BABBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK
Indiában a sokféle babból, nemcsak dálokat, hanem másfajta babos ételeket is készítenek. A fehérjében gazdag, vas és B1, B2 vitamint tartalmazó, a különböző nagyságú, formájú és színű (a fehértől a zöldön át a feketéig) magok közül, ismert a rizsbab, a borsóbab, a tehénbab, a lóbab, a jácintbab, a kardbab, a galambbab. Nagyon népszerű a magas foszfortartamú fekete urad bab, és a zöld mung bab, amelytől a hüvelyesek közül a legkevésbé puffad fel az ember.
A receptekben az egyszerűség kedvéért a babokat szín szerint ajánljuk. Mung bab kimérten és konzervben nálunk is kapható.
SÜLT BAB THÁLÍ
2 csésze fehér bab 3 bögre víz 3 csapott teáskanál szóda-bikarbóna 1 teáskanál csili por, 1 evőkanál vaj 4 teáskanál só a maszalához 4 teáskanál alap maszala 8 teáskanál mangópor 2 teáskanál őrölt fehérkömény 4 evőkanál tamarind süritmény (8 evőkanál hamis tamarindpép) 1 teáskanál csilipor a tamarindhoz 4 közepes nagyságú paradicsom 6 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 4 közepes méretű hagyma 3 evőkanál szeletelt gyömbér (1 púpos evőkanál reszelt gyömbér)
Válogassuk ki és alaposan mossuk meg, majd áztassuk be a babot szóda-bikarbónás vízben éjszakára. Melegítsünk vajat, tegyük bele a vöröscsili port, a beáztatott babot és az áztatóvízében főzzük puhára. Adjuk hozzá a sót, a mangóport, az alap maszalát és a köménymagot, finoman keverjük össze. Vágjuk a hagymákat vékony szeletekre, a meghámozott paradicsomokat közepes nagyságú darabokra. Szeljük fel a gyömbért hosszú csíkokra. A tamarind sűritményt keverjük össze vöröscsili porrral. A hagymát, paradicsomot, zöldcsilit és a tamarind pépet külön csészében szervírozzuk. Forrón tálaljuk ebédre, sima purival.
SAVANYÚ BAB
2 csésze fekete vagy tarka bab 1 teáskanál tealevél 1 teáskanál só 2 teáskanál szóda-bikarbóna 4 bögre víz
Az átválogatott, megmosott száraz babot áztassuk be a gézbe csavart tealevelekkel szódabikarbónás vízben éjszakára. Lassan főzzük sós vízben egészen puhára. Szűrjük le, hagyjuk a vízet jól lecsöpögni. A leszáradt babot keverjük össze a következő fűszeres keverékkel.
savanyú fűszeres keverék
2 összevágott citrom 2 teáskanál só 6 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1 közepes méretű hagyma 2 közepes nagyságú paradicsom 1 evőkanál gyömbér vagy fele mennyiségű reszelt gyömbér 2 teáskanál apróra vágott korianderlevél 1 teáskanál kurkuma 2 evőkanál szárított gránátalma (elhagyható) 2 teáskanál feketebors késhegynyi mangópor (kapható)
1 teáskanál feketekömény por, késhegynyi vöröscsili por (őrölt erős paprika), 2 evőkanál olvasztott vaj
Vágjuk a gyömbért hosszú csíkokra. Őröljük a gránátalma magvakat egy csésze vízzel finomra és csöpögtessük le. Tegyük egy serpenyőbe. Keverjük a sót, a kurkumát, az őrölt feketeborsot, a feketekömény port, az őrölt vöröscsilit a babhoz, és az egészet a gránátalmás vízben főzzük néhány percig. Ezután öntsünk rá forró vajat. Szórjuk meg gyömbérrel, korianderrel, félbevágott zöldcsilikkel, szálasra vágott hagymával, citrom- és paradicsom szeletekkel.
FŰSZERES LAHORI BAB
2 csésze fehér bab 8 bögre víz 2 teáskanál szóda-bikarbóna 4 teáskanál tealevél (gézbe kötve vagy teatojásban) 6 nagy kardamom 3 babérlevél
Válogassuk át és mossuk meg a babot, majd egy éjszakán át áztassuk. Főzzük közepes tűzön szóda-bikarbónás vízben, majd mérsékeljük a hőfokot, a babér- és tealeveleket, valamint az egészben hagyott kardamomokat beletéve, lassan főzzük míg a bab megpuhul. (Készithetjük kuktában is) Szűrjük le, távolítsuk el a fűszereket.
maszala
4 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) 7 evőkanál alap maszala 7 evőkanál gránátalma por (elhagyható) 2 teáskanál feketebors 4 teáskanál korianderlevél 1 teáskanál só 1 csésze ghí vagy vaj
diszítéshez
4-5 zöldcsili (3 nagy erős zöldpaprika) 3 nagy paradicsom 1 nagy friss gyömbér hosszú csikokra vágva néhány szál korianderlevél 2 közepes citrom
Elegyitsük össze a hozzávalókat és finoman keverjük a főtt babhoz. Rakjuk tálra a fűszeres babot, köréje tegyünk félbevágott zöldcsiliket (vagy felszeletelt hegyes erős zöldpaprikákat), paradicsomkarikákat, gyömbér csíkokat és korianderleveleket. Végezetül öntsünk vajat a babra és citromszeletekkel tálaljuk.
SZAFT NÉLKÜLI FEHÉRBAB
2 csésze fehér bab 2 darab fahéj 4 szegfűszeg 2 teáskanál szóda-bikarbóna 4 kardamom 4 bögre víz 1 evőkanál összetört gyömbér (1 teáskanál gyömbérpor) 2 teáskanál só 3-4 darab közepes méretű főtt krumpli 1 teáskanál feketebors késhegynyi őrölt szegfűszeg 1 teáskanál korianderpor 2 teáskanál fehérkömény por késhegynyi kardamom-mag őrölve késhegynyi őrölt fahéj 1 teáskanál feketekömény por 1 teáskanál só 2 teáskanál mangópor 12 evőkanál vaj 1 teáskanál összetört zöld korianderlevél 2-3 darabokra tört gyömbér 2 citrom
Válogassuk át, alaposan mossuk meg és áztassuk egy éjszakán át szóda-bikarbónás vízben a babot. Ugyanebbe a vízbe tegyünk két teáskanál sót, őrölt fahéjat, őrölt kardamomot, összetört gyömbért és az őrölt szegfűszegeket, majd főzzük a babot puhára. Szűrjük le, és készítsük elő a fűszereket. Keverjük össze a sót a megmaradt őrölt fűszerekkel (feketebors, szegfűszeg, koriander, fehérkömény, kardamom, fahéj, feketekömény, mangó), majd elegyítsük el az apróra vágott főtt krumplival, a babbal és az összetört korianderlevelekkel. Süssünk gyömbérdarabokat vajban világosbarnára, keverjük a fűszeres krumplis babhoz. Melegen, citromszeletekkel tálaljuk ebédre vagy vacsorára.
SZAFTJÁRA SÜTÖTT BAB
2 csésze fekete vagy tarka bab 1 kis darab fahéj 4 szegfűszeg 2 teáskanál szóda-bikarbóna 6 kardamom 1 evőkanál gyömbér 3 1/2 bögre víz 1 teáskanál só
Válogassuk át és mossuk meg a babot, majd a só kivételével az összes alkotórészt tegyük vízbe, s éjszakára ebben áztassuk be a babot. Tegyünk sót a főzővízbe, és lassú tűzön ebben a vízben főzzük a babot puhára. Szűrjűk le és dobjuk ki a fűszereket.
fűszeres szaft
3 evőkanál friss gyömbér csikokra vágva 2 teáskanál apróra vágott zöld koriander 2-3 darab közepes főtt krumpli 2 kisebb citrom 5 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 3-4 közepes nagyságú paradicsom 3 evőkanál vaj vagy margarin késhegynyi reszelt szerecsendió 1 mokkáskanál feketebors késhegynyi őrölt szegfűszeg 1 teáskanál koriander por 1 mokkáskanál fehérkömény por 2 mokkáskanál feketekömény por késhegynyi kardamom őrölve késhegynyi fahéjpor 1 mokkáskanál só 2 teáskanál mangópor 1 teáskanál só
Keverjük finoman a babhoz az őrölt fűszerek 3/4 részét, az apró krumpli szeleteket és a gyömbércsíkokat, valamint az összeapritott korianderleveleket. Öntsünk a főtt babra felolvasztott vajat és egy csésze forró vizet és jól keverjük el. Lassan főzzük kb. 10 percig. Tálalás előtt szórjuk rá a maradék őrölt fűszereket. Zöldcsilivel (kicsi, hegyes erős zöldpaprikával) és paradicsomszeletekkel díszítsük.
FEKETE MASZALÁS SZÁRAZ BAB
2 csésze fekete vagy tarkabab 5 hagyma 4 gerezd fokhagyma 5 vöröscsili 2 nagy hegyes erős zöldpaprika 1 kis darab gyömbér 5 paradicsom 1 evőkanál fekete maszala 2 evőkanál apróra vágott koriander (petrezselyem zöldje) 2 citrom leve só 2 evőkanál vaj vagy margarin
Alaposan mossuk meg és áztassuk be egy éjszakára a babot. Az áztató vízet ne öntsük ki, Zúzzuk péppé vagy daráljuk le a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a gyömbért, majd az egészet vajban píritsuk meg aranybarnára. Keverjük bele a leszürt, víztől lecsepegtetett babot. Majd öntsük fel az áztatóvízzel, sózzuk meg és nagyon lassan addig főzzük mig a bab megpuhul. Az elpárolgott vízet időnként pótolhatjuk. A végén ne maradjon folyadék a babon. Ha elkészült szórjuk meg a fekete maszalával, locsoljuk meg a citromlével és apróra vágott korianderzölddel díszitve melegen tálaljuk.
PARADICSOMOS ZÖLDBAB
1 kg zöldbab 1/2 kg paradicsom 3 evőkanál margarin 1 teáskanál köménymag 1 teáskanál őrölt koriander só
Pirítsuk meg margarinban a fűszereket, tegyük bele a felszeletelt zöldbabot és pároljuk néhány percig. Adjuk a babhoz a meghámozott és felszeletelt paradicsomot, és kevés sós vízben főzzük puhára. Melegen rizzsel tálaljuk.
|