|
[18-1]
Almás zellerkrémleves
hozzávalók 2 főre
2 alma
1 régebbi, nagyobb zellergumó (tavasszal nehéz volt ilyet találni a piacon)
2 marhahús leveskocka vagy marhahúsból készült hús alaplé
só, bors, olívaolaj
reszelt sajt
A zellert és az almát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, a sütőt beizzítjuk.
A zöldséget-gyümölcsöt megszórjuk sóval, borssal, meglocsoljuk olívaolajjal, és egy tepsin betesszük őket sülni nagyjából 40 percre.
Eközben 1,3 liter vízből és a leveskockákból hús-alaplevet csinálunk (tudom, igazi szakács igazi alaplével dolgozik, mea culpa, nekem most ez jutott).
A sült zöldségeket azon melegében belelapátoljuk az alaplébe, felforraljuk, majd megy is a turmixba rögvest az egész. (Itt még senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket, mert ilyenkor a leves még minden, csak nem gusztusos.)
A turmixban addig pépesítjük, míg egynemű lesz az egész, és már tálalhatjuk is reszelt sajttal megszórva.
Jó étvágyat hozzá mindenkinek!
|
Portugál spenót leves
Hozzávalók 4 főre
1 közepes fehérrépa
2 közepes méretű sárgarépa
2 nagyobb burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
1/2 csokor petrezselyem
1 bögrényi zöldborsó (lehet fagyasztott is)
30 dkg spenót (vagy 40 dkg fagyasztott leveles spenót)
10 dkg vaj
4 ek olívaolaj
kevés főzőtejszín a tálaláshoz
só
Elkészítés
A zöldségeket (fehérrépa, sárgarépa, burgonya, vöröshagyma) megpucoljuk, majd 1 centis nagyságúra felvágjuk.
Olívaolajon nagy hőmérsékleten meg kell pirítani a zöldségeket (kellemes ízt ad az ételnek a hagyma és a répák pörzs anyaga), majd 1 liter vízet kell hozzáadni.
Kevés sóval 20-30 percig főzni kell. Eközben a zöldborsót a felolvasztott vajon lassú tűzön megpároljuk. Ha megpárolódott, hozzá kell adni a spenótot, és együtt kell párolni őket még 5-8 percig.
Amikor a zöldségek kellően megpuhultak, kézi mixerrel vagy turmix géppel pépesítsük össze a zöldségeket (mintha krémlevest csinálnánk).
Adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, majd óvatosan öntsük hozzá a párolt spenótot és borsót.
Forraljuk fel még egyszer, majd forrón tálaljuk.
Tálaláskor kevés főzőtejszínnel díszítsük (ami a levest lágyabbá is teszi!)
|
Spenót krémleves
főzés: 7 perc
Hozzávalók 4 főre
400 g spenótkrém
kb. 200 ml víz
200 ml tejszín
500 ml tej
1 gerezd fokhagyma
2 ek liszt
tengeri só
Elkészítés
A spenótot megforrósítjuk, levesszük a tűzről, belenyomjuk a fokhagymát, és hozzáadjuk a lisztet.A víz egy részét hozzáöntjük, és csomómentesre kikeverjük. Beleöntjük a tejszínt, a tejet, sózzuk, borsozzuk.Visszatesszük a tűzre és összeforraljuk. (Ha sűrűbb, mint szeretnénk, kevés vízzel hígithatjuk.)
|
Hozzávalók: félliteres üveg őszibarackbefőtt levével együtt, 3 dl félédes pezsgő, csipetnyi só.
A leszűrt gyümölcs felét apró kockákra vágom és félreteszem. A többit az összes levével pépesre turmixolom és jól lehűtöm. Közvetlen tálalás előtt a jégbehűtött pezsgővel felengedem, és hideg csészékben elosztom.
|
Vörösboros tavaszi eperleves
Hozzávalók: 40-50 dkg eper (nem baj, ha az eper már nem teljesen ép), 2 dl vörösbor, ízlés szerint 10-15 dkg cukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl.
8-10 szem ép epret kiválogatok és félreteszem "levesbetétnek". A többit megmosom, lecsöpögtetem, kicsumázom, és összeturmixolom a vörösborral, a tejföllel, 3 dl vízzel és annyi cukorral, hogy kellemesen édes legyen. Jól behűtve, csészékbe adagolva kínálom, a leves tetején a félretett eperszemekkel.
|
PARADICSOM leves
Hozzávalók
30 dkg sűrített paradicsom
2 evőkanál étolaj
2 evőkanál liszt
csipetnyi só
3 evőkanálnyi cukor
2 liter víz
Egy lábosban forrósítsuk meg az olajat, majd vegyük vissza alatta kicsit a lángot és tegyük hozzá a lisztet. Kevergessük, míg halványbarna lesz.
Öntsük rá a paradicsomsűrítményt, keverjük jól össze (vigyázzunk, hogy legyen kéznél a víz, mert gyorsan sűrűsödni kezd).
Majd lassan, kevergetés mellett öntsük fel 2 liter hideg vízzel.
Adjuk hozzá pici sót. Ízlés szerint cukrozzuk is meg (a paradicsom igényel egy kis cukrot).
Fedő alatt főzzük 5-8 percig.
Videó:
http://www.fozniakarok.hu/paradicsomleves
|
3 dkg vaj vagy olaj,
5 dkg liszt,
3 dl tej,
10 dkg sajt,
A vajból vagy olajból a liszttel világos rántást készítünk, fölengedjük 3 dl tejjel meg 3 dl vízzel, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a reszelt sajtot (lehet megreszelt sajthéj is).
|
Sajtleves
Hozzávalók 6 személyre
15 dkg trappista
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 l húsleves (kockából is lehet)
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
½ csomó petrezsejem zöldje
só, bors
Sajtleves készítése
A sajtot lereszeljük, a petrezsejmet megmossuk és apróra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, meghintjük liszttel, felhabzásig hevítjük folyamatos keverés közben. A kihült húslevesből először csak keveset öntünk a lisztre, ezt alaposan elkeverjük. Így a lisztből és a húslevesből sűrű mártást kapunk. Ha sikerült simára elkeverni mehet hozzá a többi húsleves, de mindig csak részletekben. A húsleves és a liszt arányától függ, hogy milyen sűrű lesz a sajtleves. Közben fűszerezzük, sóval, borssal. Miután felforraltuk beletesszük a sajtot és 3-4 percet forraljuk, hogy elolvadjon a sajt. Lehúzzuk a tűzhelyről, kicsit hülni hagyjuk és hozzáöntjük a tejszínt, hogy még krémesebb állagú legyen a sajtleves. Tányérba szedjük, kínálhatunk mellé pirított zsemlekockákat, vagy kockára vágott mozzarella sajtot is. A sajtleves tetejét szórjuk meg petrezsejem zöldjével.
Sajtleves elkészítése: 25 perc. A receptet beküldte Pesto15.
Holland sajtleves
Holland sajtleves hozzávalókSajtleves
15 dkg gouda sajt
5 dkg füstölt sajt
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 l húsleves (kockából is lehet)
2 dl tejszín
1 tojássárgája
5-6 szál snidling
2-3 szál kapor
só, bors, szerecsendió
Holland sajtleves készítése
A sajtot lereszeljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, meghintjük liszttel, és felhabzásig hevítjük folyamatos keverés közben. A kihült húslevesből először csak keveset öntünk a lisztre, azt alaposan elkeverjük, majd utána a többi húslevest is hozzáöntjük részletekben. Fűszerezzük, sóval, borssal, és őrölt szerecsendióval. Felforraljuk, majd beletesszük a sajtotokat és további 5 percet forraljuk, hogy elolvadjon a sajt. Lehúzzuk a tűzhelyről, a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és állandó keverés mellett a sajtleveshez öntjük, így egy igazán krémes állagú sajtlevest kapunk. Kínálhatunk mellé pirított zsemlekockákat, és a tetejét megszórjuk az aprított zöldfűszerekkel.
Sajtleves tipp! A sajtlevest sűrübbé tehetjük, ha levesbetétet kínálunk hozzá. A gyerekek ezt a variációt különösen kedvelik.
Német sajtleves
Német sajtleves hozzávalók 6 személyre
15 dkg ementáli sajt
5 dkg vaj
5 dkg füstölt szalonna
1 kis fej vöröshagyma
2 evőkanál liszt
1 l húsleves (kockából is lehet)
1 dl száraz fehérbor
2 dl tejföl
2 dl tejszín
2 tojássárgája
1 csomó metélőhagyma
só, bors, szerecsendió
Német sajtleves készítése
A sajtot lereszeljük, a hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, beletesszük a szalonnát kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát megdinszteljük majd meghintjük liszttel, és felhabzásig hevítjük folyamatos keverés közben. A kihült húslevesből először csak keveset öntünk a lisztre, azt alaposan elkeverjük, majd utána a többi húslevest is hozzáöntjük részletekben. Fűszerezzük, sóval, borssal, és őrölt szerecsendióval. Hozzáöntjük a fehér bort, felforraljuk, majd beletesszük a sajtot és 5 percet tovább forraljuk, hogy elolvadjon a sajt. Lehúzzuk a tűzhelyről, a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel és a tejföllel, és állandó keverés mellett a sajtleveshez öntjük, így egy igazán krémes állagú sajtlevest kapunk. Kínálhatunk mellé pirított zsemlekockákat, vagy levesbetét golyókat is. A sajtleves tetejét szórjuk meg apróra vágott metélőhagymával.
Forrás. http://sajtleves.infobomba.hu
|
Spárgakrémleves
Recept (6-8 személyre)
1 kg spárga
2 csomag újhagyma fehér részei
3+1 ek vaj
2 l zöldségalaplé
2 dl tejszín
só
frissen őrölt fehérbors
kis darab parmezánhéj
Egy nagy lábosban felolvasztok 3 ek vajat és rádobom a felkarikázott újhagymát. Pár percig párolom majd hozzáadom a megpucolt spárgák 2-3 cm-es darabokra vágott szárát. Összeforgatom, felöntöm a zöldségalaplével és beleteszem a parmezán héját. Ízlés szerint sózom, fedő alatt 15-20 percig főzöm, amíg a spárga teljesen megpuhul. Kihalászom a sajthéjat és leturmixolom a levest. Ezt követően egyszer vagy kétszer átszűröm, majd visszaöntöm a lábosba. Beleteszem a spárgafejeket, tekerek bele egy kevés fehérborsot, felforrósítom a levest. Hozzáadom a tejszínt, újra felmelegítem, de nem forralom. A végén hozzákeverem a maradék vajat, amitől kissé besűrűsödik és szép fénye lesz. Tányérba szedem, a tetejére parmezánforgácsokat szórok. |
10 perces ananászleves
Hozzávalók:
1 db ananász (konzerv is jó, ha más nincs)
1 cs. vaníliás pudingpor
cukor ízlés szerint
fahéj, szegfűszeg
kb 1,5 dl főző tejszín
1 cs. vaníliás cukor
tej, ha túl sűrű lenne
Elkészítés:
Az ananászt megpucolom, darabolom, (ha konzerv, akkor lével együtt mehet az edénybe)kevés vizet rakok az edénybe és a kockára vágott ananászt beleteszem, fűszerezem. Kb. 5 percet főzöm, (nem kell agyonfőzni!)majd a tejszínbe belerakom a pudingport és besűrítem vele a levest. Ha nem elég édes, még cukrozhatjuk, ha pedig sűrű lenne, akkor tejjel hígíthatjuk. Langyosan és hidegen is fogyaszthatjuk. |
Májgombóc
Hozzávalók:
50 dkg sertés máj
3 tojás
bors só
3 dl egy bögre zsemlemorzsa kb.
(Ha túl lágy akkor egykis zs.morzsát adunk még hozzá)
Elkészítés:
A májat 2X ledaráljuk, vagy apritógépbe teszük és pépé zuzzuk, rá ütjük a tojást és a zs. morzsát, majd összekeverjük mintha tészta lenne diónyi golyogat formálunk belőle és forró húslevesbe kifőzzük.
Ugyan igy készithetjuk csak húsból a máj helyett.
Tanácsok:
Csak azért írtam a mennyiséget mert nagyon jó ha előre megcsináljuk. Egy tálcára sorba rakjuk egy napra igy tesszük a mélyhűtőbe és utánna zacskóba helyezzük. Bár mikor felhasználható.
Azért kell mert igy nem ragadnak össze.
|
Banánkrémleves |
|
|
Hozzávalók: |
4 db banán,
2 dl tejszín,
6 dl tej,
1 gyümölcsjoghurt,
cukor,
1 db citrom leve és lereszelt héja,
fahéj,
vegyes idénygyümölcs, |
Elkészítés: |
A banánokat a cukorral és a citromlével összeturmixoljuk, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel.
Hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot (ízlés szerint), a fahéjat és a tisztított, darabolt gyümölcsöket. Hűtőben jól lehűtjük. |
|
Sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
1KG SÁRGADINNYE
16DKG CUKOR
3DL FEHÉRBOR
3DL TEJSZÍN
0,5DL KONYAK
1DB CITROM,
CSIPETNYI SÓ,TÖRÖTT FEHÉR BORS
2DB SZEGFŰSZEG
KEVÉS FAHÉJ
Elkészítés:
A SÁRGADINNYÉT MEGHÁMOZZUK,MAGJÁT ELTÁVOLÍTJUK.
NEGYED RÉSZÉT APRÓ KOCKÁKRA VÁGJUK ÉS PORCELÁNTÁNYÉRRA RAKJUK,FELE CUKORRAL,KONYAKKAL MEGÖNTÖZZÜK,ÉS 1ÓRA HOSSZAT HŰTŐBEN ÁLLNI HAGYJUK.
A DINNYE TÖBBI RÉSZÉT DARABOKRA VÁGJUKÉS CUKORRAL,FŰSZEREKKEL,1LITER VÍZBEN PUHÁRA FŐZZÜK.FINOM SZITÁN ÁTTÖRJÜK V.TURMIXOLJUK.HA KIHŰLT,HOZZÁADJUK A TEJSZINT,A FEHÉRBORT,SÓT,ÉS ÍZESÍTJÜK EGY MOKKÁSKANÁL TÖRÖTT FEHÉR BORSSAL.VÉGÜL HOZZÁADJUK A BEPÁCOLT, KOCKÁKRA VÁGOTT DINNYÉT ÉS JÓL LEHŰTVE TÁLALJUK.
|
Fokhagymakrém leves
Hozzávalók:
1 egész fej fokhagyma
2-3 evőkanál olaj, v. vaj
Másfél csapott evőkanál liszt
Másfél liter víz !!!
3 dl főzőtejszín
só, bors, kakukkfű, szerecsendió
1 csokor petrezselyem
5-5 dkg. Parmezánsajt, Pannonia sajt és Trapista sajt
Pirított fűszeres zsemlekocka
Elkészítés:
A felhevített olajban a lisztet megfuttatjuk (nem pirítjuk!), majd fokhagymapréssel belenyomjuk a gerezdeket (de lehet a citromreszelőn is lereszelni). Jól átkeverni de már csak rövid ideig - míg az olaj átveszi a fokhagyma ízét - pirítjuk.
Felöntjük a vízzel, jól elkeverjük és hozzáadjuk a tejszint, megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket és addig főzzük, míg felforr. Kész nem kell tovább rotyogtatni.
Mikor levettük a tűzről megszórjuk frissen apróra vágott petrezselyemmel, és a tálaljuk.
Ki-ki szed magának a levesből, majd a pirított zsemlekockából is, és az előre reszelt és a három féle sajtot összekevert tálból meghinti az adagját ízlés szerint
Elkészítési idő: 40 perc
|
Tojásleves (egész tojással)
Hozzávalók:
kevés olaj
liszt
paprika
2 babérlevél
csipet cukor
só
2 dl tejföl
annyi tojás, ahány főre készül
Elkészítés:
Zsemleszínű rántást készítünk, csipet pirospaprikával összekeverjük, hideg vízzel felengedjük, beletesszük a babérlevelet, csipet cukrot,sót és jól átforraljuk. Egyenként beleütjük óvatosan az egész tojásokat, lassú tűzön még 10 percig főzzük végül belekeverjük a tejfölt.
Tanácsok:
Jól meg kell keverni mielőtt a tojás belekerül.
|
Paradicsomleves
Hozzávalók:
olaj
liszt
paradicsompüré
víz
cukor
só
szekfűszeg
citromhéj
Elkészítés:
Kevés olajon , kávéskanál lisztet pirítok , felengedem vizzel , belekeverem a sürített paradicsomot . 4-5 szem szekfűszeget egy kis darab citromhéjat , sót , cukrot , adok hozzá , felforralom . Lehűtve is fogyasztható .
Tanácsok:
Ha rizst vagy apró tésztát teszek bele , igazi leves . Másnap jobb , mert összeérnek a benne lévő aromák . Érdemes többet készíteni belőle .
Elkészítési idő: 20 perc
|
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
4 személyre:
1 db kb 2 kg-os sütőtök
4 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
4 szál zöldhagyma
2 zöldségleveskocka
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors, só
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az olívaolajon a felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát, és 2 szál felszeletelt zöldhagymát 2 percig pároljuk, hozzáadjuk a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a sütőtököt, majd hozzáadjuk a leveskockákat.
Lassú tűzön, fedő alatt 3 percig főzzük. Turmixgéppel összetörjük, átpasszírozzuk, sózzuk, borsozzuk, utána még 2 percig főzzük.
Tálaláskor felszeletelt zöldhagymával díszítjük
Tanácsok:
A sütőtök magas béta-karotin tartalmú étel, mely erőteljesen serkenti az immunrendszert, rákmegelőző hatású, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Elkészítési idő: 20 perc
Kalóriatartalom: 115 kcal
|
Frankfurti leves
Hozzávalók:
virsli
kelkáposzta (vagy kelbimbó)
ételízesítő vagy leveskocka
tejföl
vöröshagyma
olaj
liszt
só
őrölt kömény
tejföl
Elkészítés:
A kb. kétujjnyi csíkokra összevágott kelkáposztát feltesszük főni, levébe rakunk kicsi sót és egy leveskockát.
Amíg fő a felkarikázott virslik mindkét oldalát olajon megpirítjuk és ezt is beletesszük a levesbe.
Abban az olajban, amiben a virsli sült fűszeres rántást készítünk reszelt hagymával és köménnyel.A rántással 10 percig forraljuk.
Legvégül jó sok tejfölt teszünk bele.
Tanácsok:
Ha valaki nem szereti az úszkáló kelkáposzta látványát, a virsli belerakása előtt le lehet turmixolni és akkor olyan félig-krémleves lesz.
A rántást lehet helyettesíteni étk.keményítővel, de akkor érdemes kis olajon párolt köményes hagymával indítani a levest.
Kelkáposzta helyett kelbimbóval is csináltam már, nagyon hasonló az íze, azokat negyedelni szoktam.
Elkészítési idő: 30 perc
|
[18-1]
| |