KRUMPLIS ÉTELEK
JOGHURTOS BURGONYA
1 kg aprószemű krumpli (lehetőleg újburgonya) 1 1/2 pohár joghurt 1 teáskanál fehérkömény por 1 teáskanál kurkuma 1 teáskanál összevágott korianderlevél vagy petrezselyem 1 teáskanál összevágott zöldcsili vagy erős hegyes paprika 2 teáskanál alap maszala só 1 mokkáskanál vöröscsili por vagy erős pirospaprika olaj a sütéshez 6 evőkanál margarin 1 pohár víz
Bőséges olajban süssük meg világosbarnára a hámozott egész burgonyákat. Vegyük ki a krumplikat és csöpögtessük le róluk az olajat. Margarinban pirítsuk egy percig a köménymagot, tegyük bele a kurkumát, a vöröscsili port és a joghurtot. Kavargassuk kis ideig, majd adjuk hozzá a sültkrumplit, sót valamint öntsünk rá egy ívópohár vizet és lassú tűzön főzzük a krumplikat mig megpuhulnak. Keverjük hozzá az összevágott koriandert, zöld csilit és az alap maszalát. Melegen tálaljuk.
PÁROLT, FŰSZERES BURGONYA
1 kg aprószemű krumpli (ha van újburgonya) bőséges margarin a sűtéshez 2 evőkanál vaj só 1 mokkáskanál vöröscsili (erős pirospaprika) néhány csepp asa-foetida víz 1 mokkáskanál fehérkömény por 3 evőkanál aludttej (joghurt) 1 teáskanál garam maszala 1 mokkáskanál összetört friss gyömbér (reszelt gyömbér) néhány szál korianderlevél
Főzzük meg a krumplit sós vízben. Hámozzuk meg és, hogy jól átsülhessen szurkáljuk meg villával vagy fogpiszkálóval. Bőséges margarinban lassan süssük barnára. Olvasszunk fel
2 evőkanál vajat egy edényben, adjuk hozzá az aludttejet (joghurtot), őrölt köménymagot, valamint az asa-foetidás vízet és pároljuk amig az aludttejes (joghurtos) keverék aranybarnává válik. Öntsünk hozzá egy kis vizet és főzzük míg a szaft kissé besűrűsödik. Csak ezután adjuk hozzá a krumplit. Szórjuk meg korianderlevelekkel és a garam maszalával, fedjük le az edényt, majd pároljuk néhány percig. Melegen szervírozzuk.
UJBURGONYA FŰSZERES, SAJTOS BUNDÁBAN
1/2 csésze liszt 2 evőkanál reszelt sajt 2 evőkanál ketchup 1 teáskanál csili szósz só tej a palacsintatésztához 20 db nagyon apró főtt újburgonya kevés apróra tört cérnametélt ghí
Készitsünk palacsintatésztát a liszttel és tejjel, keverjük a masszába a reszelt sajtot, a ketchupot, csili szószt, sózzuk meg. A megfőtt ujburgonyákat mártsuk a palacsintatésztába, majd forgassuk meg mindegyiket a cérnametéltben. Ghíben süssük ki és fogpiszkálóra szúrva tálaljuk.
BURGONYÁS KARFIOL
1 kg közepes nagyságú krumpli 1 nagy karfiol 1 közepes méretű apróra szeletelt hagyma 3 karikára vágott zöldcsili (1 nagy erős zöld paprika) 1 evőkanál csát maszala 1 bögre víz 2 pohár joghurt 4 evőkanál margarin só pár szál koriander zöld (petrezselyem)
Apró kockákra vágjuk a megtisztitott karfiolt és krumplit. Margarinon pirítsuk meg a hagymát és a zöldcsilit, szórjuk rá a csát maszalát és pár pillanatig süssük barnára. Öntsük fel vízzel, ízlés szerint sózzuk és tegyük bele a krumplit és karfiolt. Fedjük le és pároljuk puhára. Diszitsük koriander zöldjével. Melegen tálaljuk.
FEKETE MASZALÁS SÜLT BURGONYA ÉS KARFIOL JOGHURTBAN
1 kg krumpli 1 nagy karfiol margarin a sűtéshez 1 teáskanál fekete maszala 1 teáskanál gyömbér 1 evőkanál mangópor 2 pohár joghurt só
A megmosott, tisztitott krumplit és karfiolt vágjuk apró kockákra. Majd süssük ki bőséges margarinban. Csöpögtessük le. Szórjuk a fekete maszalát, a gyömbért és a mangóport a kisült krumplira és karfiolra. Öntsük rá a joghurtot a fűszeres sült krumplis karfiolra és óvatosan keverjük össze. Azonnal tálaljuk.
KRUMPLIKORONGOK PARADICSOM SZÓSSZAL
1 kg krumpli 1 közepes karfiol 30 dkg zöldborsó 2 teáskanál összevágott korianderlevél vagy petrezselyem 2 közepes sárgarépa 3 zöldcsili vagy csípős hegyes zöldpaprika 1 teáskanál friss gyömbér összezúzva (1 mokkáskanál reszelt gyömbér) 1 mokkáskanál kurkuma 1 közepes fej kockára vágott hagyma 3 teáskanál paradicsom ketchup liszt a palacsinttésztához zsemlemorzsa a panírozáshoz margarin a sütéshez 1 teáskanál alap maszala 1 mokkáskanál feketebors só
Főzzük a krumplit sós vízben puhára. Hagyjuk kihűlni, majd reszeljük le. Főzzük meg az apróra vágott sárgarépát sós vízben. Süssük az összevágott hagymát, a gyömbért egy evőkanál margarinban egy percig. Adjuk hozzá a kurkumát, az összevágott karfiolt, a zöldborsót, sót, a korianderleveleket, a zöld csilit, feketeborsot és az alap maszalát, és az egészet süssük együtt két percig. Ezután öntsünk rá vízet és főzzük, mig a zöldségek megpuhulnak és a víz elpárolog. Adjuk hozzá a paradicsom ketchupot és hűtsük le. Tegyük a karfiolt a reszelt krumpli és sárgarépa keverékébe, és formáljunk belőle rántani való korongokat. Hintsük meg liszttel. Mártsuk meg a palacsintatésztában, majd zsemlemorzsában. Serpenyőben forró margarinban süssük aranybarnára. Csöpögtessük le a krumplikorongokat. Forrón tálaljuk.
|