Egyél az egészségedért!
Mindenki tudja, milyen fontos a helyes táplálkozás. Mégis, amikor bevásárlásra, fõzésre kerül a sor, hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Pedig nem mindegy, mi kerül az asztalunkra.
A táplálkozás kb. 30 százalékban tehetõ felelõssé a túlsúly, elhízás, szív- és keringési betegségek, a felnõttkori cukorbetegség, egyes rosszindulatú daganatos betegségek, a csontritkulás, bizonyos emésztõrendszeri betegségek, a fogszuvasodás kialakulásában. Hazánkban az összes halálozás fele keringési, illetve daganatos betegségekbõl származik. Túlzott az energia-, állatizsír-, koleszterinbevitel, a só- és cukorfogyasztás, miközben kevés zöldséget, fõzeléket, gyümölcsöt, sovány tejterméket, halat és teljes értékû gabonát eszünk. A mozgásszegény életmód következtében is kialakuló túlsúly és elhízás a nõk felét, a férfiak kétharmadát érinti, és a kb. 20 százalékban elõforduló elhízás önálló rizikótényezõje számos megbetegedésnek: két-háromszor gyakrabban társul hozzá magas vérnyomás, felnõttkori cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavar.
Védõ ételek
Az egészségmegõrzõ táplálkozásban kiemelt szerepe van a „védõ” hatású gyümölcs-, zöldség- és fõzelékfélék megfelelõ mennyiségû, változatos fogyasztásának, mert általuk létfontosságú tápanyagokhoz és számos egyéb egészségvédõ összetevõhöz juthat hozzá a szervezet.
Zöldpástétom
A zöldségalapú pástétomok alapját friss zöldségek képezik, ezért vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint élelmi rostokban gazdag táplálék. Elsõsorban C-vitamint, karotionidokat, káliumot, magnéziumot tartalmaznak számottevõ mennyiségben. Ennek köszönhetõen fogyasztásuk hozzájárul a vitaminok megfelelõ mennyiségû napi felvételéhez, ami hazánkban jelenleg nem éri el a kívánatos mértéket. Alacsony energiatartalmúak (100 gramm kb. 100 kcal-t tartalmaz), egy szendvicshez felhasznált mennyiség mindössze 3-4 százalékát teszi ki a napi megengedett energiatartalomnak, ezért kiváló alapjai minden diétának.
Tengeri só
A hazai táplálkozási szokásokban az ajánlotthoz képest átlagosan három-négyszeres mennyiségû nátriumbevitel a jellemzõ. A korszerû, egészséges táplálkozás egyik fontos alapelve, hogy ételkészítéskor kevesebb legyen a felhasznált só mennyisége, így az is lényeges, hogy a fûszerkeverékek, ételízesítõk ne tartalmazzanak túlzott mértékben konyhasót. A nátriumbevitel korlátozásához hozzájárulhat, ha fõzéskor a konyhasó helyett olyan ételízesítõt használunk, amely tengeri sót tartalmaz. Az egészséges táplálkozás szempontjából elõnyösebb kategóriába sorolhatók azok a termékek, amelyek csak természetes anyagokat – tengeri sót, zöldségkeveréket, természetes eredetû fûszerkivonatokat – tartalmaznak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ilyen ételízesítõ nem tartalmaz ízfokozó anyagokat, amelyek az arra érzékeny egyéneknél már kis mennyiségben is panaszokat válthatnak ki. |