ASZALT SZILVÁS - GESZTENYÉS CSIRKEMELL TEJSZÍNNEL
Hozzávalók:
-1 vagy aszalt szilva ( kb.20 deka)
-1- 2 dl vörösbor
-2 gerezd fokhagyma
-2 fej vöröshagyma
-60 deka csirkemellfilé vagy pulykamellfé
-só, fekete bors
-2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olaj (oliva)
- 20 deka hámozott mirelit gesztenye
- 3 dl tejszín
-tárkony
Ebből kb 4 adag lesz, ha nagyobb mennyiséget szeretnénk főzni, akkor természetesen növeljük a hozzávalók mennyiségét is.
( Én 2 csirkemellből, 2 csomag aszalt szilvából és fél kg gesztenyéből szoktam készíteni- szeretem ha sok van benne)
Az olajba és vajba teszem a kis kockákra vágott húst, ezt megsózom, megborsozom és rászórom a 2 kanál lisztet. Ezt kb 5 percig összepirítom.
Külön edényben : olajon megpuhítom a felkockázott vöröshagymát, majd rászórom az összezúzott (reszelni szoktam, de fokhagymatörővel is lehet) fokhagymát.
Ebbe beleöntöm a húst, összekeverem és az egészet felöntöm egy pici vízzel.
Az aszalt szilvát egy kis tálkába teszem, és ráöntök annyi vörösbort, hogy ellepje, majd 1-2 percre beteszem a mikróba, így jól magába szívja a bort.
A húshoz hozzáöntöm a megmikrózott aszalt szilvát, egy kis bor is mehet vele! Ezután beleteszem a fagyasztott gesztenyét is.
Ezután addig öntöm fel vízzel, hogy a gesztenyét is ellepje, de vigyázni kell, túl sok se legyen!
Rászórom a tárkonyt ( ízlés szerint, én bőven szórok belőle, nagyon szeretem az ízét)
Addig főzőm míg sűrű nem lesz , és a gesztenye is megpuhul!
Végül ráöntöm a tejszínt!
Ilyenkor is kóstoljuk meg, mert a tejszín miatt veszít fűszerességéből, ha kell sózzuk, borsozzuk még egy picit.
Ha véletlenül túl híg maradt, mert nagyon felvizeztük, akkor egy kis lisztet szórjunk még rá, attól be fog sűrűsödni.
Köretnek rizst ajánlok, de tésztával is finom!
Ezt a receptet a barátnőm anyukájától tanultam, nagyon köszönöm neki, ez lett a család kedvence!
Az alapötlet valószínüleg Stahl Judittól származik, mert találtam a receptjei közt egy hasonlót.
Jó étvágyat kívánok hozzá! |