|
Amerikai sajtos marha steak
marhahús
|
80 dkg
|
tej
|
1 dl
|
zsemle
|
1 db
|
liszt
|
3 dkg
|
olaj
|
1 dl
|
tejszín
|
2 dl
|
Pannónia sajt
|
12 db
|
gyömbér
|
|
oregánó
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A sovány marhahúst finom tárcsán keresztül kétszer ledaráljuk. Hozzáöntjük a tejet és összedolgozzuk. Belekeverjük az áztatott és jól kicsavart zsemlét. Sóval, őrölt borssal, reszelt gyömbérrel, oregánóval fűszerezzük. Egyforma nagyságú pogácsákat formálunk belőle. Liszttel összekevert zsemlemorzsába forgatjuk, majd kevés forró olajban kisütjük. Ezután az olajba öntjük a tejszínt, beleszórjuk a reszelt Pannónia sajtot és megsózzuk. A kisült pogácsákat sorban visszahelyezzük és fedővel letakarva néhány percig gyenge tűzön pároljuk. Saját mártásával leöntve tálaljuk, tört burgonyát vagy párolt rizst adunk mellé.
Amerikai sajtos melegszendvics bacon szalonnával
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
tejföl
|
1 dl
|
tojássárgája
|
1 db
|
kenyér
|
8 szelet
|
bacon szalonna
|
15 dkg
|
olaj
|
3 cl
|
pirospaprika
|
|
só
|
|
Elkészítése:
A lereszelt sajtot a tejföllel, sóval, kevés pirospaprikával egy lábasba tesszük és gyenge tűzön, folytonos keveréssel sűrű péppé főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd az elkészített sajtkrémmel megkenjük. A hajszálvékonyra szeletelt bacon szalonnát egy kevés olajban kissé megsütjük. Mindegyik sajtos kenyérre teszünk belőle. Forró sütőbe tesszük és 1-2 perc alatt jól átmelegítjük.
Amerikai sajtos-gyümölcsös pulykamell toaston
pulykamell
|
40 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
liszt
|
3 dkg
|
Pirítós kenyér
|
4 szelet
|
ananász
|
4 karika
|
Pannónia sajt
|
10 dkg
|
gyömbér
|
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A pulykamellből négy egyforma szeletet vágunk, kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük egy kevés őrölt fehér borssal és lisztbe mártjuk. Serpenyőben vajat hevítünk és megsütjük benne a hússzeleteket. A pirítós kenyereket vékonyan megkenjük vajjal, ráhelyezzük a húst, meghintjük reszelt gyömbérrel, majd a tetejére teszünk egy-egy ananászkarikát. Mindegyik kenyérszeletet beborítjuk egy-egy sajtszelettel és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad a tetején.
Angol sajtpogácsa
zsemlemorzsa
|
30 dkg
|
Pannónia sajt
|
25 dkg
|
vaj
|
15 dkg
|
tojássárgája
|
6 db
|
olaj
|
2 dl
|
pirospaprika
|
|
gyömbér
|
|
só
|
|
Elkészítése:
25 dkg szitált zsemlemorzsát 20 dkg reszelt Pannónia sajttal, vajjal és 4 db tojássárgájával jól összekeverünk. Sóval, reszelt gyömbérrel, egy kevés édesnemes pirospaprikával fűszerezzük és jól összedolgozzuk. Ezután lapos korongokat formálunk belőle. Elhabart tojássárgájában és zsemlemorzsában megforgatjuk, forró olajban megsütjük. Mindegyik pogácsa tetejére reszelt Pannónia sajtot teszünk és előmelegített sütőbe téve egy-két perc alatt rásütjük. Frissen, forrón kínáljuk.
Avignoni füstölt sajtos káposztás felfújt
fejes káposzta
|
1 kg
|
Karaván sajt
|
20 dkg
|
tojás
|
4 db
|
vaj
|
12 dkg
|
liszt
|
10 dkg
|
tejföl
|
2 dl
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A külső leveleitől megtisztított fejes káposzta torzsáját eltávolítjuk és sós vízben puhára főzzük. A főzővízből kivesszük, jól lecsurgatjuk és áttörjük, vagy turmixgéppel pépesítjük. Az áttört káposztát keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a tojások sárgáját, 8 dkg olvasztott vajat, 8 dkg lisztet és 5 dkg reszelt Karaván sajtot. Sóval, őrölt borssal ízesítjük és jól összekeverjük. Végül óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot. Megfelelő nagyságú formát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel és az elkészített keverékkel háromnegyedig megtöltjük. A formát vízzel telt edénybe állítjuk és lefedve kb. 50 percig gőzöljük a sütőben. Amikor elkészült, tálra borítjuk, olvasztott vajjal és tejföllel leöntjük és meghintjük a megmaradt reszelt sajttal.
Bázeli szalonnás sajtleves
császárszalonna
|
10 dkg
|
zsír
|
3 dkg
|
liszt
|
4 dkg
|
húsleveskocka
|
2 db
|
vöröshagyma
|
10 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
2 cs.
|
vörösbor
|
3 dl
|
Karaván sajt
|
12 dkg
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A császárszalonnát apró kockákra vágjuk és kevés zsíron megpirítjuk. Szűrőkanállal kiemeljük a szalonnakockákat, a vissza-maradt zsírban elkeverjük a lisztet és világos rántást készítünk. A húsleveskockákat 8 dl vízzel felengedjük, beletesszük az apró kockákra vágott vöröshagymát, a zöldpetrezselyem felét, majd 15-20 percig forraljuk. Ezután a rántással besűrítjük és 4-5 percig tovább főzzük. Finom szűrőn keresztül átszűrjük, ismét felforraljuk, belekeverjük a pirított császárszalonnát, a zöldpetrezselyem másik felét és a vörösbort. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A reszelt Karaván sajtot közvetlenül tálalás előtt keverjük a forró levesbe.
Belga rakott csirke
burgonya
|
80 dkg
|
vaj
|
5 dkg
|
csirke
|
1,2 kg
|
paradicsom
|
20 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
húsleves
|
2-3 dl
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
tejszín
|
1 dl
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
Ennek az ételnek az a különlegessége, hogy minden anyagot nyersen teszünk az edénybe, légmentesen lezárjuk, így az ízek, aromák megmaradnak és különlegesen jó ízű ételt nyerünk. Egy tűzálló tálat alaposan kikenünk vajjal, majd az aljára egy sor burgonyakarikát rakunk. Erre szórjuk a vékony szeletekre vágott póréhagymát. Kissé megsózzuk, kevés őrölt fehér borssal meghintjük. Ezután a besózott csirkedarabok jönnek, amelyekre ismét burgonyakarikákat teszünk. Karikákra szelt paradicsom és apróra vágott zöldpetrezselyem következik, majd ismét csirke és póréhagyma. Végül burgonyával zárjuk a sort, amelyre vajdarabkákat teszünk. Ráöntjük a húslevest, alufóliával lezárjuk és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 1 órát pároljuk. Ezután a fóliát eltávolítjuk, gazdagon meghintjük reszelt Pannónia sajttal és meglocsoljuk egy kevés tejszínnel. Visszatesszük a forró sütőbe és addig sütjük, ameddig a sajt teljesen megolvad a tetején.
Bolognai spagetti
spagetti
|
40 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
füstölt szalonna
|
5 dkg
|
zeller
|
10 dkg
|
sárgarépa
|
10 dkg
|
marhahús
|
20 dkg
|
füstölt kolbász
|
15 dkg
|
vöröshagyma
|
10 dkg
|
fokhagyma
|
2 gerezd
|
zöldpetrezselyem
|
1/2 cs.
|
paradicsompüré
|
15 dkg
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
kakukkfű
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A spagettit kifőzzük, leszűrjük és kevés olvasztott vajjal összekeverjük. A füstölt szalonnát, a zellert és a sárgarépát apró kockára vágjuk. A sovány marhahúst és a füstölt kolbászt kislyukú darálón ledaráljuk. A füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, majd a felaprított vöröshagymával és 4-5 dkg vajjal tovább sütjük. Beletesszük az összevágott zöldségeket és a zúzott fokhagymát, néhány percig együtt pirítjuk, majd belekeverjük a darált kolbászt és a marhahúst. Sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, kakukkfűvel fűszerezzük. Amikor a hús puhára párolódott, hozzáadjuk a paradicsompürét és gyakori keverés mellett, mérsékelt tűzön készre főzzük. Közben a spagettit a sütőben jól átforrósítjuk. Amikor már jó meleg, egy tálra öntjük és a tetejére halmozzuk a paradicsomos ragut. Gazdagon megszórjuk reszelt Pannónia sajttal és azonnal tálaljuk.
Fondü finom fűszerekkel
vaj
|
5 dkg
|
köményes reszelt Pannónia sajt
|
25 dkg
|
vöröshagyma
|
8 dkg
|
fehérbor
|
2 dl
|
gomba
|
25 dkg
|
őrölt bors, só
|
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
|
|
liszt
|
2 dkg
|
|
|
tejszín
|
2 dl
|
|
|
Elkészítése:
Egy serpenyőben vajat olvasztunk és beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre pirítjuk, ezután hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és vékonyra szeletelt gombát. Erős tűzön megpirítjuk. Sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Amikor a gomba megpirult, a liszttel meghintjük, elkeverjük, rövid ideig tovább sütjük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Simára, sűrű mártássá keverjük. Amikor felforrt, beletesszük a köményes reszelt sajtot és beleöntjük a bort. Mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a sajt megolvad. Áttörjük, beleöntjük a fondü edénybe, és folyamatosan melegítve tálaljuk. A mártogatáshoz kis kockákra vágott friss francia kenyeret kínálunk.
Francia töltött paprika
zöldpaprika
|
8 db
|
sertéshús
|
30 dkg
|
vöröshagyma
|
5 dkg
|
tojás
|
1 db
|
Tojás sárga
|
1 db
|
zöldpetrezselyem
|
1 csomó
|
zsemlemorzsa
|
5 dkg
|
vaj
|
4 dkg
|
tejföl
|
2 dl
|
Pannónia sajt
|
16 dkg
|
só, törött bors
|
|
Elkészítése:
A megmosott zöldpaprikát félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük és néhány másodperc alatt leforrázzuk.
A sovány sertéshúst összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával. Serpenyőbe tesszük és állandó keverés közben kissé lepirítjuk. Amikor kihűlt, beleteszünk 1 db tojást, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és jól összekeverjük és ezzel a paprikát megtöltjük. Tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a töltött paprikákat sorban belehelyezzük.
A tejfölt a tojássárgájával simára keverjük, gyengén megsózzuk és a paprikákra öntjük. A paprikákat egy-egy sajtszelettel beborítjuk, kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és közepes hőmérsékletű sütőbe téve készre sütjük.
Füstölt sajttal sült veronai burgonyagombóc
burgonya
|
40 dkg
|
liszt
|
20 dkg
|
tojássárgája
|
3 db
|
Karaván sajt
|
20 dkg
|
vaj
|
3 dkg
|
paradicsompüré
|
5 dkg
|
tejföl
|
3 dl
|
oregánó
|
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A megtisztított és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és áttörjük. Elkeverjük a liszttel, a tojások sárgájával és a lereszelt sajt negyedrészével. Sóval, őrölt fehér borssal és oregánóval fűszerezzük. Ezután összegyúrjuk, vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálunk belőle és bő, forrásban lévő vízbe tesszük. Amikor feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük és jól lecsöpögtetjük őket. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a gombócokat, leöntjük a paradicsompürével elkevert tejföllel, megszórjuk a maradék reszelt Karaván sajttal, majd előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
Gratenírozott pacal olaszosan
pacal
|
1 kg
|
olaj
|
5 cl
|
vaj
|
4 dkg
|
vöröshagyma
|
20 dkg
|
paradicsompüré
|
5 dkg
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
fokhagyma
|
2 gerezd dkg
|
zsemlemorzsa
|
3 dkg
|
pirospaprika, őrölt bors
|
|
őrölt kömény
|
|
majoránna, só
|
|
Elkészítése:
A pacalt bő, sós vízben puhára főzzük. Amikor lehűlt, kockákra vágjuk és egy lábasba tesszük. Külön edényben olajat hevítünk, megpirítjuk benne az összevágott vöröshagymát, hozzákeverjük a paradicsompürét, majd megszórjuk pirospaprikával és azonnal felengedjük kb. 2 dl vízzel. Sóval, őrölt kömény-maggal, őrölt borssal, majoránnával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Amikor felforrt, ráöntjük a pacalra és fedővel letakarva addig pároljuk, ameddig elfő a leve. Ezután a tetejét bőven meghintjük reszelt sajttal és kevés zsemlemorzsával, meglocsoljuk olvasztott vajjal és forró sütőben pirosra sütjük.
Karaván fondü
fokhagyma
|
3 gerezd
|
Karaván sajt
|
50 dkg
|
liszt
|
6 dkg
|
fehérbor
|
3 dl
|
citrom
|
1 db
|
cseresznyepálinka
|
8 cl
|
szerecsendió
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A serpenyőt fokhagymával jól bedörzsöljük. Beletesszük a lereszelt Karaván sajtot, megszórjuk egy kevés liszttel, elkeverjük, majd ráöntjük a száraz fehérbort és a citromlevet. Takarék lángon, gyakori keverés mellett felfőzzük. Őrölt borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük és hozzáöntjük a cseresznyepálinkát. Összekeverjük és már csak 1-2 percig forraljuk. Rozskenyeret adunk hozzá.
Lasagna verde
zöld tészta
|
30 dkg
|
olaj
|
6 cl
|
vöröshagyma
|
12 dkg
|
paradicsompüré
|
5 dkg
|
fehér bor
|
2 dl
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
tejföl
|
2 dl
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
kakukkfű
|
|
bazsalikom, só
|
|
Elkészítése:
A laskára tépdelt zöld tésztát sós vízben kifőzzük. Az apróra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, jól elkeverjük, majd a fehér borral felengedjük. Kakukkfűvel, bazsalikommal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és megsózzuk. Amikor a fűszeres paradicsom felforrt, beletesszük a sovány darált sertéshúst és fedővel letakarva puhára pároljuk. Párolás közben, ha szükséges, kevés fehér bort öntünk hozzá. Amikor a hús teljesen puhára párolódott, a kifőtt tésztával rétegezve egy vajjal kikent tűzálló tálba tesszük. Tetejét tejföllel meglocsoljuk és a reszelt sajt felével megszórjuk. Közepes hő-mérsékletű sütőben megsütjük. Tálaláskor a maradék reszelt sajtot külön tálban kínáljuk.
Lyoni párolt hagymás sertésborda sajttal
sertéskaraj
|
50 dkg
|
liszt
|
4 dkg
|
vaj
|
10 dkg
|
burgonya
|
80 dkg
|
olaj
|
2 dl
|
póréhagyma
|
20 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
húsleves
|
1 dl
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
borsikafű, só
|
|
Elkészítése:
A sertéskarajból levágott négy szelet húst kiverjük, megsózzuk és mindkét oldalát lisztbe mártjuk. Forró vajba téve kisütjük. A megtisztított burgonyát vékony karikákra vágjuk, majd bő, forró olajba tesszük, de nem sütjük meg egészen, csupán annyira, hogy a burgonya üveges maradjon. Ekkor az olajból kiszedjük és jól lecsepegtetjük. A póréhagymát vékony karikákra vágjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, ebben a hagymát megfonnyasztjuk. Egy tűzálló edényt kivajazunk, szétterítjük benne a burgonya felét. Erre helyezzük a megsült hússzeleteket, majd betakarjuk a hagymával és a burgonya megmaradt részével. Megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel és borsikafűvel. Kb. 1 dl húslevest öntünk rá és az egészet befedjük a hajszálvékonyra szeletelt Pannónia sajttal. 3-4 dkg olvasztott vajjal megöntözzük és fedővel, vagy alufóliával letakarva közepesen meleg sütőbe tesszük. Amikor a levét elfőtte, a fedőt levesszük és addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Ízlés szerint tálalhatjuk csemege uborkával, vagy párolt káposztával.
Milánói habos sajtgaluska
tej
|
3 dl
|
vaj
|
3 dkg
|
liszt
|
10 dkg
|
tojás
|
6 db
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
tejföl
|
1/2 dl
|
zsemlemorzsa
|
3 dkg
|
szerecsendió
|
|
só
|
|
Elkészítése:
A tejet a vajjal felforraljuk, forrás közben hozzákeverjük a lisztet. Addig főzzük, amíg a massza az edény falától elválik. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadunk 3 db egész tojást. Megsózzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd belekeverünk 8 dkg reszelt Pannónia sajtot. A tésztából forró, lobogó, enyhén sós vízbe galuskákat szaggatunk, 2-3 perc főzés után leszűrjük, leöblítjük és lecsepegtetjük. Ezután összekeverjük a tejföllel és 3 db tojássárgájával, majd a habbá vert tojásfehérjét is hozzáadjuk. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba tesszük és nem túl forró sütőben világosbarnára sütjük. Amikor elkészült, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Azonnal tálaljuk.
Montenegrói rakott húsos makaróni
makaróni
|
20 dkg
|
marhahús
|
12 dkg
|
sertéshús
|
12 dkg
|
olaj
|
8 cl
|
vöröshagyma
|
15 dkg
|
Karaván sajt
|
20 dkg
|
tejföl
|
3 dl
|
pirospaprika
|
|
oregánó
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A makarónit sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A marhahúst és a sertéshúst külön-külön ledaráljuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajban üvegesre pirítjuk, rátesszük a ledarált marhahúst, megsózzuk, meghintjük őrölt borssal, oregánóval, pirospaprikával és folytonos keverés mellett néhány percig pirítjuk, majd egy kevés vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk. Amikor a marhahús puhulni kezd, hozzáadjuk a darált sertés-húst és letakarva mindkettőt készre pároljuk. Egy olajjal kikent tűzálló tál aljára főtt makarónit teszünk, erre egy réteg hús kerül. Minden réteg tetejére reszelt füstölt sajtot szórunk. A rétegezést addig folytatjuk, ameddig minden hozzávaló elfogy. A rakottas tetejét gazdagon meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
Német sajtos rántotta
burgonya
|
50 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1/2 cs.
|
vaj
|
6 dkg
|
tojás
|
8 db
|
pirospaprika
|
2 g
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és egyforma nagyságú kis kockákra vágjuk. Sós vízben főni tesszük, de ügyeljünk arra, hogy ne főjön túl puhára. Leszűrjük és serpenyőbe téve forró, zöldpetrezselymes vajban megforgatjuk. Az egész tojásokat megsózzuk, kevés pirospaprikával fűszerezzük és jól elhabarjuk. Ráöntjük a burgonyára, és csak addig sütjük, amíg a tojás lágy marad. Gazdagon meghintjük reszelt sajttal és még 1-2 percre a forró sütőbe toljuk. Ízlés szerint fejes salátát, paradicsomsalátát vagy paprikasalátát kínálunk mellé.
Pannónia fondü
fehérbor
|
2 dl
|
fokhagyma
|
3 gerezd
|
tojás
|
6 db
|
vaj
|
6 dkg
|
reszelt
|
25 dkg
|
Pannónia sajt
|
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A száraz fehérbort egy kis edénybe öntjük, beletesszük az összezúzott fokhagymát, megmelegítjük, de nem forraljuk fel. A tűzről levéve kihűtjük és átszűrjük. Egy serpenyőbe tesszük a tojásokat, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a lereszelt Pannónia sajtot, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, hozzáöntjük a leszűrt bort és jól elkeverjük. Takaréklángon, gyakori keverés mellett addig főzzük, amíg krémsűrűségű lesz. Abban az edényben helyezzük asztalra, amelyben készítettük. Pirított kenyeret adunk mellé.
Rozmaringos Pannónia fondü
paradicsom ivólé
|
4 dl
|
köményes reszelt Pannónia sajt
|
30 dkg
|
liszt
|
3 dkg
|
tejszín
|
1 dl
|
rozmaring
|
|
őrölt köménymag, só
|
|
Elkészítése:
Egy zománcozott edényben a paradicsom ivólevelet felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Beletesszük a rozmaringot és az őrölt köménymagot. A köményes reszelt Pannónia sajtot kevés liszttel összekeverjük és folytonos keverés mellett beleszórjuk a paradicsomlébe. Addig hevítjük, ameddig a sajt megolvad és az ivólé mártás sűrűségűre fő. Belekeverjük a tejszínt, megsózzuk, és amikor jól átforrósodott, átöntjük a fondü edénybe. Karikákra szeletelt főtt burgonyát adunk mellé.
Sajttal töltött borjúszegy olaszosan
borjúszegy
|
1,5 kg
|
parajlevél
|
1 kg
|
zsemlemorzsa
|
15 dkg
|
tojás
|
5 db
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
fokhagyma
|
2 gerezd
|
csontleves
|
1 l
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A kicsontozott borjúszegyet éles, vékony pengéjű késsel felszúrjuk, úgy, hogy végig tölthető legyen. A hús leeső részeit ledaráljuk, megsózzuk és állni hagyjuk. A friss parajleveleket megtisztítjuk, megmossuk és apróra összevágjuk. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az átszitált zsemle-morzsát, a tojást, a félretett, ledarált borjúhúst és a reszelt Pannónia sajtot. Sóval, őrölt fehér borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük és összedolgozzuk. Az előkészített borjúszegyet a fű-szeres töltelékkel megtöltjük, külsejét megsózzuk és a nyílást szorosan bevarrjuk. Lábasba tesszük és annyi csontlevest öntünk rá, hogy ellepje. Gyenge tűzön, fedővel letakarva, a szegy nagyságától függően 1-1,5 órán keresztül pároljuk. Amikor a hús megpuhult, kiemeljük és rácsra helyezve jól lecsepegtetjük. Két vágódeszka közé helyezzük és súlyt teszünk rá. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd hűtőszekrényben tovább dermesztjük. Amikor szeletelhető állapotúra dermedt, felszeleteljük. Hidegen, különböző idénysalátákkal kínáljuk.
Töltött kellevelek cseh módra
sertéshús
|
50 dkg
|
füstölt szalonna
|
10 dkg
|
zsír
|
5 dkg
|
vöröshagyma
|
5 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
zsemlemorzsa
|
5 dkg
|
tojás
|
3 db
|
kelkáposzta
|
1 kg
|
sárgarépa
|
10 dkg
|
fehérrép | |
|
|
|
|