A Sclerosis Multiplex Levelezőlista honlapja
Belépés az oldalra
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
A levelezőlistáról
 
Fórumok
 
Az SM-ről
 
Együttélés az SM-el
 
Próbálkozunk
 
Segíthetnek
 
A lista tagjaitól
 
Az én SM-em
 
Közösségi oldalak

A levelezőlista
a Facebookon:

Oszd meg ezt az oldalt
a Facebookon:

Megosztás

A levelezőlista
 a Twitter-en:

Follow smlista on Twitter

 
Naptár
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2004-03-20
 
Óra
 
Partnerek
 


Magyar Honlap Linkek

Hun-Web Linkek
 

 
 
A levelezőlista linkje
 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Archiv
 
A tünetek kezelése
A tünetek kezelése
: Gyengeség

Gyengeség

  2005.05.16. 18:16


A gyengeség, a kimerültség és a görcsösség átfedik egymást, és könnyen összekeverhetőek. A kimerültség egy általános testi kimerültség, a görcsösség az elernyedt izmokkal szemben túlzottan megfeszülő izmok tünetei és görcsei, és végül a gyengeség az erő és irányítás elvesztéseként jelenik meg.

Amikor az SM okozza, a gyengeség a károsodott idegimpulzus áramlás eredménye, mely megakadályozza, hogy az utasítások elérjék a végtagokat. Az ilyen típusú gyengeség nem az izomerő elvesztéséből adódik.

A gyengeség leggyakoribb tünete, amikor az egyik láb nehéznek érződik és nehéz felemelni, különösen a nap végén. Akik régóta szenvednek szklerózis multiplexben, azoknál előfordulhat mindkét láb érintettsége is. Az ilyen gyengeség különösen akkor szembetűnő, amikor lépcsőre vagy járdaszegélyre kell fellépni. Bár ez kevésbé gyakori, valaki tapasztalhat hasonló nehézség érzést vagy ügyetlenséget az egyik vagy mindkét karban és kézben is. A markolás, tolás vagy emelés képességének elvesztése gyakran nagyon frusztráló érzést okoz.

A gyengeség, mint a legtöbb SM tünet lehet átmeneti - eltűnik, amikor egy fellángolásból eredő gyulladás alábbhagy. Az ilyen helyzetekben jelentkező gyengeség kezelésére a kosztiko szteroidok is szóba kerülhetnek, hogy csökkentsék gyulladást megkísérelve az intenzitás csökkentését és felgyorsítva a gyulladásból történő javulást. Az érintett izmok pihentetése megőrzi az energiát, és gyengeség érzésének csökkenését eredményezi.

Amikor a gyengeség egy évnél, vagy annál tovább tart, más megközelítést kell alkalmazni. Stratégiákat kell kifejleszteni az érintett végtag megerőltetésének és túlzott használatának megelőzésére. A bot vagy sétapálca használata bizonyosan enyhíti a gyenge végtagra nehezedő nyomást, csak úgy, mint a járókeret, vagy egyéb készülék használata. Egy gyenge csukló megtámasztásában segítséget nyújthat egy könnyű sín, vagy csukló merevítő használata.

Azok az emberek, akik közepestől a súlyosig terjedő gyengeséget tapasztaltnak, gyakran vonakodnak a kerekesszék használatától. De a kerekesszék nagyon nagy segítség lehet az energia megőrzésében, és egy személy ez által képes lehet sokkal többet teljesíteni.

Ha kívánatos, a segítő eszközök használatát csak az extra tevékenységek idejére lehet korlátozni. A bot vagy sétapálca használata nem fog senkit másoktól jobban függővé tenni, inkább a függetlenségét növeli azzal, hogy segít elegendő erőt és energiát nyújtani hosszabb időn keresztül.

Az előretervezés különösen értékes, ha a gyengeséggel kell megbirkózni. Utazás, vagy elnyújtott fizikai tevékenység közben a hosszabb távolságok megtételéhez az előre előkészített kerekesszék időt és energiát spórolhat meg. A fizikai korlátok ismeretével a napirend összeállításánál elkerülhetővé válik a nap végi gyengeség.

Testgyakorlás

Néhány szklerózis multiplexes személy úgy kísérli meg a gyengeség problémáján való túllépést, hogy megpróbálja testedzéssel és súlyemeléssel erősíteni izmait. Ez gyakran az izmok további kimerítését eredményezi. A másik oldalról viszont a testgyakorlás hiánya az izmok további meggyengülését okozhatja, mivel azok nincsenek használva.

Bár ez amolyan „senki sem nyerhet” szituációnak tűnhet, egy gyógytornász képes olyan programot tervezni, mely képes az érintett izmokat egészségesen tartani, és a további gyengeséget elkerülni. A fizikoterápia egyik célja az SM által érintett izmok megerősítése és a gyenge izmok támogatása.

Az aerobik gyakorlatok vagy gépek, mint például, mint például a szobakerékpár vagy evezőgépek használat lehet javasolt néhány embernek, hogy erősíthessék izmaikat, további gyengülés nélkül. A vízben végzett testedzés, mely hidroterápia néven is ismert, a lebegésből fakadó előnyöket nyújtja. A gravitáció megszüntetésével, a gyengeséget tapasztaló személy több és kiterjedtebb mozgást képes kivitelezni, miközben kevesebb energiát kel fordítania az érintett végtag mozgatására. A víz test maghőmérsékletére kifejtett hűtőhatásán keresztül szintén csökkentheti a testedzés, okozta kimerültséget.

Bármilyen edzésprogram megkezdése előtt mindig konzultálni kell egy gyógytornásszal. A gyógytornász vagy orvos jóváhagyása nélkül elkezdett testedzés káros lehet, és ténylegesen ronthatja a beteg állapotát.

Általánosságban, együttműködve egy gyógytornásszal segítséget nyújt a megfelelő izomtónus megőrzésében anélkül, hogy tovább fokozná a már meglévő gyengeséget. A fellángolások koszti-koszteroidokkal történő kezelése kivételével, nem áll rendelkezésre specifikus gyógyszer a gyengeség javítására. A gyengeség tüneteit ronthatják az egyéb tünetek is, és azoknak a tüneteknek a kezelése segíteni fog a gyengeség csökkentésében. Az SM okozta krónikus gyengeség legjobb megközelítése a fizikoterápián, pihenésen, előrelátó tervezésen és az olyan segítő eszközökön, mint a bot, járókeret vagy kerekesszék, keresztül lehetséges.

 
Névnap
 
Feliratkozás a listára

Kattints a lila gombra!

 
SM szervezetek
 
SM linkek
 
Egyéb SM fórumok
 
Személyes blogok/honlapok
 
Fontos linkek
 
Hasznos linkek
 
Egészségügy
 
Külföldi SM linkek
 
Weblap fordító
 
SM gyógyszerek
 
Segédeszközök
 
Web ajánlat
 
Linkgyűjtemények
 
Civil szervezetek
 
Média