Vásárolj és olvass!
E-számok és kalóriamennyiség, szárazanyag és 0% zsírtartalom. Ugye ismerős kifejezések ezek? Szeretnél még több, még pontosabb tudást szerezni az egyes ételek címkéin olvasható információkról? Itt az alkalom!
Ha kimész a piacra zöldséget, gyümölcsöt, tojást, húst vásárolni, lehetőséged adódik arra, hogy a hazavinni vágyott árut megnézd, mielőtt eldöntöd, hogy tényleg megveszed-e. Bár egyre több zöldséges kifejezetten visszautasítja kérésed, ha szeretnél egy dinnyét jól megtapogatni, és sok pultnál attól is hevesen elzárkóznak, ha a kiszemelt barackokat a ládából magad szeretnéd kiválogatni a kosaradba. Nyilván lehet rosszul választani, és egy szépnek, mézédesnek hirdetett szőlő is lehet ecetes és rossz ízű, a választásban egy idő után segíthet a gyümölcsök, zöldáruk terén szerzett tapasztalatod. Ha ügyes vagy, igen rövid idő alatt megtanulhatod, melyik a kedvenc sütőtökfajtád, és melyik árushoz kell sorba állnod, ha igazán friss tojást szeretnél venni. A termékek érettségi állapota, formája, színe meggyőz arról, hogy a sárgarépa, az bizony sárgarépa, és nem csalódhatunk nagyot az ízében, összetételében. Az pedig még inkább megnyugtató tud lenni, hogy a sárgarépára általánosan jellemző tápanyag- és vitamintartalma meglesz benne.
A kész ételek, kész termékek vásárlásakor már nem ilyen egyszerű a választás. Az élelmiszert gyártó cégek a legtöbb áruházban borsos árat fizetnek azért, hogy termékeik a szemmagasságban lévő polcokra és ne lejjebb vagy feljebb kerüljenek, így elég sokan esünk abba a hibába, hogy az alsóbb-felsőbb polcokon lévő árukat figyelmen kívül hagyva csakis a legkönnyebben a kosarunkba rakható termékekkel álljunk sorba a pénztárnál. Inkább adunk a reklámokban hallottakra, ahelyett, hogy alaposan szemügyre vegyük a kínálatot, és esetleg egy olcsóbb, kevésbé márkás és hivalkodó külsejű terméket megvegyünk.
elolvasom a teljes cikket
|