SZÉP, ILLATOS ÉS FINOM ZÖLDFŰSZEREK
Zöldfűszerekkel megbolondíthatjuk, sőt tökéletessé tehetjük ételeinket, konyhánk pedig illatos és esztétikus lesz általuk.
Bazsalikom
Az olasz tészták szinte elképzelhetetlenek nélküle, de igazán passzol a paradicsomos, padlizsános, cukkinis ételekbe is.
Salátákhoz, halhoz, húshoz is nagyon finom a kissé borsos ízű levélke. Mindig frissen, csíkokra vágva, vagy egészben használjuk - szárítva alig van íze.
Erős, jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze van. Kellemes aromájú, jó illatú fűszernövényünk, általában szárított formában kapható. Érdemes cserépben is tartani, zölden is kedvelt fűszer. Nagyon jól illik friss salátákhoz és a paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához. Mártások, savanyúságok, erjesztett fűszerecetek kiváló ízesítője. A bazsalikom a fokhagymával együtt a klasszikus pestoszósz alapja. Számtalan levesnek, főzeléknek, pecsenyének aromás összetevője. A leveleket fiatal korukban szedjük le, vágjuk fel, passzírozzuk át olajjal, vagy morzsoljuk el. Főtt ételekhez a főzés utolsó percében adjuk hozzá.
A bazsalikomot fagyasztással vagy szárítással is tartósíthatjuk. A növény illata elűzi a legyeket is.
Babérlevél
Nem csak szárítva tehetjük főzelékekbe, hanem frissen is savanykás ízt kölcsönöz pácleveknek, mártásoknak.
Fűszerként elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de egyes szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Sokan nem is sejtik, de egy-egy (vad)pecsenyét különlegesen zamatossá tehetünk, ha sütés közben egy-két babérlevelet csempészünk a lébe. Arra viszont figyelni kell, hogy tíz-tizenöt percnél tovább ne főzzük, mert keserű lesz az étel. Tálaláskor távolítsuk el a babérlevelet.
Citromfű
Illó olajat, cseranyagot tartalmaz.
Bárányhoz, keleti ételekhez, gyümölcsös édességekhez, desszertekhez ajánljuk.
Friss a citromszagra emlékeztető levelét saláták, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek, töltelékek, gomba-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk.
Nagyon frissítő ízű, akár vizsgaidőszakban is hasznos lehet.
Kakukkfű
A francia konyha jellegzetes fűszere, levesek, töltelékek, pácok, mártásos húsok, halételek alkotója. Nagyon keveset kell használni belőle.
Grillpácok, zöldségek és párolt ételek ideális fűszere. Különösen finom a citromos kakukkfű friss illata.
A kakukkfű segít csökkenteni a görcsös köhögést és a légutak betegségeinek tüneteit, a torokfájást; teáját mézzel ízesítve igyuk. Étvágytalanság ellen is hatásos, valamint segít kiűzni a bélélősködőket. A keskeny levelű kakukkfű levele rendelkezik a legerősebb gyógyító hatással, de mindegyik kakukkfű hatásos lehet. Forrázata teaként serkenti az emésztést, és másnaposság ellen is kiváló. A kakukkfű jól kombinálható petrezselyemmel és babérral. Adjuk sűrű hús- és egyéb levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz. A kakukkfű elősegíti a zsírok lebontását. Ajánlják borban, lassan fővő ételekhez, vadhúsokhoz, kagylóhoz, szárnyasokhoz. A citromillatú kakukkfű csirkéhez, halhoz, meleg zöldségekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez való.
Koriander
A petrezselyemhez hasonló növényből csak egy kicsit kell használni a szárnyasok, a bárány és a zödségételek ízesítéséhez, mert nagyon átható a zamata.
Nagyon finommá teszi a leveseket, salátákat, hal és húsételeket. Szárított magját őrölve például a mézeskalács fűszerezésére is használják. A koriander javítja az étvágyat és csökkenti a teltségérzetet.
Majoránna
Cserepes változatából kevesebbet használjunk, mint a szárítottból, mert erőteljesebb az íze. Levelei krumpli- vagy kelkáposztafőzelékbe, szárnyastöltelékekbe tehetők.
Levesek, egytálak, laktató hűsételek és páclevek kellemes alkotórésze. Hatóanyagai könnyebben emészthetővé teszik az ételt. Étvágyjavító és görcsoldó hatása is ismert. A szárított majoránna is jól megőrzi ízét. Erős fűszer, magas vérnyomásúak óvatosan bánjanak vele.
Az ételekhez úgy adjuk, hogy morzsoljuk szét ujjaink között, mert így az ízanyagok jobban érvényesülnek. A majoránna jól megy pástétomokhoz, halhoz, vadhoz, csirkéhez, sűrű levesekhez. Savanyú ételek, pácok, májas ételek, töltelékek, vadak fűszere.
A paradicsom, a burgonya, a tökfélék és a bors ízét kiemeli. A majoránna jól párosítható fokhagymával és chilivel is. A friss majoránnaleveleket használjuk apróra vágva salátákhoz, halételekhez és vajas mártásokhoz.
Menta
A Mojito-koktél elképzelhetetlen nélküle. Friss leveleinek magas a C-vitamin tartalma. Levelét salátákhoz, desszertekhez, bárány és halételekhez, hideg italokhoz, valamint díszítésként alkalmazzák. Nedves, félárnyékos helyen érzi jól magát.Cserépben akár évekig is elél, ha gyakran locsoljuk.
Oregano
A pizzák, az olasz tésztamártások alkotója.
Jellegzetes ízt kölcsönöz a paradicsommártásnak. Az oregano jól illik a bárány- és sertéshúshoz, a grillezett halhoz és a juhsajthoz is. Ha szárított, főzzük bele az ételbe, de frissen mindig csak tálalás előtt használjuk. Illóolaja serkenti az epeműködést.
Rozmaring
Pecsenyék, pástétomok, halak, mediterrán ételek ízesítője.
A rozmaring különösen jól illik valamennyi erősen fűszeres, különösen a fokhagymával és borral készített húsételekhez.
Évelő növény. Cserépben kitehető a kertbe, balkonra, ősszel hűvös, de világos helyen átteleltethető.Aromatikus, illó olajokat, szaponint és cseranyagokat tartalmaz. Morzsolt levelének illata enyhén kámforra emlékeztető, keserű ízű.
Friss vagy szárított leveleit egyes leveseken és mártásokon kívül, főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva roston sülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és szószok illatosítására is. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni.
Forrás:
Renate Hudak -Gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények
www.receptbazar.hu |