanatait.

Az intim partnerkapcsolatok vonatkozásában roppant felelőtlenség általános véleményt nyilvánítani, egy kérdésben azonban szabad: mindenfajta egészségkárosodás a nemi aktus körültekintő és minden mozzanatra kiterjedő gondos előkészítését teszi zükségessé. Kezdve a partner tisztességes felvilágosításától a hely, a helyzet és az időpont kiválasztásáig bezáróan.
Nagyon lényeges, hogy a megváltozott nemi örömszerzés formáit a sérült ne pótcselekvésként értékelje, élje meg, hanem tisztességgel fogadja el annak, ami: esetében az erotikus örömszerzés számára valódi és megvalósítható formájának.
Soha ne azzal törődjön, hogy más hogyan teszi, hányszor cselekszi, hanem örömmel élje és élvezze okos és elfogadó partnerével együtt át a boldogságot, úgy kivitelezve az aktust, ahogy egymás közt elfogadják és véghezvinni képesek.

Meggyengült képességek és fáradékonyság okozta gondok a közös együttlét alapos tervezésével, a megfelelő időpont okos kiválasztásával (zavarmentes nyugodt légkörben és helyen, esetleg rövid pihenés után kihasználva a férfi úgynevezett ?ébredési" merevedését, stb.) jórészt a siker valószínűségével áthidalhatóak. A mozgásosság beszűkülése kikísérletezett pozícióval (pl. oldalfekvésben, vagy vízben, nagyobb fürdőkádban való aktussal, stb.) kivédhető. Már a közös előkészület, esetleg az együttes megelőző tisztálkodás, kellemes illatanyagok használata átveheti az előjáték igen fontos szerepét. Amennyiben a hüvelyi aktus megoldhatatlan, a kézzel, szájjal, nyelvvel való ingerlés, vagy segédeszközökkel szerzett (pl. vibrátor) örömszerzés igen komoly erotikus élménnyel járhat. Az esetleges katéter rövid idejű eltávolítása lehetséges, vagy ha nem, kellő ügyességgel olyan helyzetbe hozható, hogy az aktust ne akadályozza.

Az orgazmus átélésének minőségében akárcsak megközelítő hitelességű általános véleményt nyilvánítani nem lehet. A testi változások, akaratlagos és spontán izomösszehúzódások, a méh és a hüvely izmainak mozdulatai a megfelelő idegpályákon áthaladva a tudatban elementáris kéjérzésként tükröződhetnek. A sclerosis multiplex előrehaladottságának függvényeként valóban egyénileg változó erősséggel és formával lehet a szexuális csúcspontot megélni és élvezni.

Tekintettel arra, hogy a sclerosis multiplex nagy általánosságban nem okoz komolyabb zavart az ovulációban, illetve a menstruációban, a védekezés nélkül folytatott nemi élet a fogamzás lehetőségét is magában hordja. A terhesség sikeres kihordásának lehetősége és a problémamentes szülés egyénileg változó feltételek függvénye, ajánlatos minden körülmények között a kezelő orvos véleményének kikérése.

Ugyanilyen fontos megbeszélni a szükséges fogamzásgátlás módszerét is, hisz a nemkívánatos terhesség és következményei az egészségállapot romlásához vezethet.
Senkinek nem ajánlható a nyugtató, fájdalomcsillapító, görcsoldó gyógyszerek kritika nélküli használata. Ez nem azt jelenti, hogy bárki is felhagyjon a számára szükséges gyógyszerekkel - ez szintén felelőtlenség -, hanem inkább azt, hogy a felismert mellékhatások és veszélyek tudatában a kezelőorvossal kell megbeszélni a lehetséges alternatív megoldásokat.


 
Névnap
 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...