|
[3-1]
Birsalmasajt
- hámozzunk meg és magozzunk ki 1,3 kg birsalmát, majd kevés vízben főzzük puhára, és turmixoljuk le. Ebből a mennyiségből kb. 1 kg gyümölcspürénk lesz. Tegyük vissza a lábosba, adjunk hozzá 10-15 dkg nyírfacukrot, egy kávéskanál citromlevet és negyed vaniliarúd kikapart magját. Lassú tűzön addig főzzük, amíg kocsonyasűrűségű nem lesz. Ezután sütőpapírral bélelt őzgerincformába simítjuk, és hagyjuk megszikkadni. Ha kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. Ízlés szerint diót, mandulát vagy mogyorót is adhatunk hozzá főzés közben. Így még gazdagabb lesz.
|
Lilahagymalekvár kakukkfűvel
1,2 kg lilahagyma
30 dkg cukor
1,5-2 dl vörösborecet
kakukkfű
1 tasak dzsem kocsonyásító és tartósító
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A hagymát negyedeljük, majd fél cm-es darabokra vágjuk és egy lábasba rakjuk. A hagymához tesszük a cukrot, a vörösborecetet és takarék lángon elkezdjük összefőzni.
Mikor a hagyma már megpuhult, de még darabos, (10-15 perc, attól függően, milyen a hagyma) hozzákeverjük a dzsem tartósítót, a kakukkfüvet és még kb. 5-7 percig főzzük.
Forrón üvegekbe szedjük
|
Házi sajt
*******
Hozzávalók:
2,5 liter, 3,5% zsírtartalmú friss házi tej
0,75 dl 10%-os biológiai erjesztésű ecet
só - ízlés szerint
ház fűszerek - ízlés szerint
Elkészítése:
A tejet feltesszük egy nagyobb lábasba és lassan felforraljuk. Eközben hozzáadagoljuk a sót és a fűszereket is, kevergetjük, hogy ne bőrösödjön össze a teteje. Amikor felforrt, hozzáöntjük az ecetet és addig főzzük, amíg az ecet összerántja a tejet, túrószerű lesz. Ekkor már nem szabad kevergetni. Levesszük a tűzről és kb 10 percig állni hagyjuk, majd egy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe öntjük az alapanyagot. Ha textíliába öntöttük, akkor a négy sarkát összekötjük, felakasztjuk egy fakanálra és egy magasabb lábas fölé lógatva hagyjuk jól lecsepegni kb. fél órát.
Vagy:
A megmaradt túrószerű masszát beletesszük egy sűrű szövésű szitába vagy tésztaszűrőbe, a tetejét lefedjük sütőpapírral és nehezéket teszünk rá, préseljük a sajtot legalább 12 órán, vagy egy éjszakán át. Nehezék lehet ásványvizes palack, vízzel telt kisebb lábas, bármi, ami befedi a sajt felső, papírral lefedett felületét.
Hűtőben tárolva 5-6 napig is fogyasztható.
2,5 liter házi tejből kb 30-35 dkg adalékanyagmentes házi sajtot kapunk.
|
[3-1]
| |