A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Közösségi oldalak

A levelezőlista
a Facebookon:

Oszd meg ezt az oldalt
a Facebookon:

Megosztás

A levelezőlista
 a Twitter-en:

Follow smlista on Twitter

 
Naptár
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
A levelezőlista linkje
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
Hogyan diagnosztizálják

Hogyan lehet az SM-t diagnosztizálni?

 

Nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza az SM-t. Csak a diagnózist tudjuk felállitani a tünetek kombinációja, a betegség lefolyása alapján, a különböző vizsgálati eredmények segitségével  És ez nem könnyű feladat. Ha valakinek évek óta van SM-mel kapcsolatos tünete , viszonylag könnyű a betegség megállapitása, diagnosztizálása. Sokkal nehezebb a helyzet, ha Önnek relative kevés tünete van illetve ha a betegség kezdeti stádiumban van. Ez utóbbi esetben az SM diagnózisát sokszor nem is lehet teljes biztonsággal felállítani. Csak új tünetek megjelenését követően (rosszabbodó-javuló kórforma , vagy a tünetek fokozatos súlyosbodása esetén (progressziv forma) lehet a betegséget nagyobb biztossággal  diagnosztizálni. A szimptomák természete  és lefolyása a  legfontosabb tényező a diagnózis megállapításakor.  A típusos tünetek felismerése mellett többféle orvosi vizsgálat  is segitségünkre lehet.

Ezek:

- MRI felvétel

- Lumbal punkció

- Kiváltott válasz vizsgálatok

 

MRI vizsgálat

Az MRI - a Mágneses Rezonancia Imaging (leképezés) rövidítése-  mágneses teret használ az agyról és a gerincvelőről alkotott képek elkészitéséhez.

Az MRI felvételen láthatóvá válnak a fehérállományi léziók. A vizsgálat azokat a gyulladásos myelin gócokat is megmutathatja, melyek az SM-s betegnek nem okoznak tüneteket. Fontos, hogy az MRI eredmények nem használhatók arra, hogy a betegség kimenetelét megjósoljuk.

 

Lumbalpunkció (az agyviz vizsgálata)

A lumbal punkcióként ismert vizsgálat során egy hosszú tűvel mintát vesznek  az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadékból, az agyvizből. Az SM-s betegekben  ez a folyadék speciális eltérérést mutat: a gyulladás jelenlétére utal bizonyos gyulladásos sejtek és fehérjék kisfokú megszaporodás.  Sok szóbeszéd terjedt el arról, hogy ez a vizsgálat milyen fájdalmas.  Úgy tűnik azonban , jóval kevésbé rémséges (utólagos vélemények szerint). A vizsgálaton átesettek kb. 20 %-nál  fejfájás, szédülés léphet fel, azonban ezek a panaszok rövid idő alatt általában elmúlnak.

 

Kiváltott válasz vizsgálatok

A kiváltott válasz vagy potenciál vizsgálattal  bizonyos idegrostok, idegpályák funkcióját tesztelhetjük. Ez azt jelenti, hogy ha az SM betegség jelen van, kimutatható, hogy bizonyos idegrostban az idegimpulzusok áramlása meglassult, ugyanis a demyelinisatio az impulzusok haladásának lassulásával  jár.

 

     A VEP (Visual Evoked Potential) a látóidegben haladó jelek sebességét teszteli. A vizsgálat során a beteget arra kérik, hogy egy sakktábla mintát nézzen a képernyőn. A fej hátsó részére ragasztott elektródákkal elég pontosan meg lehet mérni, milyen gyorsan vezeti a látópálya az információt.

 

     A SEP (Somatosensory Evoked Potentials) vizsgálat során a beteg  gyenge elektromos ingereket kap a bokánál  vagy a csuklónál. Itt az érző ingerület továbbításának sebességét regisztráljuk a fej hátsó részére helyezett elektrodákkal.

 

     A BAEP (Brainstem Evoked Potentials) vizsgálat ugyanezt a módszert alkalmazva (hang inger, fejre tapasztott elektródák) megméri, milyen gyorsan halad az ingerület a hallóidegen és a hallópályán az agyban.

 

     A MEP  (Motor Evoked Potentials) vizsgálattal a mozgató rendszer müködését ellenőrizzük (ez a rendszer irányitja a test mozgásait). A vizsgálat alkalmával egy mágnest helyeznek a fejre. Ezzel a technikával  megmérhető  az a sebesség, amellyel a mozgató idegrostok az izmokat működésbe hozzák (ez az idegrost természetesen az agyon és a gerincvelőn át halad).

 

                                                    

 

                                                                                      Dr. Mayer Ibolya

                                                                                  Főorvos

                                                                                           Uzsoki Kórház Neuralgiai Osztály
 
Névnap
 
Feliratkozás a listára

Kattints a lila gombra!

 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média