|
[4-1]
Kukoricafőzelék
Hozzávalók:
-
20 dkg-os kukoricakonzerv vagy egy csomag fagyasztott kukorica
-
5 dkg vaj
-
1 ek liszt
-
1 dl tejszín
-
1-2 dl tej
Recept:
A konzervkukoricát leszűrjük, és a vajon megforrósítjuk. A liszttel meghintjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen. Sóval és tejszínnel gazdagítva tálaljuk.
|
SÁRGARÉPA főzelék
1/2 kg sárgarépa
1 evőkanál margarin vagy olaj
3 evőkanál liszt
1 liter tej
2 evőkanál cukor
fél pohár víz
Elkészítés
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzukv. lereszeljük). A vajat vagy olajat lábasba tesszük, felmelegítjük, beletesszük a reszelt v. kockázott sárgarépát, és kb. 1 dl vizet öntünk alá. Csipetnyi sóval megsózzuk, és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, meghintjük a liszttel, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és simára keverjük. Cukorral ízesítjük, és jól felforraljuk.
|
Sárgaborsó főzelék
1 zacskó sárgaborsó,
1 teás kanál só,
fél pohár liszt,
fél pohár olaj,
kávéskanálnyi szódabikarbóna,
3 babérlevél
A borsót megmosóm és este be ásztatom vizbe,amibe teszek egy kávés kanálnyi szódabikarbónát.Másnap leöntöm a vizet és kétszer annyi vízben felteszem főzni, belerakom a sót, csipet szódabikarbónát,3 babérlevelet. Egy óra alatt lassú tűzön puhára főzőm.
Majd zsemleszínű rántást készítek ( fél pohár olajon megpiritok fél pohár lisztet ),lekapcsolom a gázt és hideg vízzel felengedem ,csomómentesre kavarom,majd beleöntöm a még fővő sárgaborsóba.Kb 5 percig tovább főzöm,de közben kevergetem.
|
ZÖLDBORSÓ főzelék egyszerűen
50 dkg mirelit zöldborsó vagy 10 üveg zöldborsó
2 evőkanál liszt
3 evőkanál olaj
1 pohár víz
1 pohár tej
pici só
3 evőkanálnyi cukor
2 evőkanálnyi tejfől ( ez elmaradhat )
Ha üveges zöldborsót veszünk, sokkal hamarabb elkészül, mint a fagyasztott, vagy a friss. Az üveges zöldborsót csöpögtessük le, de ne dobjuk ki a levét, majd azzal jó lesz később felönteni a főzeléket. Innentől azonos módon készül a főzelék, csak a főzési idő rövidebb az üvegesnél. A fagyasztottra rá kell még számolni kb. 15 percet.
Egy edényben forrósitsuk meg az olajat , és öntsük rá a zöldborsót. Kevergessük egy kicsit, amíg áthevül, majd öntsük fel egy kis vízzel, fedjük le, és pároljuk puhára.
Ha megpuhult szórjunk rá 2 kanál lisztet, és keverjük el jó alaposan. Ha kell, öntsünk rá még egy pici vizet. Ha felfőtt, öntsünk rá annyi tejet, amennyi főzeléket szeretnénk.
Sózzuk, és szórjunk rá annyi cukrot, amennyire édesen szeretjük. Kb. 3-4 evőkanálnyi kell bele.
Ezután a tejfölt keverjük simára egy kis meleg főzelékkel egy edényben, és így adjuk hozzá. Miután újra felfőtt a főzelék készen is van.
http://www.fozniakarok.hu/zoldborso_fozelek
|
[4-1]
| |