Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 



_______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Barták és töltött zöldségek

PADLIZSÁN BARTÁK ÉS TÖLTÖTT ZÖLDSÉGEK

A bartá tulajdonképpen pépessé szétnyomott zöldségek fűszeres keveréke. Az indiaiak egyik kedvelt bartája padlizsánból készül. A töltött zöldségeket, mint például a töltött paprikát, krumplit, káposztát, paradicsomot, padlizsánt ugyancsak szívesen fogyasztják.

PARADICSOMOS PADLIZSÁN BARTÁ

1 kg padlizsán
2 nagy hagyma
3 közepes nagyságú paradicsom
1 mokkáskanál feketebors
1 mokkáskanál vöröscsili (őrölt erős pirospaprika)
1/2 csésze margarin

Sütőben drótrácson, gyakorta megforgatva süssük (grillezzük) puhára a padlizsánokat. Ha már a héjuk kissé megpörkölődött, mártsuk hideg vízbe, majd hámozzuk meg azokat. Melegitsünk margarint, süssük benne az apró kockákra vágott hagymát világosbarnára, majd keverjük jól össze az összetört padlizsánnal és a paradicsomszeletekkel. Sütés közben kavargassuk míg az edény falától elválik a bartá. Keverjünk hozzá a fűszereket. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

KÓKUSZOS PADLIZSÁN BARTÁ

1 kg padlizsán
4 felszeletelt zöld csili (2 erős zöldpaprika)
1 pohár kókuszreszelék
1 mokkáskanál gyömbérpor
1 mokkáskanál őrölt koriander
4 evőkanál margarin

Az előbbi receptnél leírtak szerint készitsük el a padlizsánt. Melegitsünk margarint és tegyük bele a padlizsánpépet az összevágott zöld csilit és a gyömbérport. Öt percig magas hőfokon süssük majd keverjük hozzá a kókuszreszeléket és a koriandert. Melegen csapátival vagy purival kínáljuk.

FOKHAGYMÁS PADLIZSÁN BARTÁ

1 kg padlizsán
10 gerezd péppé zúzott fokhagyma
4 közepes apróra vágott hagyma

5 felszeletelt zöldcsili (3 zöld hegyes erős paprika), 2 teáskanál mustármag, 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél (petrezselyemzöldje), 4 evőkanál margarin, só

A paradicsomos bartánál leírtak szerint grillezzük meg és készitsük el a padlizsánokat. Margarinban pirítsuk meg a hagymát, a fokhagymát, a zöld csilit és a mustármagot, majd tegyük bele az apróra vágott koriander zöldet és a padlizsán pépet. Alaposan keverjük össze és forró tűzőn süssük öt percig. Melegen tálaljuk. Adjunk mellé purit és behűtött joghurtot.

MASZALÁS PADLIZSÁN BARTÁ

1 kg padlizsán, 2 közepes hagyma, 1 mokkáskanál gyömbér, 2 közepes paradicsom
4 zöldcsili (2 zöld erős paprika)
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál alap maszala
1 evőkanál apróra vágott korianderzöldje (petrezselyem)

5 evőkanál vaj

A paradicsomos padlizsán bartánál leirtak szerint grilezzük meg és készitsük el padlizsánokat. Margarinon pároljuk barnára az apróra vágott hagymát, a meghámozott és felszeletelt paradicsomot, a gyömbért, a pirospaprikát és az alap maszalát. Keverjük hozzá a padlizsámkrémet és alacsony hőfokon, lassan főzzük kb. 10 percig. Díszitsük apróra vágott zöldcsilivel és koriander zöldjével. Melegen tálaljuk.

FŰSZEREKKEL TÖLTÖTT PAPRIKA

6 nagy méretű fehér paprika
1 mokkáskanál kurkuma
3 teáskanál fehérkömény por
3 teáskanál koriander por
2 őrölt szegfűszeg
1 evőkanál mangópor
1 mokkáskanál feketebors
késhegynyi fahéjpor
3 pohár joghurt (aludttej)

4 evőkanál vaj vagy margarin
1 teáskanál asa-foetida vagy 1 kis fej ősszezúzott hagyma

Melegítsünk vajat, tegyük bele az asa-foetidát (összezúzott hagymát), majd adjuk hozzá a kurkumát, joghurtot (aludttejet), őröltfűszer-keveréket, sót és borsot és kevergessük míg megbarnul. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mangóport és hűtsük le. A paprikákat tisztitsuk meg a száruktól és a csumájutól és töltsük beléjük a sült fűszereket. Kevés vízet öntsünk egy serpenyőbe, fedjük le és lassan pároljuk míg a paprikák megpuhulnak. Melegen tálaljuk.

KRUMPLIVAL TÖLTÖTT PAPRIKA

6 nagy tölteni való fehér paprika
3-4 közepes méretű főtt krumpli
2-3 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
1 teáskanál apróra vágott koriander levél
2 teáskanál apróra vágott friss gyömbér (1 teáskanál reszelt gyömbér)

4 evőkanál vaj
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál alap maszala
1 evőkanál mangópor

Hámozzuk meg és törjük össze a főtt krumplit. Vágjuk nagyon apró kockákra a zöldcsilit (kicsi, hegyes erős zöldpaprikát). Melegítsünk vajat, keverjünk hozzá a kurkumát és süssük benne az összetört főtt krumplit, zöldcsilit , koriander leveleket és a gyömbért néhány percig. Vegyük le a tűzről, adjunk hozzá sót, alap maszalát és mangóport, és az egészet jól keverjük össze. A száruktól, magházuktól megszabaditott paprikákat hosszában hasítsuk be és töltsük meg belsejüket a krumplis keverékkel. Tegyük a töltött paprikákat abba a serpenyőbe, melyben a tölteléket készítettük, öntsünk alá egy kis vizet, és a serpenyőt befedve lassan pároljuk a paprikákat mig megpuhulnak. Melegen tálaljuk.

RIZZSEL TÖLTÖTT PAPRIKA PARADICSOMMÁRTÁSSAL

6 nagy tölteni való fehér paprika
1 csésze rizs
3 közepes apróra vágott hagyma
3 közepes paradicsom
2 teáskanál garam maszala
1 mokkáskanál gyömbérpor
1 késhegynyi fekete bors
1 mokkáskanál kömény
1 késhegynyi kurkuma
5 szem kardamom
1 mokkáskanál őrölt koriander
2 evőkanál apróra vágott koriander zöldje
2 evőkanál durvára vágott mogyoró

5 evőkanál vaj

Áztassuk 10 percig az alaposan megmosott rizst. Két evőkanál vajban süssük aranysárgára a hagymát majd szórjuk rá a garam maszalát, a fekete borsot, a köménymagot, a kurkumát, az összetört kardamom magokat és píritsuk barnára. Adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst, öntsük fel 1 bögre vízzel, sózzuk meg és pároljuk puhára. Egy evőkanál vajon píritsuk meg a gyömbért, a mogyorót és a koriandert, keverjük bele a meghámozott, szeletelt paradicsomot és ízlés szerint megsózva főzzük kb. 10 percig mig szafttá nem sűrűsődik. Vágjuk le a paprikák felső részét, szedjük ki a magházukat és töltsük meg a fűszeres rizzsel. Egy serpenyőben olvasszunk fel 1 evőkanál vajat, rakjuk egymás mellé a paprikákat és kevés vízet aláöntve lassan páruljuk mig a paprikák megpuhulnak. Öntsük rá a töltött paprikákra a paradicsom szószt és melegen szervirozzuk.

TÖLTÖTT KRUMPLIK JOGHURTOS-SZÓSZBAN

2 kg (közepes, egyforma nagyságú) krumpli
3 csésze joghurt
1 csésze paradicsom ketchup
10 evőkanál vaj
bőséges margarin a sütéshez
1 evőkanál mazsola
1 evőkanál durvára vágott mandula
1 evőkanál sűritett tej (khoja)
2 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika)
3 teáskanál köménypor
3 teáskanál alap maszala
2 teáskanál friss gyömbér lereszelve ( reszelt száraz gyömbér vagy 1 teáskanál gyömbérpor)

3 teáskanál apróra vágott korianderlevél
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál asa-foetidás víz (elhagyható)

Főzzük meg sós vízben, csaknem puhára a krumplit. Hámozzuk meg és egy alma-csumázóval vájjunk lyukat beléjük. Süssük együtt a paradicsom ketchupot, a gyömbért, a mazsolát, a mandulát és a sűritett tejet néhány percen át és a kifúrt krumplikat töltsük meg a keverékkel. A krumplikon lévő lyukakat tapasszuk be összetört krumplival. Bőséges margarinban süssük a töltött burgonyákat aranybarnára.

szaft

Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá az asa-foetidás vizet, fedjük le és főzzük 2 percig. Öntsük bele a felvert joghurtot, majd süssük néhány percig, míg a joghurt világosbarnává válik. Keverjük hozzá az alap maszalát, a kurkumát, a vöröscsili port, a köménymagot és a sót, eresszük fel egy csésze vízzel. Ha már forr tegyük bele a sült krumplit, az apróra vágott korianderleveleket és a fűszereket. Fedjük le az edényt. Nagyon lassan főzzük néhány percig. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

TÖLTÖTT PARADICSOMOK KRUMPLI CHIPS-SZEL

3/4 kg paradicsom
20 dkg vajbab
3 sárgarépa
1 fehérrépa vagy paszternák
20 dkg zöldborsó
3-4 közepes nagyságú krumpli
2 közepes hagyma
2 teáskanál friss gyömbérdarabok (reszelt gyömbér)
2-3 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
4 evőkanál liszt
néhány korianderlevél
1 csapott teáskanál feketebors

1 evőkanál vaj
1 evőkanál margarin
8 teáskanál paradicsom ketchup
2 teáskanál kömény por

Vájjuk ki a paradicsomok belsejét. Pároljuk meg az összes összevágott zöldséget és főzzük meg a krumplit. Süssük az összevágott hagymát, gyömbért és zöldcsilit vajban világosbarnára majd tegyük bele a sót, a feketeborsot, valamint a lisztet és süssük meg. Adjunk hozzá két kanál paradicsompépet, a párolt zöldségeket és az apró krumplidarabokat, főzzük 5 percig, míg a lé elpárolog. Hűtsük le és töltsük a keveréket a paradicsomokba. Serpenyőben melegítsünk margarint, rakjuk bele a töltött paradicsomokat, öntsünk rá a paradicsom ketchupot, szórjuk meg a köménnyel és sózzuk ízlés szerint. Főzzük 3 percig. Fordítsuk meg a paradicsomokat és főzzük újabb 2 percig. Vegyük le a tűzről. Forrón, krumpli chips-szel tálaljuk.

KRUMPLI CHIPS (Szalmaburgonya)

3 közepes méretű krumpli
olaj a sűtéshez

Hámozzunk meg és vágjunk vékony csikokra a burgonyát. Áztassuk vízben fél óráig, ruhára rakva száritsuk le és bőséges mennyiségű olajban süssük világosbarnára. Csurgassuk le róla az olajat. Sózzuk meg. Melegen adjuk a töltött paradicsomok mellé.

TÖLTÖTT HÖLGYUJJAK

1/2 kg hölgyujj
1 evőkanál mangópor
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál só
1 teáskanál koriander por
1 teáskanál feketebors
2 púpos evőkanál ghí (3 evőkanál vaj vagy margarin)

Mossuk meg a hölgyujjakat majd egy ruhával töröljük szárazra, vágjuk le mindkét végüket és hosszában hasítsuk be őket. Keverjük össze a mangóport, a kurkumát, a sót, a koriandert és a feketeborsot, majd a keveréket töltsük a hölgyujjakba. Melegítsünk ghít, alacsony hőfokon süssük a hölgyujjakat világosbarnára és puhára. Melegen tálaljuk vacsorára vagy ebédre. Köretként rizst adjunk.

 

 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:





 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak