A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Naptár
2020. Szeptember
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
A tünetek

 

 

 

 

Milyen tünetekkel járhat az SM ?

 

 

 

Az SM igen különböző tüneteket okozhat.  A tünetek megjelenése attól függ, hogy hol van a központi idegrendszerben (az agyban vagy a gerincvelőben) a gyulladás és a demyelinizáció. Bizonyos tünetek gyakrabban jelentkeznek, másokat ritkábban látunk.

 

Látóideggyulladás

A látásért felelős ideg gyulladása. Az SM kezdetét jelentő egyik leggyakoribb tünet, néha évekkel megelőzi a többi panasz megjelenését.  Egy - két nap alatt a látás homályossá válik,  néha fájdalom jelentkezik a szeme mögött. A javulás fokozatos, gyakran heteken át tart.  A gyógyulás nem mindig teljes. Stresszel terhes időszakban, ha fáradt, vagy amikor hőemelkedés van, előfordulhat, hogy visszatér a homályos látás. Ez azonban nem mindig jelenti azt, hogy a betegség ismét aktivvá vált.

 

A karok és a lábak  izmainak elgyengülése

Ha az idegrendszerben azokat az idegrostokat érinti a gyulladás, melyek a mozgást irányítják (ezt nevezzük motoros működésnek), különböző mértékű izomerőcsökkenés jöhet létre. Sok SM-s beteg veszíti el az izomerejét a betegség során. A gyengeség  különböző lehet - az ügyetlenségtől a tényleges bénulásig. Az izomgyengeség  nem csak a shubok formájában jelentkezhet, hanem felléphet javulás nélküli, fokozatosan progrediáló folyamatként is. A fokozatos  izomerőcsökkenés  gyakrabban jelentkezik a lábakon, mint a karokon.

 

A  tapintásérzést  érintő tünetek

A tárgyak, dolgok érzékeléséért felelős idegrostok sérülésekor jelennek meg ezek a tünetek. A tapintásérzést  befolyásoló szimptomák  is lehetnek átmenetiek (shub) vagy fokozatosan progrediálók ( rosszabbodók). A tünetek egyik formája lehet az érzéketlenség  (mintha „vattán járna”). Egy másik fajtája az égető, bizsergő vagy szúrkáló érzés. Ezek a tünetek a test különböző részein  léphetnek fel: részben a lábon és a karon, máskor  a test alsó részén  egy bizonyos ponttól ( pl a köldöktől ) lefelé, néha pedig a testen bárhol érzéketlen foltok formájában jelentkezhetnek.

 

Fájdalom

Az SM különféle fájdalommal is járhat.  A tapintásérzést befolyásoló tünetek  önmagukban fájdalmasak is lehetnek. Emellett az SM gyakran érinti  az egyik arcideget , fájdalmat okozva. Ezt a tünetet nevezzük „ arcideg neuralgiának, vagy idegzsábának” . Ha Önnek  az SM miatt nehezített a járása , a hát és a lábak túlerőltetése fájdalmat okozhat. A lábak és a karok izomgyengesége szintén az izmok  fokozott feszülésével járhat: ezt nevezzük spaszticitásnak, mely szintén fájdalmas.

 

A hólyag- és bélműködését szabályozó izmok

Az SM-s betegek egy részének a vizeléssel, a hólyag teljes kiürítésével van gondja. Ezt nevezzük retencionak. Gyakrabban fordul elő az, hogy a vizelés azonnal megindul, amint a hólyag teltségének ingerét  észleli. Ezt „ urgens- sürgősségi inkontinenciának” hívjuk. Az is előfordulhat, hogy ezek a tünetek kombinálódnak. Sokkal kevesebb probléma adódik bélműködés szabályozásával. De mivel az SM-s beteg kevesebbet mozog, székrekedéssel küzdhet.

 

Szexuális problémák

Az SM-s betegnek szexuális téren is lehet problémája, leginkább akkor, ha vizelet -vagy székletürítés zavar is előfordul.  A férfiaknál probléma adódhat a mervedés  kialakulásával vagy fenntartásával.  Nőknél  az SM a nemi szervek érzékenységének csökkenését okozhatja, mely miatt a nemi érintkezés fájdalmas lehet, csökkenhet az orgazmuskészség, vagy az aktus során termelődött váladék mennyisége. Ha problémáját megbeszéli, tisztázza partnerével, szeretkezés  során kevésbé lesz feszült, ha tudja, hogy társa betegségével együtt elfogadja.

 

Egyensúly /  koordináció

A központi idegrendszer egyik része a kisagy, mely irányitja és ha szükséges, javitja minden mozdulatunkat. Ennek a zavara az egyensúly, vagyis a koordináció megtartásának nehézségéhez vezet. Pl. problémát okozhat az apró tárgyak megfogása.Gyakran társul hozzá a kezek remegése (ez a tremor). Járása elinduláskor olyan, mintha részeg lenne, vagy nehéz a tollat biztosan tartani és tisztán irni. Ezek a problémák is lehetnek átmenetiek, múló jellgüek (shub során) vagy maradandóvá válhatnak az SM  fokozatosan progrediáló formáiban.

 

Fáradékonyság

A fáradékonyság igen gyakori és jól ismert tünete a betegeknek.  De mivel a fáradékonyság más betegség jele is lehet, ritkán derül ki azonnal, hogy azt az SM okozza. A fáradékonyság   rosszabbodó-javuló kórformában, és a betegség progressziv formáiban is  panasz lehet.

 

Nehézségek a  gondolkodásban

Gyakori a rövid-távú emlékezés zavara, különösen a betegeknél, akiknek régóta tart a betegsége. De egy-két esetben a vezető tünetek között is megjelenthet. Gyakoribb jelenség a koncentráció csökkenése: pl. több tevékenység egyidőben történő végzése, vagy pl. a fejszámolás már nem megy olyan könnyen, mint korábban.

 

Hangulati változások

Az SM-es betegnél gyakran találkozunk a hangulati zavarokkal. Bizonyos esetekben - különösen a krónikus formákban-, a túlzott jókedvet, egy adott helyzet nem megfelelő értékelését észleljük (ezt nevezzük eufóriának). A depresszió azonban sokkal gyakoribb tünet, mely lehet közvetlenül az SM tünete, máskor, és ez a  gyakoribb, mint reakció jelentkezik a betegséggel  való  együttélés megtanulása során. A depresszió érzését elfedheti a látszólagos jókedv.

 

Mindezen tünetek az életminőségre gyakorolt hatása nagyon változó lehet. Sok múlik azon, hogy Ön hogyan éli meg a tüneteket, és hogyan  képes  megbírkózni velük. Ha megtanulja, hogyan kompenzálja a tüneteket olyan tevékenységgel, melyre még képes, önmaga és hozzátartozói számára is viszonylag harmónikus életet tud biztosítani. Ez nem  az egyik napról a másikra történik, hanem  egy folyamat, mely erőfeszitést  és időt igényel nem csak Öntől, hanem mindenkitől, aki Ön körül él. A psychológiai segítségadás egy lehetőség, mely nálunk is elérhető.

 

Egy beteget idézek:.

„Szabadságtól szabadságig éltem, mindig fáradtan. A stressztől szenvedek?”-  szerettem volna tudni. -„ Vagy vajon valami más a baj?” Végül  megkönnyebbülés volt, hogy meg tudták  mondani, hogy az  SM-től van „

Barbara 29 éves Belgiumból.

 

         

 

                                                                                      Dr. Mayer Ibolya

                                                                                  Főorvos

                                                                                           Uzsoki Kórház Neuralgiai Osztály

 
Névnap
 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média
 

Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...