Évike konyhája
Menü
     
Időjárás

 

 

http://www.origo.hu/idojaras/terkep/homerseklet/index.html

     
Szövegdoboz
     
Névnapköszöntő
     
Receptgyüjtés

 

 

 

 

 

 

énekel a család

Szia!

szem

 

Ha segitségre van szükséged, receptet szeretnél kérni, a Nők Lapja Cafén is megtalász!

Üdv.: Évi

 

 

         

     
Hozzáadás a kedvencekhez
Tégy a kedvencekhez!
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Inyencségek
     
Nyalánkságok
     
Amíg itt vagy, igyál egy kávét!

Amíg itt vagy, igyál egy kávét!

Kattints a képre!

1. Dobd be a pénzt!

2. Válaszd ki a kávét!

3. Idd meg!

4. Egészségedre! :)

 

                                                                

Túrós fornetti házilag

Hozzávalók: 1 csomag Tante Fanny leveles tészta ( sütőpapíron, kinyújtva van, semmi dolgunk vele, csak hogy kitekerjük)

A túrótöltelékhez: 25 dkg  túró, 1 vaníliás cukor, 1 tojássárgára, citromhéj esetleg kevés citromlé és ízlés szerint cukor. Ezeket összekeverjük.

1.A kigörgetett tésztánkat kettéosztjuk és az egyik felén késsel bejelölgetjük, hogy mekkora sütiket akarunk. Magyarul belekarcoljuk a kis téglalapok helyét.

2.A túrókrémet a téglalapok közepére elosztjuk, majd ráborítjuk a másik lapot.

3.Felvágjuk a bejelölések helyén és a kis batyuk széleit lenyomkodjuk.

4.A tetejüket 3-4 helyen éles késsel bevághatjuk, akár az eredeti fornettiknél és kenjük le kevés vízzel felhígított tojássárgájával.

5. Előmelegített sütőben nem túl nagy lángon 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük őket.

 

     
Vegetáriánus ételek receptjei
     
Koktélok
     
Linkek
     
GOOGLE

Google

     
Online szótár
     
Kínai állatjegyek!

Kínai állatjegyek!
Kiváncsi vagy milyen állat jegyében születtél a Kínai horoszkóp szerint?
Ha igen,akkor csak ird be mikor születtél:. Pl: "1988"


     
Kristálygömb

Kristálygömb

Írj be egy igen/nem-mel megválaszolható kérdést és a kristálygömb válaszol.

Figyelem: a kristálygömbnek nincs humora, de szeret másokat cikizni!



     
Lottó számok

     
Névnap kereső

Nem tudod mikor van Dömötör?
Majd mi megmondjuk!
Csak írd be!

     
Öröknaptár
Öröknaptár

Nem tudod, milyen napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:





     
Üdvözöllek

ÜDVÖZÖLLEK

Üdv.: Évi

     
Port el Kantaoui - Tunézia
     
Gportal kereső
G-Portal kereső
     
Eddig voltál itt

     
Üdv.: Évi

Üdv.: Évi

     

TUNÉZIAI ételek

 ELÕÉTELEK

Tuniszi sárga tojás

Hozzávalók:
6 kemény tojás,
1 l víz,
késhegynyi sáfrány,
só.

Elkészítés:
Vigyázva szedjük le a tojások héját. Tegyük a vizet, a sáfrányt, a sót vastag, zománcozott fazékba. Lassú tûzön, lefedve forraljuk fel. Tegyük bele a kemény tojást, és pároljuk 25-30 percig, vagy amíg egyenletesen sárga nem lesz a tojás. Közben forgassuk a tojást a vízben. Ha kész, öntsük le róla a vizet, és tegyük lapos tálra. Tegyünk egy-egy mokkáscsésze aljába egy-egy evõkanálnyit a következõ fûszerekbõl: õrölt köménymag, csípõs pirospaprika, törött bors, só, összemorzsolt száraz mentalevél, finomra vágott petrezselyem, apróra vágott metélõhagyma. Rakjuk körül a tojásos tálat a fûszerekkel.

Hammameti rántotta

Hozzávalók:
6 tojás,
késhegynyi törött bors,
só,
1/2 tk. apróra vágott tárkony,
3 ek. olíva- vagy salátaolaj,
6 olajbogyó.

Elkészítés:
Kézi habverõvel keverjük a fûszereket a tojásba. Ezután verjük még egy percig. Öntsük teflonserpenyõbe az olajat. Ha meleg, öntsük bele a tojást az olajbogyóval együtt. Tegyük közepesen meleg sütõbe, és süssük 40 percig.

Tuniszi ráksaláta

Hozzávalók:
1/2 fõtt, tisztított rák,
3 ek. salátaolaj,
1 ek. citromlé,
1 mk. nagyon csípõs pirospaprika,
törött bors,
só.
Salátaöntet:
3 ek. citromlé,
5 ek. olívaolaj,
késhegynyi mustár,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
só,
6 salátalevél,
6 szem fekete olajbogyó,
1 ek. finomra vágott petrezselyem.

Elkészítés:
Tegyük tûzálló edénybe a rákot a salátaolajjal, a citromlével, a pirospaprikával, a törött borssal és a sóval. Keverjük jól össze. Fedjük le, és 3 órát tartsuk a hûtõszekrénybe. Tálalás elõtt keverjük össze a citromlevet, az olívaolajat, a mustárt, a fokhagymát és a sót. Tegyük a rákdarabokat és az olajbogyót máglyaszerûen a salátalevelekre, öntsük le a salátaöntettel, és szórjuk be a petrezselyemmel.

Bizertai rákkal töltött paradicsom

Hozzávalók:
3 középnagy, kimagozott paradicsom,
6 ek. apróra vágott fõtt rák,
1 ek. kimagozott, apróra vágott fekete olajbogyó,
1 apróra vágott kemény tojás,
1 csemegeuborka apróra vágva,
1 tk. finomra vágott petrezselyem,
5-6 ek. majonéz,
1 tk. citromlé,
6 kis salátalevél

Elkészítés:
Keverjük össze a rákot, olajbogyót, tojást, uborkát, majonézt, citromlevet. Töltsük meg vele a paradicsomot. Tegyük a salátaleveleket kistányérokra, rakjunk mindegyikre 1-1 töltött paradicsomot, és szórjuk be a petrezselyemmel.

Tonhallal töltött kajszibarack

Hozzávalók:
6 szem nagy kajszibarack (befõtt) félbevágva és kimagozva,
20 dkg tonhal (konzerv)
1 tk. finomra vágott petrezselyem és metélõhagyma,
1 ek. kimagozott és apróra vágott olajbogyó,
1 ek. citromlé,
2 ek. majonéz,
6 kis salátalevél.

Elkészítés:
Szûrõben csurgassuk le a fél barackokat. Közben nyomjuk szét a tonhalat, adjuk hozzá az összes hozzávalót, és töltsük meg vele a barackot. Rakjunk minden salátalevélre 2 fél barackot.

Karfiol paradicsomos öntettel

Hozzávalók:
1 nagy tisztított karfiol,
1/2 kg kimagozott paradicsom,
késhegynyi csípõs pirospaprika,
1 ek. finomra vágott zellerlevél,
1 csipet cukor,
só,
1 1/2 ek. vaj,
1 ek. liszt,
1/2 tcs. reszelt sajt.

Elkészítés:
Keverõgépben keverjük jól össze a paradicsomot, pirospaprikát, zellert, cukrot és sót. Közben készítsünk világos rántást a vajból és a lisztbõl. A paradicsomos pépet keverjük össze a rántással, és lassú tûzön forraljuk fel. Fõzzük meg a karfiolt sós vízben. A fõtt karfiolt tegyük tûzálló edénybe. Öntsük le a paradicsomos mártással, tegyük közepesen meleg sütõbe, és süssük 15-20 percig. Vegyük ki, szórjuk be a sajttal, és süssük, amíg a sajt pirulni nem kezd.

LEVESEK

Csirkehúsleves mandulával

Hozzávalók:
1/2 kg tisztított csirkeaprólék,
1 csirkehúsleves-kocka,
1 ek. Vegeta 40.,
1 1/2 l víz,
1 ek. finomra vágott petrezselyem
1 szem kimagozott cseresznyepaprika,
3 dkg forrázott, õrölt mandula,
1 ek. vaj,
1 ek. kukoricaliszt,
1 ek. citromlé,
só,
1 tojássárgája,
2 ek. tejszín.

Elkészítés:
Lassú tûzön, lefedve fõzzük a csirkeaprólékot, a vizet, a petrezselymet és a cseresznyepaprikát, amíg a csirkeaprólék meg nem puhul. Ekkor adjuk hozzá a csirkehúsleves-kockát, a Vegetát és az õrölt mandulát, és fõzzük még 10 percig. Készítsünk világos rántást a vajból és a kukoricalisztbõl. Vegyük le a húslevest a tûzrõl, szedjük ki belõle a húst. Ha kihûlt a leves, öntsük a keverõbe a tojássárgájával, citromlével, sóval és tejszínnel együtt. Keverjük jól össze, majd keverjük hozzá a rántást. Tegyük vissza a tûzre. Ne forraljuk, csak pároljuk 5 percig. Tálaljuk forrón, csészékben, pirított kenyérkockákkal.

Hideg paradicsomleves

Hozzávalók:
1 1/4 l paradicsomlé,
2 ek. apróra vágott vöröshagyma,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
1 nagy, kimagozott zöldpaprika apróra vágva,
2 ek. finomra vágott petrezselyem,
1/2 mk. nagyon csípõs pirospaprika,
1 csipet bazsalikom és cukor,
törött bors,
só,
2 ek. olíva- vagy salátaolaj,
1 ek. borecet,
1/2 ek. citromlé,
jégkocka,
3 ek. apróra vágott csemegeuborka,
3 ek. kimagozott fekete olajbogyó apróra vágva.

Elkészítés:
A jégkocka, az uborka és az olajbogyó kivételével az összes hozzávalót keverjük jól össze a keverõgépben, majd öntsük hûtött fehér poharakba. Rakjunk minden pohár levesbe jégkockát, uborkát és olajbogyót.

FÕÉTELEK

Kuszkusz

Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg árpagyöngy, köles vagy búzadara,
12 dkg szárazbab,
12 dkg csicseriborsó,
50 dkg csirkecomb vagy -mell,
50 dkg báránycomb,
1 nagy hagyma,
1 kávéskanál só,
12 szem fekete bors,
2,5 dkg vaj,
1/2 kávéskanál frissen õrölt fekete bors,
2 közepes nagyságú sárgarépa,
4 kis padlizsán,
2 közepes paradicsom,
1 kis zöldpaprika,
1/2 kávéskanál zelleres só,
1/2 kávéskanál cayenne bors,
1/2 kávéskanál finomra vágott kakukkfû,
1/2 kávéskanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:
Az árpagyöngyöt (kölest, búzadarát), a szárazbabot, a csicseriborsót külön edényekbe rakva hideg vízzel leöntjük s egy éjszakán keresztül áztatjuk. Másnap leszûrjük, megtisztítjuk a babot, s a csirkedarabokkal, a báránycombbal, a megtisztított és fölszeletelt hagymával, sóval, a borsszemekkel nagy serpenyõbe tesszük, vízzel leöntjük, felforraljuk, a habját leszedjük, a lángot lejjebb véve egy órát pároljuk.
Közben leszûrjük az árpagyöngyöt (kölest, búzadarát), és fél liter sós vízbe öntjük. Lassú tûzön fõzve kevergetjük, hogy ne álljon össze. Kb. tizenöt perc múlva, amikor majdnem az egész vizet felszívta, egész alacsonyra vesszük a lángot, hozzáadjuk, és elkeverjük vele a vajat és a frissen õrölt borsot. Lefedjük, leborítjuk fóliával, s míg párolódik, s megdagad, elkészítjük a ragút.
Egy óra párolás után kivesszük a serpenyõbõl a csirkét és a báránycombot, a húst lefejtjük a csontokról, eltávolítjuk a bõrt és a zsírt, s egyenlõ darabokra vágva visszatesszük a serpenyõbe. Hozzáadjuk a leszûrt, megszárított csicseriborsót, a megtisztított, kockára vágott sárgarépát, padlizsánt, paradicsomot és a felaprított paprikát, a zelleres sót, a cayenne borsot, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Lassú tûzön még harmincöt percig pároljuk, ha szükséges, utánaízesítjük.
Tálalás elõtt a gabonaköret alatt még fölerõsítjük a lángot, s addig kevergetjük, míg felforrósodik, és a ragúval szervírozzuk

Mirmiz (tuniszi pörkölt)

Hozzávalók:
1 kg kockára vágott marhahús,
1/2 dl olavaolaj,
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva,
2 karikára vágott zöldaprika,
1 tk. csípõs pirospaprika,
1 késhegynyi õrölt fahéj,
1 négyfelé vágott paradicsom,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
só,
20 dkg 8 órát áztatott csicseriborsó.

Elkészítés:
Tegyük lábosba az olajat a hagymával és a zöldpaprikával. Pirítsuk a hagymát üvegesre. Ezután adjuk hozzá az összes megmaradt hozzávalót. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a húst. Lassú tûzön, lefedve fõzzük 1 1/2 órát, vagy amíg a hús megpuhul. Ha kész, szedjük ki a húsdarabokat, és a csicseriborsós pörköltlevet passzírozzuk át. Rakjuk bele a húst, és melegítsük meg. Forrón tálaljuk.

Húsgombóc citrommártással

Hozzávalók:
1/2 kg darált hús, 1/4 kg póréhagyma,
2 tojás,
1 mk. majoránna,
1 ek. zsemlemorzsa,
1 mk. törött bors,
só,
olaj a sütéshez.
A citrommártáshoz:
1 citrom leve,
2 ek. vaj,
2 ek. liszt,
2 1/2 dl hideg tej,
1 tk. reszelt citromhéj,
késhegynyi cukor,
só.

Elkészítés:
Tisztítsuk meg jól a póréhagymát, a zöld szárából 5 cm-nyit hagyjunk meg. Fõzzük meg sós vízben. Szûrõben csurgassuk le. Daraboljuk fel, és keverjük össze a darált hússal, tojással, majorannával, zsemlemorzsával, törött borssal és sóval. Készítsünk belõle közepes nagyságú gombócokat. Bõ olajban süssük ki. Tegyük melegített tálra piramis alakban, és öntsük le a citrommártással: készítsünk világos rántást a vajból és a lisztbõl. Ezután vegyük le a tûzrõl, és állandóan keverve öntsük hozzá a tejet és a citromhéjat. Tegyük vissza a tûzre, és lassan fõzzük fel. Sózzuk meg, és addig fõzzük, amíg sûrûsödni kezd, majd keverjük bele a citrom levét.

Húsgombóc pirított mogyoróval

Hozzávalók:
70 dkg darált báránycomb,
1 nagy fej vöröshagyma reszelve,
25 szem pirított mogyoró finomra darálva,
1 mk. porrá zúzott kurkuma,
1 tk. finomra vágott friss korianderlevél,
1 hegyes csípõs paprika apróra vágva,
1 mk. õrölt köménymag,
só,
2 tojás,
liszt,
zsemlemorzsa,
olaj a sütéshez.

Elkészítés:
Keverjük össze a darált húst, vöröshagymát, mogyorót, gyömbért, korianderlevelet, csípõs paprikát, köménymagot, sót. Készítsünk belõle apró gombócokat, forgassuk meg a lisztben, a tojásban és a zsemlemorzsában. Rakjuk bõséges, forró olajba, és süssük aranysárgára.

Dzserbai nyársonsült joghurttal

Hozzávalók:
1 kg bárányhús megtisztítva és 3 cm-es kockákra vágva,
3 kis fej vöröshagyma vastag karikákra vágva,
3 ek. olívaolaj,
1/2 dl mentás ecet,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
1/2 mk. törött bors,
késhegynyi nagyon csípõs pirospaprika,
só,
2 dl joghurt,
1 fej saláta,
6 illatos fából készült grillpálcika.

Elkészítés:
Tegyük tûzálló edénybea húst, az olajat, a mentás ecetet, a fokhagymát, a törött borsot, és hagyjuk állni 3 óráig. Vizezzük meg a nyársakat, és húzzunk fjelváltva a pálcikákra a húsból és a hagymából. Szabad tûzön, forgatva süssük puhára. Ha kész, szórjuk be a sóval és a pirospaprikával. Mossuk meg jól a salátát, rázzuk le róla vizet, és rakjuk nem túl mély, egyszínû cseréptálba, és helyezzük rá körben a sültet. Öntsük le a joghurttal. Azonnal tálaljuk.

Bizertai nyárson sült hal

Hozzávalók:
1 kg filézett hal nagy kockákra vágva,
1 tk. só,
1/2 dl olaj, 1/2 dl borecet,
törött bors,
2 szál kaukkfû,
1 tk. reszelt vöröshagyma.

Elkészítés:
Tegyük az összes hozzávalót tûzálló edénybe, hagyjuk 30 percig állni. Tálalás elõtt olajozzuk jól be a nyársakat (ha rácsra tesszük, a rácsot), és húzzuk a pálcikákra a haldarabokat. Rakjuk elõmelegített grillsütõbe, és süssük a haldarabok nagyságától függõen 10-15 percig.

Tuniszi sült hal

Hozzávalók:
8 vastag szelet tisztított ponty,
1/2 dl borecet,
törött bors,
só,
zsemlemorzsa,
olaj a sütéshez,
8 citromszelet.

Elkészítés:
Tegyük a halszeleteket tûzálló edénybe a borecettel együtt, hagyjuk 20 percig állni, közben forgassuk. Ezután szórjuk be a borssal és a sóval, majd mártsuk mindkét oldalát a zsemlemorzsába. Forró olajban süssük aranysárgára. Tegyünk minden halszeletre egy citromszeletet.

Hammameti báránycomb zöldséggel

Hozzávalók:
1 dl olaj,
só,
1 1/2 tisztított báránycomb,
1 fej vöröshagyma karikára vágva,
3 hámozott, kimagozottparadicsom kettévágva,
1 újtök vastag karikákra vágva,
1 mk. kakukkfû,
törött bors, 1 ek. finomra vágott petrezselyem,
1/2 babárlevél,
2 dl víz.

Elkészítés:
Sózzuk meg a báránycombot, és hagyjuk állni 1 órát. Mindkét oldalát pirítsuk meg az olajban. Vegyük ki a lábosból, és tegyük a helyére a vöröshagymát, paradicsomot és tököt, majd ezekre a pirított combot. Szórjuk be a kaukkfûvel, a törött borssal és a petrezselyemmel. Adjuk hozzá a babárlevelet és a vizet. Lassú tûzön, lefedve pároljuk, amíg a hús megpuhul. Szükség esetén adjunk hozzá még egy kis vizet. Ne keverjük, idõnként rázzuk meg a lábost. Rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.

Tuniszi pirított báránymáj

Hozzávalók:
1/2 kg tisztított báránymáj vékony szeletekre vágva,
2 ek. liszt,
1/2 mk. törött bors,
1 mk. só,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
olaj a sütéshez, 1/2 citrom leve.

Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, törött borsot, sót, petrezselymet. Mártsuk bele a májszeleteket. Forró olajban süssük 2-3 percig. Rakjuk melegített tálra, és csavarjuk rá a citromlevet.

Sült apróhal tuniszi módra

Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma,
1 kg tisztított apróhal,
1 ek. õrölt köménymag,
1 tk. csípõs pirospaprika,
1 tk. só,
2 tojás,
3 ek. liszt,
zsemlemorzsa,
olaj a sütéshez.

Elkészítés:
Zúzzuk péppé a fokhagymagerezdeket, keverjük össze a köménymagot, a pirospaprikát és a sót. Dörzsöljük be erõsend a fokhagymával a halat. Szórjuk be a fûszerkeverékkel kívül-belül. Mártsuk a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába. Forró olajban süssük aranysárgára.

Párolt csirke bizertai módra

Hozzávalók:
1 kg megtisztított csirke négyfelé vágva,
1 fej vöröshagyma vastag karikákra vágva,
4 gerezd szétnyomkodott fokhagyma,
1/2 tk. darabosra õrölt koriandermag,
törött bors,
só,
4 dl joghurt,
1 tojásfehérjének a habja,
1 tk. finomra vágott perezselyem.

Elkészítés:
Sózzuk meg a cisrkedarabokat, és tegyük nagy lyukú fémszitába egymás mellé, bõrével lefelé. Rakjuk rá a csirkére a vörös- és fokhagymát, szórjuk be a koriandermaggal, a törött borssal és sóval. Takarjuk nedves szalvétába. Öntsünk 4 liter vizet egy 8 literes fazékba. A fémszita akkora legyen, hogy egy kissé belecsússzon a fazékba. Legalább 2 tenyérnyivel legyen a víz lejjebb, mint a szita. Jragasszuk körül a szitát, hogy a gõz csak a szitán át tudjon eltávozni. (Készítsünk vízbõl és lisztbõl keveréket, mártsunk bele egy hosszú vászoncsíkot, és nyomkodjuk rá a fazék szélére és a szita belsejére.) Fedjük le a szitát, és lassú tûzön pároljuk benne a húst 35-40 percig. Ezután nézzük meg, hogy megpuhult-e.
Habverõvel keverjük össze a joghurtot. Adjuk hozzá a tojásfehérje habját és egy kis sót. Tegyük vastag zománcozott edénybe, és lassú tûzön addig pároljuk, amíg a mártás be nem sûrûsüdik (kb. 6-8 perc). Keverjük, nehogy leégjen a joghurt. Rakjuk bele a csirkedarabokat, és pároljuk még 10 percig. Kuszkusszal vagy rizzsel és fejes salátával tálaljuk.

SALÁTÁK

Káposztasaláta retekkel és olajbogyóval

Hozzávalók:
1/2 fej apróra vágott káposzta,
1 tcs. karikára vágott piros retek,
1/2 tcs. fekete olajbogyó,
1 ek. borecet,
4 ek. olívaolaj,
1 mk. õrölt köménymag,
törött bors,
só,
egypár friss mentalevél.

Elkészítés:
A mentalevél kivételével keverjük össze az összes hozzávalót. Tegyük hûtött salátástálba, és díszítsük a mentalevéllel.

Sült paprika- és paradicsomsaláta

Hozzávalók:
6 húsos zöldpaprika,
6 paradicsom,
2 gerezd apróra vágott fokhagyma,
3 ek. olívaolaj,
1 ek. borecet,
törött bors,
só.

Elkészítés:
Süssük meg a paprikát és a paradicsomot nyílt lángon. Ha felhólyagzik a bõrük, húzzuk le. Vegyük ki a paprika csutkáját, vágjuk ketté a paradicsomot, és vegyük ki a magos részét. Mindkettõt vágjuk vékony szeletekre. Rakjuk salátástálba. Keverjük össze az összes megmaradt hozzávalót, és öntsük a salátára.

DESSZERTEK ÉS EGYÉB

Tejbedara datolyamártással

Hozzávalók:
1/2 l egész sûrûre fõzött, édes tejbedara,
1 tcs. hideg tej,
1 vaníliás cukor,
1 csepp mandulaeszencia,
1 tcs. kimagozott, préselt datolya apróra vágva,
2 ek. apróra vágott, forrázott mandula.

Elkészítés:
Ö ntsük a tejbedarát csécsékbe, és hagyjuk kihûlni. Keverjük össze a tejet, a vaníliás cukrot, a mandulaeszenciát és a datolyát a keverõgépben. Borítsuk lapos tálra a tejbedarát úgy, hogy koszorút alkosson. Öntsük le a datolyamártással. Szórjuk be mandulával.

Gyümölcsös tejszínhab

Hozzávalók:
6 tcs. nagyon édes tejszínhab,
6 ek. kimagozott datolya apróra vágva vagy mazsola,
3 ek. apróra vágott kandírozott gyümölcs,
rózsavíz vagy 4 ek. narancslikõr,
3 ek. apróra vágott zölddió (befõtt)
3 ek. darált dió.

Elkészítés:
Tegyük a datolyát, a kandírozott gyümölcsöt és a rózsavizet egy edénybe. Fedjük le, és hagyjuk állni 2-3 óráig. Ezután adjuk hozzá a zölddiót. Keverjük össze vigyázva a darált diót a tejszínhabbal, majd a fenti gyümölcsökkel. Tálaljuk talpas koktélpoharakban.

Datolyagombóc

Hozzávalók:
1 tcs. kimagozott datolya apróra vágva,
3 ek. pirított mandula apróra vágva,
í zlés szerint egy kis forró víz vagy rum.

Elkészítés:
Erõs villával törjük össze teljesen, és keverjük simára a datolyát. Adjunk hozzá 1 ek. forró vizet vagy rumot. Keverjük össze, fedjük le, és hagyjuk állni 1-2 óráig. Ezután rakjunk hozzá annyi pirított mandulát, hogy egy kissé keményebb masszát kapjunk. Készítsünk belõle gyûszû nagyságú gombócokat, és forgassuk meg a mandulában. Hagyjuk 1 óráig állni.

Párolt füge

Hozzávalók:
18 db préselt füge,
6 ek. cukor,
2 dl forró víz,
1/2 dl narancslé,
1 mk. reszelt citromhéj,
1 ek. citromlé,
8 szem szegfûszeg,
1 fahéj.

Elkészítés:
Rakjuk tûzálló edénybe a fügét, öntsük rá a forró vizet. Hagyjuk állni 6 órát, vagy amíg megduzzad. Öntsük le róla a vizet. Tegyük a vízbe az öszes megmaradt hozzávalót, és lassú tûzön fõzzük, amíg egynegyedére el nem fõ. Tegyük bele a fügét, ha a szirup nem fedi be, öntsünk hozzá még egy kis naracslevet. Lassú tûzön, lefedve pároljuk 20 percig. Vegyük le a tûzrõl, hagyjuk kihûlni. Tálalásig tartsuk a hûtõszekrényben.

Fûszeres mandula

Hozzávalók:
25 dkg mandula,
1/2 ek. vaj,
1 mk. nagyon csípõs paprika,
egy csipetnyi sáfrány,
1 tk. só.

Elkészítés:
Tegyük szûrõbe a mandulát, mártsuk egyszer-kétszer a forrásban lévõ vízbe, majd gyors mozdulattal vegyük le a héját. Ha szükséges, ismételjük meg. Rakjuk zománcozott tepsibe, és szárítsuk meg a sütõben. Tegyük serpenyõbe a vajat, és adjuk hozzá a száraz mandulát, a pirospaprikát és a sáfrányt. Lassú tûzön süssük aranysárgára. (Vigyázzunk, hogy a paprika meg ne égjen.) Vegyük ki, tegyük konyharuhára, és szórjuk be a sóval. Ital mellé adjuk.

Banánlekvár

Hozzávalók:
15 érett, hámozott banán apróra vágva,
1 ek. citromlé,
1 kg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 l víz.

Elkészítés:
Lassú tûzön fõzzük 15 percig a vizet a cukorral és a citromlével. Ezután adjuk hozzá a banánt, és pároljuk még 25 percig, vagy amíg a lekvár sûrû nem lesz.

Koktélsajtgombóc

Hozzávalók:
15 dkg reszelt eidami sajt,
3 ek. pirított mandula apróra vágva,
csipet õrölt, pirított köménymag és cayenne-i bors.

Elkészítés:
Tegyük a sajtot, 1 evõkanál pirított mandulát, a köménymagot és a cayenne-i borsot vastag, zománcozott edénybe. Állítsuk az edényt egy forró vízzel félig telt edénybe. Forraljuk a vizet, amíg a sajt felolvad. Szükség esetén adjunk hozzá 1-2 evõkanál forró vizet. Ha felolvadt a sajt, vegyük ki a sajtos lábost a vízbõl, egyszer-kétszer keverjük meg a sajtot, és hagyjuk állni 4-5 óra hosszat. Ha formálhatóvá keményedik, készítsünk belõle gyûszû nagyságú gombócokat. Forgassuk meg a megmaradt pirított mandulában. Ital mellé adjuk.

Jégbe hûtött tea tunéziai módon

Hozzávalók:
1 1/2 l forrásban lévõ víz,
7 tk. tea,
7 ek. cukor,
1 citrom leve,
1 mk. reszelt citromhéj,
4 szem szegfûszeg,
1 darab fahéj,
2 tcs. jégkocka.

Elkészítés:
Öblítsünk ki forró vízzel egy cserép vagy porcelán teáskannát. Tegyük bele a teát, a citromhéjat, a szegfûszeget és a fahéjat, majd öntsük rá a forrásban lévõ vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni 5 percig. Szûrjük le, tegyük bele a cukrot és a citromlevet. Hagyjuk kihûlni. Öntsük hûtött poharakba, és rakjunk bele jégkockát.

Koktéluborka olajbogyóval

Hozzávalók:
2 kígyóuborka,
kimagozott, fekete olajbogyó.

Elkészítés:
Mossuk meg jól az uborkát, töröljük meg, és vágjuk 1 cm vastag karikákra. A magos részét éles, hegyes késsel vágjuk ki annyira, hogy egy olajbogyót a helyére tehessünk. Koktélpálcikával szúrjuk át az uborkakarikát és az olajbogyót. Rakjunk 5-6 olajbogyós uborkakarikát egy-egy kistányérra, és így tálaljuk.

     
Üdvözlet
 

Szeretettel üdvözöllek az oldalamon.Érezd jól magad és gyere máskor is.

 

 

     
Névnap

     
Barátok, ismerősök oldalai látogass el honlapjukra:
     
Aktuális

//dumalady.gportal.hu/gindex.php?pg=928382

 

Szivesen venném ha Ti is küldenétek recepteket!

Üdv.: Évi

 Irj a vendégkönyvbe.

 

 

 

     
óra
     
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
     
Számláló
Indulás: 2003-10-15
     
HIREK

hirstart.hu

 

 

     
Ételrecept kereső


Bõvitett Keresés »
     
Fényújság

Üdvözöllek a honlapon!

Ha szeretsz sütni, főzni itt a helyed. RECEPTCSERE ÁLLANDÓ FRISSITÉS ALATT!

Finom ételek receptjeit gyüjtöm, ha van neked is küldj.

Gyere máskor is.

Üdv.: Évi/

 


Start | Stop
     
Valutaváltó


=
     
Bölcsességek
     
Kutya- és macskanévnap az aktuális napra
     
Napszámláló
Csak hónap, nap, óra, perc, és másodperc van még hátra újévig!!!
     
Elvira vasuti menetrend
honnan:

hova:
mikor:

     
..::On-line rádióllomások ::..


http://www.popularis.hu/radio/radio-fm-95/

http://www.popularis.hu/radio/class-fm/

     
webfordító
     
Névnapkereső
Névnapkereső
Írj be egy nevet
vagy névtöredéket:

     
Irányítószám kereső

Irányítószám:


            

     
Napszaktanácsadó
     
TV műsorok

www.port.hu





     
SZÓTÁR
Szótár

Keresett szó

Tartalmaz
Pontosan
Kezdőbetűk

Angol-Magyar
Magyar-Angol
Német-Magyar
Magyar-Német
Computer Dictionary

     
HETI HOROSZKÓPOD


     
Számológép
Nieuwe pagina 1





     

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak