PADLIZSÁN BARTÁK ÉS TÖLTÖTT ZÖLDSÉGEK
A bartá tulajdonképpen pépessé szétnyomott zöldségek fűszeres keveréke. Az indiaiak egyik kedvelt bartája padlizsánból készül. A töltött zöldségeket, mint például a töltött paprikát, krumplit, káposztát, paradicsomot, padlizsánt ugyancsak szívesen fogyasztják.
PARADICSOMOS PADLIZSÁN BARTÁ
1 kg padlizsán 2 nagy hagyma 3 közepes nagyságú paradicsom 1 mokkáskanál feketebors 1 mokkáskanál vöröscsili (őrölt erős pirospaprika) 1/2 csésze margarin só
Sütőben drótrácson, gyakorta megforgatva süssük (grillezzük) puhára a padlizsánokat. Ha már a héjuk kissé megpörkölődött, mártsuk hideg vízbe, majd hámozzuk meg azokat. Melegitsünk margarint, süssük benne az apró kockákra vágott hagymát világosbarnára, majd keverjük jól össze az összetört padlizsánnal és a paradicsomszeletekkel. Sütés közben kavargassuk míg az edény falától elválik a bartá. Keverjünk hozzá a fűszereket. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.
KÓKUSZOS PADLIZSÁN BARTÁ
1 kg padlizsán 4 felszeletelt zöld csili (2 erős zöldpaprika) 1 pohár kókuszreszelék 1 mokkáskanál gyömbérpor 1 mokkáskanál őrölt koriander 4 evőkanál margarin só
Az előbbi receptnél leírtak szerint készitsük el a padlizsánt. Melegitsünk margarint és tegyük bele a padlizsánpépet az összevágott zöld csilit és a gyömbérport. Öt percig magas hőfokon süssük majd keverjük hozzá a kókuszreszeléket és a koriandert. Melegen csapátival vagy purival kínáljuk.
FOKHAGYMÁS PADLIZSÁN BARTÁ
1 kg padlizsán 10 gerezd péppé zúzott fokhagyma 4 közepes apróra vágott hagyma
5 felszeletelt zöldcsili (3 zöld hegyes erős paprika), 2 teáskanál mustármag, 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél (petrezselyemzöldje), 4 evőkanál margarin, só
A paradicsomos bartánál leírtak szerint grillezzük meg és készitsük el a padlizsánokat. Margarinban pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát, a zöld csilit és a mustármagot, majd tegyük bele az apróra vágott koriander zöldet és a padlizsán pépet. Alaposan keverjük össze és forró tűzőn süssük öt percig. Melegen tálaljuk. Adjunk mellé purit és behűtött joghurtot.
MASZALÁS PADLIZSÁN BARTÁ
1 kg padlizsán, 2 közepes hagyma, 1 mokkáskanál gyömbér, 2 közepes paradicsom 4 zöldcsili (2 zöld erős paprika) 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika 1 evőkanál alap maszala 1 evőkanál apróra vágott korianderzöldje (petrezselyem) só 5 evőkanál vaj
A paradicsomos padlizsán bartánál leirtak szerint grilezzük meg és készitsük el padlizsánokat. Margarinon pároljuk barnára az apróra vágott hagymát, a meghámozott és felszeletelt paradicsomot, a gyömbért, a pirospaprikát és az alap maszalát. Keverjük hozzá a padlizsámkrémet és alacsony hőfokon, lassan főzzük kb. 10 percig. Díszitsük apróra vágott zöldcsilivel és koriander zöldjével. Melegen tálaljuk.
FŰSZEREKKEL TÖLTÖTT PAPRIKA
6 nagy méretű fehér paprika 1 mokkáskanál kurkuma 3 teáskanál fehérkömény por 3 teáskanál koriander por 2 őrölt szegfűszeg 1 evőkanál mangópor 1 mokkáskanál feketebors késhegynyi fahéjpor 3 pohár joghurt (aludttej) só 4 evőkanál vaj vagy margarin 1 teáskanál asa-foetida vagy 1 kis fej ősszezúzott hagyma
Melegítsünk vajat, tegyük bele az asa-foetidát (összezúzott hagymát), majd adjuk hozzá a kurkumát, joghurtot (aludttejet), őröltfűszer-keveréket, sót és borsot és kevergessük míg megbarnul. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mangóport és hűtsük le. A paprikákat tisztitsuk meg a száruktól és a csumájutól és töltsük beléjük a sült fűszereket. Kevés vízet öntsünk egy serpenyőbe, fedjük le és lassan pároljuk míg a paprikák megpuhulnak. Melegen tálaljuk.
KRUMPLIVAL TÖLTÖTT PAPRIKA
6 nagy tölteni való fehér paprika 3-4 közepes méretű főtt krumpli 2-3 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1 teáskanál apróra vágott koriander levél 2 teáskanál apróra vágott friss gyömbér (1 teáskanál reszelt gyömbér) só 4 evőkanál vaj 1 mokkáskanál kurkuma 1 mokkáskanál alap maszala 1 evőkanál mangópor
Hámozzuk meg és törjük össze a főtt krumplit. Vágjuk nagyon apró kockákra a zöldcsilit (kicsi, hegyes erős zöldpaprikát). Melegítsünk vajat, keverjünk hozzá a kurkumát és süssük benne az összetört főtt krumplit, zöldcsilit , koriander leveleket és a gyömbért néhány percig. Vegyük le a tűzről, adjunk hozzá sót, alap maszalát és mangóport, és az egészet jól keverjük össze. A száruktól, magházuktól megszabaditott paprikákat hosszában hasítsuk be és töltsük meg belsejüket a krumplis keverékkel. Tegyük a töltött paprikákat abba a serpenyőbe, melyben a tölteléket készítettük, öntsünk alá egy kis vizet, és a serpenyőt befedve lassan pároljuk a paprikákat mig megpuhulnak. Melegen tálaljuk.
RIZZSEL TÖLTÖTT PAPRIKA PARADICSOMMÁRTÁSSAL
6 nagy tölteni való fehér paprika 1 csésze rizs 3 közepes apróra vágott hagyma 3 közepes paradicsom 2 teáskanál garam maszala 1 mokkáskanál gyömbérpor 1 késhegynyi fekete bors 1 mokkáskanál kömény 1 késhegynyi kurkuma 5 szem kardamom 1 mokkáskanál őrölt koriander 2 evőkanál apróra vágott koriander zöldje 2 evőkanál durvára vágott mogyoró só 5 evőkanál vaj
Áztassuk 10 percig az alaposan megmosott rizst. Két evőkanál vajban süssük aranysárgára a hagymát majd szórjuk rá a garam maszalát, a fekete borsot, a köménymagot, a kurkumát, az összetört kardamom magokat és píritsuk barnára. Adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst, öntsük fel 1 bögre vízzel, sózzuk meg és pároljuk puhára. Egy evőkanál vajon píritsuk meg a gyömbért, a mogyorót és a koriandert, keverjük bele a meghámozott, szeletelt paradicsomot és ízlés szerint megsózva főzzük kb. 10 percig mig szafttá nem sűrűsődik. Vágjuk le a paprikák felső részét, szedjük ki a magházukat és töltsük meg a fűszeres rizzsel. Egy serpenyőben olvasszunk fel 1 evőkanál vajat, rakjuk egymás mellé a paprikákat és kevés vízet aláöntve lassan páruljuk mig a paprikák megpuhulnak. Öntsük rá a töltött paprikákra a paradicsom szószt és melegen szervirozzuk.
TÖLTÖTT KRUMPLIK JOGHURTOS-SZÓSZBAN
2 kg (közepes, egyforma nagyságú) krumpli 3 csésze joghurt 1 csésze paradicsom ketchup 10 evőkanál vaj bőséges margarin a sütéshez 1 evőkanál mazsola 1 evőkanál durvára vágott mandula 1 evőkanál sűritett tej (khoja) 2 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) 3 teáskanál köménypor 3 teáskanál alap maszala 2 teáskanál friss gyömbér lereszelve ( reszelt száraz gyömbér vagy 1 teáskanál gyömbérpor) só 3 teáskanál apróra vágott korianderlevél 1 mokkáskanál kurkuma 1 mokkáskanál asa-foetidás víz (elhagyható)
Főzzük meg sós vízben, csaknem puhára a krumplit. Hámozzuk meg és egy alma-csumázóval vájjunk lyukat beléjük. Süssük együtt a paradicsom ketchupot, a gyömbért, a mazsolát, a mandulát és a sűritett tejet néhány percen át és a kifúrt krumplikat töltsük meg a keverékkel. A krumplikon lévő lyukakat tapasszuk be összetört krumplival. Bőséges margarinban süssük a töltött burgonyákat aranybarnára.
szaft
Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá az asa-foetidás vizet, fedjük le és főzzük 2 percig. Öntsük bele a felvert joghurtot, majd süssük néhány percig, míg a joghurt világosbarnává válik. Keverjük hozzá az alap maszalát, a kurkumát, a vöröscsili port, a köménymagot és a sót, eresszük fel egy csésze vízzel. Ha már forr tegyük bele a sült krumplit, az apróra vágott korianderleveleket és a fűszereket. Fedjük le az edényt. Nagyon lassan főzzük néhány percig. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.
TÖLTÖTT PARADICSOMOK KRUMPLI CHIPS-SZEL
3/4 kg paradicsom 20 dkg vajbab 3 sárgarépa 1 fehérrépa vagy paszternák 20 dkg zöldborsó 3-4 közepes nagyságú krumpli 2 közepes hagyma 2 teáskanál friss gyömbérdarabok (reszelt gyömbér) 2-3 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 4 evőkanál liszt néhány korianderlevél 1 csapott teáskanál feketebors só 1 evőkanál vaj 1 evőkanál margarin 8 teáskanál paradicsom ketchup 2 teáskanál kömény por
Vájjuk ki a paradicsomok belsejét. Pároljuk meg az összes összevágott zöldséget és főzzük meg a krumplit. Süssük az összevágott hagymát, gyömbért és zöldcsilit vajban világosbarnára majd tegyük bele a sót, a feketeborsot, valamint a lisztet és süssük meg. Adjunk hozzá két kanál paradicsompépet, a párolt zöldségeket és az apró krumplidarabokat, főzzük 5 percig, míg a lé elpárolog. Hűtsük le és töltsük a keveréket a paradicsomokba. Serpenyőben melegítsünk margarint, rakjuk bele a töltött paradicsomokat, öntsünk rá a paradicsom ketchupot, szórjuk meg a köménnyel és sózzuk ízlés szerint. Főzzük 3 percig. Fordítsuk meg a paradicsomokat és főzzük újabb 2 percig. Vegyük le a tűzről. Forrón, krumpli chips-szel tálaljuk.
KRUMPLI CHIPS (Szalmaburgonya)
3 közepes méretű krumpli olaj a sűtéshez
Hámozzunk meg és vágjunk vékony csikokra a burgonyát. Áztassuk vízben fél óráig, ruhára rakva száritsuk le és bőséges mennyiségű olajban süssük világosbarnára. Csurgassuk le róla az olajat. Sózzuk meg. Melegen adjuk a töltött paradicsomok mellé.
TÖLTÖTT HÖLGYUJJAK
1/2 kg hölgyujj 1 evőkanál mangópor 1 teáskanál kurkuma 1 teáskanál só 1 teáskanál koriander por 1 teáskanál feketebors 2 púpos evőkanál ghí (3 evőkanál vaj vagy margarin)
Mossuk meg a hölgyujjakat majd egy ruhával töröljük szárazra, vágjuk le mindkét végüket és hosszában hasítsuk be őket. Keverjük össze a mangóport, a kurkumát, a sót, a koriandert és a feketeborsot, majd a keveréket töltsük a hölgyujjakba. Melegítsünk ghít, alacsony hőfokon süssük a hölgyujjakat világosbarnára és puhára. Melegen tálaljuk vacsorára vagy ebédre. Köretként rizst adjunk.
|