Mindenkinek van szenvedélye, némelyek be is vallják, míg mások tagadják. Persze, ne mindjárt a drogra vagy a kóros játékszenvedélyre gondoljanak, hanem csak olyan kis kilengésekre, mint amilyen például a csábító, endorfintermelő, titkos nassolás! A nassolással az emberek legtöbbször jó közérzetüket kívánják megalapozni.
ANYAI ÖRÖKSÉG, KISZOLGÁLTATOTT GYEREKEK
Az édes íz szeretete velünk született, hiszen az újszülöttek első eledele sem más, mint az édes anyatej! A többi ízzel csak később ismerkedik meg a csecsemő, és rajtunk, szülőkön múlik, hogyan alakítjuk későbbi étkezési szokásait, mennyire rögzítjük benne a nyalánkságok utáni igényt. Ha a gyerekek azt látják, hogy állandóan ropogtatunk valamit napközben, ők is így tesznek, hiszen a rossz példa is ragadós. Főleg, ha örömforrás is egyben! A kerek kisgyerekből gyakran válik gömbölyű felnőtt. Ennek az az oka, hogy gyerekkorban a túlzott mértékű táplálkozással szaporodik a zsírsejtek száma. Vagyis rossz esetben egy kövér kisgyerekből lett felnőttnél (ha feltételezzük, hogy kamaszkora végére visszanyerte normális testsúlyát) gyarapodás esetén több zsírsejt indul egyidejűleg növekedésnek!
NEM A FOGUNKRA VALÓ DOLGOK
A mai rohanó világban a felnőttek vállát óriási felelősség és teher nyomja. A tengernyi munka közé sokszor nehéz beilleszteni a napi ötszöri étkezést, ebből rendszerint csupán egy vagy kettő marad, a többit pedig a nassolás helyettesíti. Ilyenkor fogy a chips, a sós mogyoró, a ropi, a csoki és még sorolhatnánk a nyalánkságokat. Ezekkel az élelmiszerekkel rengeteg luxuskalóriát juttatunk szervezetünkbe, ugyanakkor a nassok tápanyagtartalma és összetevőik élettani értéke az esetek többségében nem vethető össze azzal a károsító hatással, amelyet az elhízás folytán jelentenek! A túlsúly számos betegség létrejöttét alapozhatja meg, ezek közé tartozik például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a mozgásszervi betegségek számos típusa stb. Az édes nassok a végső csapást a fogakra mérik. A szépséghez ugyanis nemcsak a drága krémek használatával és a bronzszínű bőr tartozik, hanem a hófehér fogsor is. A szájban élő baktériumok a cukrot savvá alakítják, amely aztán károsítja a fogzománcot.
HA MÁR NASSOL...
Ha valaki ellenállhatatlan kényszert érez a nassolásra, választhat olyan rágcsálnivalót is, ami nem veszélyezteti az egészségét! Érdemes alacsony energiatartalmú nasikban gondolkodni, amelyek nem szaporítják a kilókat. Ennek a célnak leginkább a gyümölcsök és a zöldségek felelnek meg. Kellemes őket rágcsálni, többségük lédús, és fogyasztásuk üdítő érzetet kelt. Fogyjon tehát az alma, a körte, a narancs, a grapefruit és a nyári gyümölcsök! Ahhoz, hogy eltereljük a gondolatainkat a sós mogyoróról vagy a különféle ízesítésű burgonyaszirmokról, feledkezzünk bele inkább a káposztatorzsa ropogtatásába! Először talán szokatlan, de ízletes csemege, kalóriából szinte semmit nem viszünk be. Bár a korpás keksszel sokan hadilábon állnak, mégis érdemes próbát tenni vele. Egy keksz energiatartalma kb. 20 kcal, és néhány darabbal már jól is lakunk! A tejtermékek között is egyre több zsírszegény változat kerül piacra. A sovány kefir, a 0%-os gyümölcsjoghurt egyaránt megfelel a kalóriaszegény kategóriának! Léteznek tehát olyan nassolnivalók, amelyekkel nem szaporítjuk feltétlenül kilóinkat (bár a mérték ezek fogyasztásánál is számít), ennek ellenére mégsem javaslom, hogy egész nap együnk, a táplálkozásban találjunk vigaszt és örömforrást, hiszen szépségünket és egészségünket azért mindenképpen a rendszeres, de nem folyamatos étkezés biztosíthatja! |