| MANDULÁS TORTA MÁKKRÉMMEL
Hozzávalók (12 szelethez) a tésztához: 1,2 dl tej, 2 dkg élesztő, 30 dkg liszt, 7 dkg folyékony vaj, 3 evőkanál CANDEREL édesítőpor, 1/2 citrom reszelt héja, 1/2 rúdnyi vaníliapép; a tetejére: 15 dkg vaj, 1 evőkanál méz, 4 evőkanál tejszín, 1/2 narancs reszelt héja, 15 dkg mandulaforgács; a töltelékhez: 1,5 dkg mák, 1 dl tej, 1 csomag zselatin (10 g), 1 tábla fehér csokoládé, 1 tojás, 1 tojásfehérje, 3 evőkanál CANDEREL édesítőpor, 3 dl tejszín
Tipp: A tortához tejszínes öntetet is kínálhatunk. Ehhez felforralunk 2,5 dl tejszínt egy vaníliarúdból kikapart péppel. Vízfürdőbe állítjuk, és belekeverünk 4 tojássárgáját. Besűrítjük, majd hagyjuk kihűlni. Rummal és 3 evőkanál CANDEREL édesítőporral ízesítjük.
A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáöntjük a vajat, 3 evőkanál CANDEREL édesítőport, egy csipet sót, a citrom héját, a vaníliapépet és végül az élesztős tejet. Alaposan összedolgozzuk, cipóvá formázzuk, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára (kb. 1/2 órát) kelesztjük. Közben a tetejére a vajat a mézzel és a tejszínnel felforraljuk, belekeverjük a reszelt narancshéjat és a mandulaforgácsot. Félretesszük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 26 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk. Rákenjük a mézes mandulát, és még 10 percig pihenni hagyjuk. A sütőt 180°C fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 30 percig sütjük. Ha a teteje túlságosan pirulna, letakarjuk alufóliával. Hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a mákot elkeverjük a tejben, felforraljuk, levesszük a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk. A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint 5 evőkanál vízbe beáztatjuk. A fehér csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk. A tojást 3 evőkanál CANDEREL édesítőporral vízfürdőben habosra keverjük. A zselatint 2 dl vízzel felforrósítjuk. A tojáskrémhez adjuk a mákos tejet, a fehér csokoládét, és a zselatint. A masszát hidegre tesszük. Amikor a zselatinos massza elkezd kocsonyásodni, külön-külön kemény habbá verjük a tejszínt és a tojásfehérjét, és mindkettőt a masszába forgatjuk. Letakarjuk, és legalább 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe. A tortát kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, és szeletelve kínáljuk.
1 szelet energiatartalma: 374 kcal, szénhidráttartalma: 28g | |