florina

Menü

 Hírek

Bemutatkozás

Üdvözöllek

Képtár

Humoros Sztorik

Ismerkedési Szövegek

Szerelem Idézetek

Igaz történetek..

Dánia

 Királyicsalád

A dán állam és alkotmány

Dánia

DániaI

Christiania

Zászló törtenete.

Térkép

Egeskov Kastély

Dán Himnusz

Dán ételek

dania.lap.hu

 H.C.Andersen Meséi

Versek 

  Ady Endre 

József Attila

 Szépirodalom

 Versek

Szerelmes versek

 Versek cimnélkül

 Vers

Másik oldalam

 

 

  Étel-Ital

Valódi Magyar Szakács könyv

Koktélok

 Web cukrászda

 Dán ételek
 

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Dán májpástétom

Hozzávalók:
60 dkg sertésmáj (apróra vágva)
40 dkg szalonna (apróra vágva)
3 db nagy fej hagyma (felaprítva)
3 db tojás
1-2 db alma (durvára reszelve)
10 dkg margarin
10 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió (reszelve)
szegfűbors (őrölve)
feketebors (őrölve)

Elkészítése:
Dolgozd össze a májat, a szalonnát, a hagymát, az almát és a tojást, s a masszát fűszerezd sóval, szerecsendióval, fekete- és szegfűborssal. A felhevített margarinban keverd el a lisztet, s egy-két perc pirítás után öntsd fel a tejjel. A tejet engedd felforrni, majd hűtsd vissza. Ha már csak langyos, ad hozzá a májast. Ezt a simára kevert masszát öntsd sütőformá(k)ba – legjobb a tűzálló üvegtál vagy az eldobható alufóliaforma – és 170 Celsius-fokos sütőben (kb. 1 óra alatt) süsd meg. Gombával vagy sült baconszalonnával díszítsd. (A dánok egyik kötelező étele a májpástétom, amit langyosan tálalnak, telis-teli szórnak sült baconnal, s megvajazott rozskenyérre kenve esznek.)
A megadott mennyiségek mintegy 2 liternyi pástétomhoz elegendőek. A felesleges massza lefagyasztható, de ebben az esetben jobb egy kicsit túlfűszerezni.
.

Tonhalkrém

Hozzávalók (6-8 személyre):
18,5 dkg konzerv tonhal (vizes)
1 evőkanálnyi citromlé
1 kis fej hagyma
10 dkg majonéz
1 dl tejföl
2 lap zselatin
2 db főtt tojás
(salátalevél, főtt tojás, olívabogyó)

Elkészítése:
A halat a citrommal, hagymával és majonézzel turmixgépben dolgozd össze, majd add hozzá a tejfölt. A zselatinlapot hideg vízben lazítsd, majd vízfürdőben oldd fel. A főtt tojásokat aprítsd fel, s a zselatinnal együtt keverd a halkrémbe. A masszát öntsd formába, majd 3-4 órára tedd hűtőbe. A tálalótálra helyezz salátaleveleket, borítsd rá a krémet, s azt díszítsd tojással és olívabogyóval. Magos kenyérrel vagy bagett-szeletekkel kínáld.
.

Dán sajttorta (sós)

Hozzávalók (4-6 személyre):
15 dkg liszt
10 dkg vaj
fél teáskanálnyi só
2,5 dkg reszelt sajt
3 db tojás
1 dl fehér sör vagy bajor sör
1 csipetnyi bors
fél gerezd tört fokhagyma
zöld saláta

Elkészítése:
Keverd össze a lisztet, a sót, s gyúrd bele a vajat. Ezzel a tésztával bélelj ki egy kb. 24 cm átmérőjű formát (lehetőleg mázas tortaformát) úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, és kb. 1 órára tedd a hűtőszekrénybe. A tojást keverd el a sörrel, a borssal és a fokhagymával. A tésztát süsd a sütő legfelső rácsán kb. 15 percig 225 °C-on, majd szórd meg a reszelt sajttal, s öntsd rá a tojásos keveréket. Tedd újra a sütőbe, de most a legalsó rácsra, és süsd tovább kb. 20 percig 200 °C-on, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Langyosan - zöldsalátával körítve - tálald.
.

Csőbensült burgonyatorta (sós)

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
25 dkg gomba
1 dl tejföl
2,5 dl húsleves
2 db tojás
1 evőkanálnyi szárított oregano
1 teáskanálnyi tabasco-szósz
2 teáskanálnyi só
1 teáskanálnyi fehérbors
1 evőkanálnyi olaj
vajastészta
kevés tojás (a teteje megkenéséhez)
(paradicsomsaláta, kenyér)

Elkészítése:
A burgonyát hámozd meg, reszeld le durvára, majd jól keverd össze a vékony szeletekre vágott hagymával és gombával. A tejfölt dolgozd össze a tojásokkal, a húslevessel, add hozzá az oreganot, tabascot, sót és a borsot is, majd ezt öntsd a krumplihoz. Egy nagy tortaformát (lehetőleg mázas tortaformát) kenj ki olajjal, s jól nyomkodd bele a masszát. A vajastésztát nyújtsd ki akkorára, hogy befedje a formát, s helyezd el a massza tetején úgy, hogy körben mindenhol elérje az edény szélét. A tetejét kend meg felvert tojással, majd 200 °C-on süsd meg egy óra alatt. Paradicsomsalátával és kenyérrel tálald.
.

Égető szerelem (Krumplipüré sült hagymával, baconkockákkal és céklával)

Hozzávalók (4 személyre):
krumplipüré (1 kg burgonyából 2 dl tejjel, 1 evőkanálnyi vajjal, sóval és fehérborssal főzve)
20 dkg füstölt szalonna (1cm-es kockákra vágva)
2-3 fej    vöröshagyma
cékla (savanyúságnak elkészítve)

Elkészítése:
A szalonna zsírját süsd ki, s a visszamaradt zsírban pirítsd meg a nagyobb kockákra vágott hagymát. A krumplipürét púpozd a tányér közepére, s a közepébe vájj mélyedést; abba halmozd a meleg sült bacon- és hagymadarabkákat. Kockára vágott céklával és rozskenyérrel kínáld. (Kis adagokban tálalva kiváló előétel is lehet.)
.

Almás húsos szalonna

Hozzávalók (6-8 személyre):
60 dkg sütnivaló sertéshús, fél centi vékony szeletekben (baconnal vagy füstölt szalonnával is helyettesíthető)
4 db nagy hagyma
75 dkg savanyú alma
friss vagy szárított kakukkfű

bors

Elkészítése:
Szárítsd le a hússzeleteket papírtörlővel és borsozd meg. Melegítsd fel jól a serpenyőt (ha húst használsz, kevés zsiradékkal). Pirítsd a szeletek mindkét oldalát 1-1 percig, majd a tüzet visszafogva - rendszeres forgatás mellett - süsd a húst, míg ropogós, aranybarna nem lesz, majd a serpenyőből kivéve sózd meg. Öntsd le a serpenyőben lévő zsiradék javát, tedd bele a vékony szeletekre felkarikázott hagymát, valamint a magházától megszabadított, s nem túl vékony gerezdekre vágott almát. Párold puhára. Ízesítsd kakukkfűvel, sóval, borssal és a végén rétegezd rá a hússzeleteket. (Egészen barna rozskenyérrel tálald.)
E fogás szalonnás változata sütőben is elkészíthető. A szalonnát ilyenkor rácsra teszik, s azt a hideg sütőbe helyezik. Az almát és a hagymát egy tűzálló tálban vagy tepsiben a szalonna alá tolják. 200 fokon sütik, míg a szalonna mindkét oldala szép barna nem lesz (ehhez időnként meg kell fordítani!). Egy a szalonna alá helyezett fóliatálcával szabályozható, hogy mennyi zsír csorogjon az almára és a hagymára.
.

Dán vagdalt (Krebinetter)

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg darált sertéscomb
3 evőkanálnyi liszt vagy zsemlemorzsa
1 teáskanálnyi só
0,25 teáskanálnyi bors
2 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése:
A darált húsból formálj 4 egyforma, egyenként kb. 1,5 cm vastag pogácsát, s azokat forgasd a sóval és borssal összekevert lisztbe. A felforrósított zsiradékban előbb hirtelen pirítsd barnára a pogácsák mindkét oldalát, majd lassú tűzön süsd még - közben átfordítva - 3-4 percig. (Paradicsomsalátával vagy tésztasalátával, valamint burgonyapürével vagy zöldségpürével tálald.)
E recept sajtos-újhagymás változata is igen népszerű. Ekkor a darált húst 7,5 dkg reszelt sajttal és egy csomó apróra vágott újhagymával keverik össze. 6-8 db pogácsát formálnak belőle és az előbb leírtak szerint sütik ki, csak gyorsabban, mintegy 2-3 perc alatt.
.

Frikadella (dán fasírozott)

Hozzávalók (4 személyre):
25-25 dkg darált marha- és sertéshús (vagy csak sertésből 50 dkg )
1 dl liszt
2-3 dl folyadék: tej, víz, vagy hideg húsleves
1-2 db    tojásfehérje vagy 1 db tojás
1,5 teáskanálnyi só
0,5 teáskanálnyi bors
1-2 fej hagyma, apróra vágva
zsiradék (a sütéshez)

Elkészítése:
A húst keverd össze a sóval, borssal, tojással és hagymával. A folyadékot apránként add hozzá. Keverd bele a lisztet. Pihentesd a húst kb. 10 percig hűtőben. Ha túl keménynek találnád, adj hozzá még folyadékot. Tegyél a serpenyőbe kb. 2,5 dkg zsiradékot és forrósítsd fel, vedd le a tűzről és meríts bele egy evőkanalat. Ezzel a kanállal formázz egy-egy kicsit hosszúkás fasírozottat. Tedd vissza a serpenyőt a tűzre miután beletetted a húsokat, és nagy lángon süsd kb. 1 percig. Párold tovább egyenletes tűzön még kb. 5 percig. Majd fordítsd meg és süsd át a másik oldalukat is. (Hagyományos dán burgonyasalátával tálald.)
A fasírozottat elkészítheted úgy is, hogy a fenti recepthez adsz még 1 teáskanálnyi provance fűszerkeveréket, fél zöldpaprikát és fél uborkát felkockázva. Elkészíthető továbbá 2 evőkanálnyi felaprított petrezselyemmel és 2 evőkanálnyi zsályával vagy bazsalikommal, kakukkfűvel illetve 1 gerezd fokhagymával gazdagítva. Egy további variációja az, amikor az alaprecepthez 15-20 dkg apróra vágott sárgarépát vagy paszternákot adunk.
.

Marhahúsos pie (Boef pie)

Hozzávalók (4-6 személyre):
50 dkg darált marhahús
3 dkg vaj vagy margarin
2-3 kisfej hagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1 kiskanálnyi szárított majoránna
8-10 db olívabogyó

bors
1dl vörösbor
1-2 dl tejföl (18 %-os)
1 csomag fagyasztott vajas tészta
tojás (a tészta bekenéséhez)

Elkészítése:
Fűtsd fel a sütőt 180 °C-ra. Nyújtsd ki a tésztát és a kivajazott sütőformába tedd bele a 2/3 részét. Szurkáld meg a felületét, s 180 °C-on süsd kb. 15 percig. Közben egy serpenyőben hevítsd fel a zsiradékot, s abban pirítsd meg jól a húst, ügyelve arra, hogy ne maradjon egy tömbben (villával nyomkodd szét). Add hozzá a felaprított hagymát, fokhagymát és olívabogyókat, valamint a majoránnát, sót, borsot, s végül a bort, meg a tejfölt. Jól keverd el, s addig párold, amíg a felesleges nedvessége el nem illan. A tölteléket tedd a félig sült tésztára, s a maradék tésztalapból formált „fedővel" takard be a húst. A tetejét kend meg tojással, s süsd még kb. fél órát 180 °C-on. Ha túl gyorsan barnul, félidőben tegyél papírt a tetejére! (Feta sajtos vagy burgonyás paradicsomsalátával tálald.)
.

Borsos marhaszelet (Peberboef)

Hozzávalók (4 személyre):
4 db, egyenként kb. 20 dkg-os marhaszelet
4 evőkanálnyi madagaszkári bors
3 dkg vaj
0,5-1 dl konyak
1dl sűrű húsleves
3 dl tejszín

Elkészítése:
Őröld meg a borsszemeket, és szórd a húsra. Olvaszd fel a vajat a serpenyőben, s abban pirítsd a szeletek egy-egy oldalát 1-2 percig. Majd öntsd a konyakot a húsra és gyújtsd meg. Amíg ég, rázogasd a serpenyőt, majd amikor a láng kialudt, a húsokat helyezd előmelegített tányérokra és sózd meg. A húslevest és a tejszínt öntsd a serpenyőbe, forrald össze a maradék zsiradékkal, majd ezt a mártást locsold a hússzeletekre. (Sült hasábburgonyával és zöldsalátával tálald.)
.

Szűzpecsenye aszaltszilva-kompóttal

Hozzávalók (4 személyre):
1 db szűzpecsenye (esetleg 50 dkg comb)
10 magozott aszalt szilva
2 evőkanálnyi cukor
bors
1 evőkanálnyi olaj
1 dkg vaj

1 fej hagyma
2 savanyú alma
1 citrom
0,5 teáskanálnyi kakukkfű
1 dl tejszín

Elkészítése:
Szeleteld fel a húst kb. 3 cm vastagságú darabokra és szárítsd le papírtörlővel. Darabold fel az aszalt szilvát és 10 percig főzd 2 dl cukros vízben. Borsozd meg a hússzeleteket és pirítsd 1 percig a vaj és az olaj - jól felmelegített - elegyében. Majd közepes hőmérsékleten süsd tovább oldalanként 3-4 percig, hogy épp átsüljenek. Ha kész, szedd külön tányérra, sózd meg és takard le fóliával. A hagymát aprítsd fel és pirítsd meg a serpenyőben maradt zsiradékban. Az almát vágd fel gerezdekre, és 1 teáskanálnyi finomra reszelt citromhéjjal, az aszalt szilvával, a kakukkfűvel és fél dl szilvalével (amiben főzted) add a hagymához és lassú tűzön főzd még 5 percig. Végül öntsd fel a tejszínnel és addig főzd, amíg krémesen sűrű nem lesz. Tálaláskor a kompót kerüljön a tányér aljára, arra tedd a hússzeleteket, s kínálj mellé kenyeret.
.

Darált borjúhús vajastésztában, spenóttal és feta sajttal

Hozzávalók (2 személyre):
25 dkg darált borjúhús
1 fej vöröshagyma
2 tojás
1 evőkanálnyi kakukkfű
20 dkg feta sajt
1,5 maroknyi spenót
4 levél vajastészta
vaj (a sütőlap kikenéséhez)
1 fej saláta
bors

a fűszerolajhoz:
2 dl szűz-olívaolaj
1 kis levél bazsalikom
1-2 szál metélőhagyma zöldje
1-2 szál petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
5 szem madagaszkári bors (megtörve)

Elkészítése:
Először készítsd el a fűszerolajat: a fűszernövényeket zúzd pépesre, öntsd fel az olívával, s addig keverd, amíg egyenletes, zöld olajat nem kapsz. Ekkor tedd félre, s felhasználás előtt legalább fél órát pihentesd.
A darált húst sózd, borsozd, keverd hozzá az apróra vágott hagymát, a kakukkfüvet, az egyik tojást, a megtisztított és keskeny metéltre vágott spenótot, valamint a feta sajtot. Az egészet jól dolgozd össze és pihentesd fél órát.
A vajastésztákat nyújtsd bő tenyérnyire (kb. A5-ös nagyságúra) és szurkáld meg villával (hogy a töltelék gőze majd könnyebben távozhasson), s egy-egy lap közepére halmozd a hús negyedét. A töltelékeket csomagold be, a batyukat kend meg a (másik) felvert tojással, s helyezd kivajazott sütőlapra. A sütőt melegítsd fel 170 °C-ra, s abban kb. 20 perc alatt süsd pirosra a töltött tésztákat. Tálaláskor a csíkokra vágott fejes salátát és a fűszeres olajat kínáld hozzá.
.

Húsos töltött batyu

Hozzávalók (4-6 személyre):
a tésztához:
20 dkg hideg vaj
30 dkg liszt
1 teáskanálnyi só
1 dl friss aprított petrezselyem
1 teáskanálnyi szárított bazsalikom
2 evőkanálnyi hideg víz
tojás (a megkenéshez)
a töltelékhez:
2,5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
2 nagyfej hagyma
50 dkg egyszer átdarált marhahús
3 evőkanálnyi enyhén fűszeres mangó chutney
1 evőkanálnyi édes chili szósz
1 teáskanálnyi só
bors

Elkészítése:
A vajat dolgozd össze a liszttel, sóval, petrezselyemmel, bazsalikommal és a vízzel, s a tésztát letakarva pihentesd kb. 1 órát.
A töltelékhez olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, pirítsd benne az apróra vágott hagymát kb. 2 percig, majd add hozzá a húst és süsd, amíg a hús ki nem fehéredik. Tedd bele a chutney-t, a chili szószt, sót, borsot és főzd kb. 2 percig. Ízesítsd és hűtsd ki. A tölteléknek „száraznak" kell lennie.
A tésztát nyújtsd ki kb. 30x40 cm-esre és helyezd sütőpapírral bélelt sütőlemezre. A tölteléket tedd – hosszában – a tészta felére, úgy hogy a szélei maradjanak szabadon. A széleket kend meg tojással és borítsd a töltelékre a tészta másik felét. Villával jól nyomkodd össze a széleket és a maradék tojást kend a tészta tetejét. A sütő középső rácsán süsd kb. 30 percig 200 °C-on. (Tejfölös salátával tálald.)
.

Zöldségpüré

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg burgonya,
1 sárgarépa,
1 kicsi gyökér,
10 dkg zeller,
2 dl sűrű húsleves,
1 dl tej,
0,5 teáskanálnyi őrölt szerecsendió
bors

Elkészítése:
Tisztítsd meg, s darabold apróra a zöldségeket. Só nélkül, kevés vízben - kb. 15 perc alatt - főzd puhára, majd a levét leöntve, turmixold össze a zöldségeket. A végén öntsd fel a húslevessel és a tejjel, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, s langyosan tálald. (Friss zöldségek helyett fagyasztottak is alkalmazhatóak.)
.

Hagymás vöröskáposzta-saláta

Hozzávalók (4 személyre):
1 db savanyú alma
1 kis fej lilahagyma
30 dkg felaprított vöröskáposzta
az öntethez:
3 evőkanálnyi citromlé
2 evőkanálnyi olaj
2 evőkanálnyi víz
bors

Elkészítése:
Az almát és a hagymát kockázd fel és keverd el a káposztával. Az öntet hozzávalóit dolgozd össze és öntsd a salátára. Tálalás előtt legalább 1 órát érleld.
.

Zöldség-gyümölcs saláta

Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg saláta (amilyen éppen kapható)
2-3 szár zellerlevél
2 db narancs
az öntethez:
2 evőkanálnyi citromlé
2 evőkanálnyi víz
1 teáskanálnyi cukor
fél teáskanálnyi mustár

Elkészítése:
A saláta torzsáját vágd ki, s a leveleit szeld (keresztben) csíkokra. A meghámozott narancsokat bontsd gerezdjeire, s feldarabolva keverd bele a salátába. Add hozzá az apróra vágott zellert is. Az öntet hozzávalóit jól dolgozd össze, s öntsd a zöldségre.
(A dánok szívesen használják kontrasztosan a zöldségek és a gyümölcsök ízeit. Így készítenek salátát például reszelt sárgarépából és felaprított narancsgerezdekből, vagy mazsolából és reszelt répából, illetve ananászból és sárgarépából vagy - az utóbbi helyett - fehérkáposztából.)
.

Hagyományos dán burgonyasaláta

Hozzávalók (4 személyre):
1 kg főtt burgonya (kb. 1,2 kg nyers)
4 dl aludttej
1 evőkanálnyi mustár
1 teáskanálnyi só
0,5 teáskanálnyi őrölt fehérbors
1-2 evőkanálnyi cukor
4 dkg apróra vágott újhagyma
1 csomó apróra vágott metélőhagyma

Elkészítése:
A burgonyát karikázd fel és keverd a többi hozzávalóból elkészített öntetbe. Akkor lesz a legfinomabb, ha legalább 1 órát állhat tálalás előtt, és nem túl hideg.
Ha újkrumpliból készítjük, akkor a metélőhagyma helyett kaprot teszünk bele. Ismert curry-s változata is: ekkor 2 teáskanálnyi curry-t adunk hozzá, az újhagymát pedig vöröshagymával helyettesíthetjük. Ha zöldborsóval szeretnénk elkészíteni, akkor kihagyjuk a mustárt és a hagymaféléket, helyettük 1-2 teáskanálnyi citromlét és 25 dkg párolt borsót adunk a salátához.
.

Dán tésztasaláta

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg tészta (olasz csavart)
fél fej karfiol
15 dkg borsó
4 paradicsom
az öntethez:
3 dl tejszín (9 %-os)
vágott petrezselyemzöldje
újhagyma (apróra vágva)

bors

Elkészítése:
A tésztát főzd meg, s hűtsd ki. Az öntet hozzávalóit dolgozd össze. A nyers karfiolt szedd szét rózsáira, a paradicsomot vágd gerezdekre, s ezeket keverd össze a nyers borsóval és a tésztával. Az öntetet öntsd rá, vagy tálald a saláta mellé.
.

Körtetorta

Hozzávalók:
24 dkg liszt
15 dkg vaj
12,5 dkg cukor
1 teáskanálnyi vaníliás cukor
fél teáskanálnyi őrölt gyömbér
1 db tojás
(esetleg 1 evőkanálnyi víz)
4 db körte vagy alma
2,5 dl tejszín vagy tejföl

Elkészítése:
A hozzávalókból (a körte és a tejszín kivételével) gyúrj tésztát, s azt 1 órára tedd hűtőbe. Majd a tésztát felezd meg, s nyújts ki. Az egyik darabbal bélelj ki egy - kb. 22 cm átmérőjű, lehetőleg mázas - tortaformát. Abba tedd bele a meghámozott, félbevágott gyümölcsöt, majd azt takard le a másik tésztalappal. A tetejét kend meg hideg vízzel és szórd meg cukorral. Előmelegített sütőben süsd 220 °C-on kb. 40 percig. Langyosan - finom felvert tejszínnel - tálald. (Az igazán dános megoldás azonban az, ha - esetleg kicsit cukrozott - tejfölt adsz hozzá.)
.

Dán palacsinta

A tésztáját úgy készítik, ahogy Magyarországon is szokás, de azt a dánok csak a legritkább esetben töltik meg. E helyett fagylaltot adnak hozzá (még ha háromszögre hajtják, s bele helyezik, a nagy része akkor is kilátszik) és mellé teszik a lekvárt.
.

Kringle (ahogy Tove Frost készíti)

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg vaj vagy margarin
7,5 dkg élesztő
1,75 dl tej
1/2 teáskanálnyi só
10 dkg cukor
1 tojás
kevés kardamom (indiai gyömbérféle)
a töltelékhez:
25 dkg máz (azaz azonos mennyiségű vaj és cukor)
5 dkg mazsola
kevés vaníliás cukor
a díszítéshez:
vágott mandula vagy dió
1 tojás
2 evőkanálnyi víz
1 késhegynyi só

Elkészítése:
A tészta és a töltelék hozzávalóit külön-külön dolgozd össze. A tésztát nyújtsd ki és terítsd el rajta a tölteléket. Tekerd fel, kend meg tojás-víz-só eleggyel, majd szórd meg mandulával, illetve dióval. Előmelegített sütőben, 220 °C-on kb. 20 perc alatt süsd készre.
(Ha a kinyújtott tészta két oldalát rézsútosan bevagdosod - kevesebb, mint egyharmadnyi hosszan -, akkor a feltekerés helyett össze is fonhatod a megkent tésztát.)
.

Palacsinta édes-savanyú töltelékkel

Hozzávalók (4 személyre):
a palacsintatésztához:
9 dkg liszt
3 dl tej
2 felvert tojás
0,5 teáskanálnyi só
vaj a sütéshez
a töltelékhez:
2 sárgarépa vékonyra szeletelve
1 póréhagyma apróra vágva
2 zellerszár, apróra vágva
1 pirospaprika apróra kockázva
2 burgonya nagyon vékony csíkokra szelve
10 dkg kukorica
10 dkg babcsíra
2 evőkanálnyi olaj
az édes-savanyú szószhoz:
1,5 dl húsleves
4 evőkanálnyi vörösborecet
4 evőkanálnyi cukor
1 evőkanálnyi szójaszósz
2 teáskanálnyi keményítő (legjobb a kukoricaliszt)
a tetejére:
2,5 dkg sajt

Elkészítése:
A tészta alapanyagait dolgozd össze, s süss belőle 8-10 palacsintát. A szószt készítsd el úgy, hogy a húsleveshez hozzáadod a cukrot és az ecetet, majd felforralod és belekevered a keményítőt és a szóját, hogy kicsit besűrűsödjön. A zöldségeket wokban (vagy vastagaljú serpenyőben) süsd meg: forrósítsd fel az olajat, tedd bele a sárgarépát, majd 1 perces eltérésekkel a pórét, a zellert, paprikát, burgonyát, kukoricát és a csírát, majd főzd együtt még 2 percig. Figyelj arra, hogy közben mindig jól átforgasd a keveréket! Végül öntsd rá a szószt és főzd még néhány percig. Ha kész, töltsd meg a palacsintákat, tedd tűzálló tálba, szórd meg a reszelt sajttal és süsd 10 percig 225 °C-on.
.

Almakompótos süti (Aeblekage)

Hozzávalók (1 személyre):
12,5 dkg alma
0,25 dl víz
darabka vaníliarúd
0,5 dl zsemlemorzsa
6-7 dkg cukor
1,5 dkg vaj
0,5 dl tejszín

Elkészítése:
A meghámozott és kimagozott almát vágd kisebb darabokra, s kevés (!) vízben - a cukor háromnegyedét és a vaníliát hozzáadva - főzd pépesre. A zsemlemorzsát keverd el a maradék cukorral és pirítsd meg az olvasztott vajon, majd hagyd kihűlni. Az almát és a morzsát egy tálkában rétegezd egymásra, hűtsd le és tejszínhabbal díszítve tálald.
.

Almadarabkák – alma nélkül (Aebleskiver)

Hozzávalók (30-35 darabhoz):
25 dkg liszt
2 evőkanálnyi cukor
0,5 teáskanálnyi szódabikarbóna
0,5 dl tej
2 tojás
0,5 teáskanálnyi só                        
1 citrom leve                        
olaj (a sütéshez)
lekvár és porcukor (a tunkoláshoz)

Elkészítése:
(A tésztagömbök sütéséhez egy - a tarkedli sütőhöz hasonló - speciális sütőformára van szükség, amelyben félgömbalakú mélyedések vannak.) A hozzávalókból keverj tésztát, s azt hagyd fél órát pihenni. A felmelegített sütőformát kend ki az olajjal, s minden mélyedést tölts meg 2/3-áig tésztával. Addig süsd, amíg a tésztának kívül már kérge lesz, de a közepe még folyós. Ekkor fordítsd meg a félgömböket, hogy az így alulra kerülő folyós tésztából megsülhessen a gömb másik fele is. (Ennek az a technikája, hogy a villát belülről kifelé - a folyós részen át - szúrod a kéregbe, s úgy mozdítod meg a tésztát.) A megsült gömböket még langyosan tálald, a tunkoláshoz való porcukorral és lekvárral.
(Ezt a süteményt a dánok kizárólag decemberben, karácsony előtt fogyasztják és a speciális forralt borukat, azaz a „glögg"-öt isszák hozzá.)
.

Csokoládés narancstorta

Hozzávalók:
a tortához:
16 dkg vaj
16 dkg étcsokoládé
3 tojás
15 dkg cukor
1 kifacsart narancs héja (reszelve)
5 dkg liszt
(narancslekvár, reszelt csokoládé)
a szirupos narancsgerezdhez:
4 narancs
18 dkg cukor

Elkészítése:
A vajat olvaszd fel, s a tűzről levéve törd bele a csokit. Keverd ki, míg matt krémes nem lesz. A tojássárgáját a cukorral verd habosra, s ebbe dolgozd bele a csokikrémet, a lisztet, a reszelt narancshéjat, végül forgasd bele a habbá vert tojásfehérjét is. A masszát töltsd vajjal kikent formába, s süsd fél óráig 180 fokon. Hagyd teljesen kihűlni, majd vékonyan kend meg narancslekvárral és szórd meg durvára reszelt csokoládéval.
Ha desszertként kínálod, tejszínhabbal vagy szirupos narancsgerezddel tálald. Az utóbbit úgy készítheted, hogy 2 narancs levét kifacsarod, átszűröd és a cukorral sziruppá főzöd. A másik 2 narancsot kifilézed, papírtörlővel leitatod, majd beleteszed a szirupba, végül kihűtöd, s a narancsot a süti mellé adod. (A szirupos narancsgerezd befőttes üvegben egy hétig is eláll a hűtőben.)
.

Kávékrémes mandulatorta

Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg mandula
10 dkg porcukor
2 tojásfehérje
a krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1-2 teáskanálnyi kávépor
1-2 teáskanálnyi vaníliás cukor

Elkészítése:
A mandulát forrázd le, tisztítsd meg a héjától, őröld durvára, majd keverd hozzá a porcukrot. Óvatosan forgasd bele az előzetesen habbá vert tojásfehérjét, s ezt a masszát töltsd vajjal kikent formába, majd 200 fokon - kb. 20 perc alatt - süsd meg.
A töltelékhez először keverd ki a vajat, s dolgozd bele a porcukrot és a tojássárgáját. A kávét oldd fel néhány csepp forró vízzel, add hozzá a vaníliás cukrot, s ezzel ízesítsd a tölteléket. A krémet tedd nyomózsákba, s a kihűlt (de a formában még benne hagyott) tésztára - kívülről befelé haladva - nyomj kicsi csillagokat. (A kész torta a formával együtt lefagyasztható. Tálalás előtt egy órával kell felengedni.)
.

A parókia diótortája

Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg hideg vaj
15 dkg liszt
3 evőkanálnyi porcukor
1 tojássárgája
a töltelékhez:
10 dkg dióbél (durvára vágva)
10 dkg mogyoró (durvára vágva)
6,5 dkg vaj
10 dkg cukor
1,25 dl tejszín
fél kifacsart narancs héja
kísérőnek:
(tejföl vagy vaníliafagylalt)

Elkészítése:
A vajat dolgozd össze a liszttel, s keverd bele a cukrot és a tojást. Lisztes deszkán nyújtsd ki a tésztát, s vágj belőle egy akkora lapot, ami éppen belefér egy - vajjal kikent - tepsibe. (A maradékot - csíkokra vágva - majd felhasználhatod a díszítéshez). A tésztát pihentesd egy órát hűtőben.
Közben a durvára vágott diót keverd el a töltelék többi hozzávalójával. Majd - állandó keverés mellett - főzd néhány percig, végül hűtsd ki, s öntsd a tésztára. Díszítsd a maradék tésztacsíkokkal, s egy sütő legalsó rácsán, 200 fokon - mintegy 20 perc alatt - süsd meg. Langyosan vagy hidegen, esetleg tejföl vagy vaníliafagylalt kíséretében tálalhatod.
.

Marianne körtetortája

Hozzávalók:
a tésztához:
9 dkg hideg vaj
12 dkg liszt
1 evőkanálnyi cukor
1 tojássárgája
8 fél körte (befőtt)
a krémhez:
7 dkg vaj
5 dkg cukor
2 tojás
2 teáskanálnyi fahéj
kísérőnek:
(tejföl vagy tejszínhab)

Elkészítése:
A vajat dolgozd össze a liszttel, s keverd bele a cukrot és a tojássárgáját. Lisztes deszkán nyújtsd ki a tésztát, majd azt terítsd egy - vajjal kikent - tepsibe.
A töltelékhez a felolvasztott vajat keverd el a cukorral, s add hozzá a tojássárgáját. Óvatosan melegítsd fel a krémet, s addig kevergesd, míg be nem sűrűsödik. Nem szabad főnie! Add hozzá a fahéjat és hagyd teljesen kihűlni, majd forgasd bele az előzetesen habbá vert tojásfehérjét. A körtéket fektesd a tésztára, majd öntsd rá a krémet úgy, hogy azzal az egész tésztát befedd. A sütő legalsó rácsán, 170 fokon - mintegy egy óra alatt - süsd meg. Ha kihűlt, tejföl vagy tejszínhab kíséretében tálald.
.

Csokoládés marcipántorta

Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg hideg vaj
15 dkg liszt
3 evőkanálnyi porcukor
1 tojássárgája
a töltelékhez:
20 dkg sütőmarcipán
6,5 dkg cukor
13 dkg vaj
2 tojás
fél kifacsart citrom héja
a bevonathoz:
5 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
2 dkg tejcsokoládé
kísérőnek:
(tejföl vagy tejszínhab)

Elkészítése:
A vajat dolgozd össze a liszttel, s keverd bele a cukrot és a tojássárgáját. Lisztes deszkán nyújtsd ki a tésztát, majd azt terítsd egy - vajjal kikent - tepsibe.
A töltelékhez a durvára reszelt marcipánt dolgozd össze a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Darabold bele a vajat, keverd simára, s közben egyenként add hozzá a tojásokat is. Majd a masszát kend rá a tésztára, s a tetejére – a széle mentén – egy villával nyomkodj "tekergő" mintát. A sütő legalsó rácsán, 200 fokon, kb. 30 percig süsd, míg sötét aranyszínű nem lesz. Hagyd teljesen kihűlni.
A feldarabolt étcsokoládét egy vastag aljú edényben (vagy vízfürdőben) állandó kevergetés mellett olvaszd fel a tejszínben. Ha kicsit visszahűlt, öntsd a tortára.
A tejcsokoládét vízfürdőben vagy mikróban olvaszd fel, tedd kinyomózsákba, és rajzolj vele mintákat a kihűlt étcsokis bevonatra. A süteményt tejföl vagy tejszínhab kíséretében tálalhatod. (Lefagyasztható, de a bevonó csak a felengedése után tehető rá.)
.

DÁN ÜNNEPI – KARÁCSONYI MENÜ

 

Előétel

.

Ris á l’amande (mandulás tejberizs)

Hozzávalók (4 személyre):
5 dl tej
0,75 dl rizs
4 dkg mandula
1 evőkanál cukor
fél vaníliarúd
2 dl tejszín
meggyszósz vagy lekvár

Elkészítése:
Fedő nélkül forrald fel a tejet a vaníliával. Kevergetés mellett szórd bele a rizst és forrald fel újra. Vedd vissza a tüzet, tegyél fedőt az edényre és főzd kb. 45 percig. Időközönként kevergesd meg. Ha elkészült, hűtsd ki. A mandulát néhány percre dobd forró vízbe. Ha feljön a víz felszínére, könnyen megpucolható. A mandulaszemeket aprítsd fel hosszában, majd a cukorral és a felvert tejszínnel együtt keverd a tejberizsbe. Tegyél egyetlen szem egész mandulát is a masszába. Meggyszósszal vagy lekvárral tálald. (Aki megtalálja az egész mandulát, ajándékot kap!)
.

Dán meggyszósz

Hozzávalók:
kb. 70 dkg meggybefőtt
1 evőkanálnyi keményítő
1 dl hideg víz
(3 evőkanál meggybor vagy portói)

Elkészítése:
Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet. Forrald fel, s főzd kb. 1 percig. (Esetleg borral is ízesítheted.)
.

Főétel

.

Sertéskaraj ropogós pörccel (Flaeskesteg)

Hozzávalók (6 személyre):
1,2 kg csontozott bőrös karaj
1-1,5 evőkanálnyi durva só
5 dl víz vagy vörösbor
2-3 babérlevél
(ízlés szerinti fűszerek, zöldségek a párolólébe)

Elkészítése:
Vágd be a bőrt fél centinként egészen a húsig. Vigyázz, hogy a húst ne szeleteld! Sózd meg a bőrt; figyelmesen, hogy mindegyik közbe jusson belőle. A közöket néhány babérlevéllel is megtűzdelheted. Végy egy rácsos tepsit (a rács feladata az lesz, hogy majd kiemelje a húst a párolófolyadékból). A karajt úgy helyezd el a tepsiben, hogy a bőre vízszintesen helyezkedjen el. (A megtámasztáshoz összegyűrt alufóliát vagy meghámozott burgonyát használhatsz.) Önts a tepsibe 5 dl vizet, vagy bort, s tegyél bele ízlés szerint fűszereket (lásd. a Dán vörösbor-szósz hozzávalóit).
 A tepsit tedd hideg sütőbe, s a hőszabályzót 200 °C-ra állítva süsd a húst kb. 1,5 órán keresztül. (Ha a bőrke még nem elég ropogós, grillezd meg vagy folytasd a sütést 250 °C-on.)
Ha kész, pihentesd a húst 20 percig, de közben ne takard le! A húst a pecsenyeléből készített vörösbor-szósszal, párolt vöröskáposztával, főtt burgonyával, édes karamellben forgatott apró burgonyával, valamint langyos lilahagyma-salátával kínáld. (Figyelem! Ha a hús nagyon magas vagy csontos, további fél órát kell a sütésére hagyni. A ropogós pörc három titka: 1. vékonyan vágd be a bőrt, egészen a húsig, 2. minden közbe szórj sót, 3. vízszintesen legyen a bőr a sütés alatt.)

.

Dán vörösbor-szósz

Hozzávalók:
(sütni való hús)
2 dl víz
3 dl vörösbor
2 fej hagyma
2 csipetnyi kakukkfű
2 friss zsályalevél vagy fél teáskanálnyi szárított
2 szál petrezselyem
liszt vagy keményítő
bors

Elkészítése:
Öntsd a sütni való hús alá a vizet, a vörösbort, tedd bele a zöldfűszereket, a kisebb darabokra vágott hagymákat, s süsd meg a húst. Ha kész, a szaftot szűrd egy tálba, pihentesd egy-két percet, majd szedd le a zsírját. Adj hozzá 1-1,5 dl vizet (esetleg húslevest vagy részben bort), azzal újra melegítsd fel, és sűrítsd be liszttel (vagy keményítővel). Ízesítsd sóval, borssal, s végül jól forrald át.
.

Karamellben forgatott burgonya

Hozzávalók (6 személyre):
1 kg apró szemű főtt burgonya (meghámozva)
6 evőkanálnyi cukor
8 dkg zsiradék

Elkészítése:
Száraz serpenyőben olvaszd fel a cukrot, s ha már világosbarnára pirult, add hozzá a zsiradékot. Amikor a cukor „fröcsögni" kezd, tedd bele a burgonyát, s forgasd át, amíg barna és fényes nem lesz. Ekkor gyorsan vedd ki, hogy meg ne égjen!

.

Langyos lilahagyma-saláta

Hozzávalók:
50 dkg lilahagyma
4 dkg vaj
2 savanyú, aromás alma
2 evőkanálnyi víz
2 evőkanálnyi borecet
bors

Elkészítése:
Hámozd meg a hagymát és szeleteld fel vékony gerezdekre. A vajat és a hagymát tedd serpenyőbe, egyenletes tűzön pirítsd meg, de ne hagyd megbarnulni! A meghámozott almát is vágd vékony gerezdekre, tedd a serpenyőbe és öntsd hozzá a vizet. Sózd, borsozd, és párold fedő nélkül kb. 10 percig, hogy a hagyma és az alma egyaránt megpuhuljon. A borecetbe keverj sót és borsot (a só oldódjon fel!), s a tálba szedett hagyma-alma keveréket locsold meg ezzel az öntettel.
.

Desszert

Vanília-fromage

Hozzávalók (személyenként):
1 zselatinlap
2 dkg cukor
1 tojássárgája
darabka vaníliarúd
0,5 tojásfehérje (kicsit felverve könnyebben felezhető)
1 dl tejszín

Elkészítése:
Tedd a zselatint hideg vízbe. Keverd ki a tojássárgáját a cukorral és az elkapart vaníliával. Vízfürdő felett old fel a zselatint, majd hűtsd le, s keverd a tojásmasszába. Verd fel a tojásfehérjét és a tejszínt, s ezeket is dolgozd bele a masszába. A fromage-t öntsd formába és tedd hűtőbe. Tálaláskor a formákat merítsd meleg vízbe és a tartalmukat borítsd a tányérra. (Hideg csokoládészósszal és/vagy tejszínhabbal kínáld.)

 

 

 


Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!