Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 



_______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Kenyérfélék-töltött lepények, Roti, Nán, Dosza, Puri

KENYÉRFÉLÉK ÉS TÖLTÖTT LEPÉNYEK

Észak-Indiában a szaftos koftákhoz, karikhoz inkább csapátit vagy nánt esznek, Dél-Indiában pedig a purit, parátát és a doszát kedvelik. A töltött parátákat reggelire teával, ebédre pedig joghurttal szolgálják fel. A roti, olyan mint a puha kenyér, a papirvékony, fűszeres papádot pedig Indiaszerte mindenhol ropogtatják.

Az élesztő nélküli, sűtőben sűtött, kerek formájú kenyérfélék viszonylag könnyen elkészithetők, egészségesek, különösen, ha nem fehér lisztből, hanem teljes őrlésű (Graham) lisztből készitjük. Ahogyan Gandhi mondta: "Legjobb a jól megtisztított búzából otthon őrölt liszt. Ezt a lisztet már nem kell átszitálni. A belőle készült kenyér jóízű és puha. Tovább elég, mint a pékkenyér, hiszen táplálóbb és kevesebb kell belőle."

A legegyszerűbb indiai lepény-kenyér a csapáti, mely tulajdonképpen víz és liszt keveréke. A különböző - borsóval, karfiollal vagy krumplival töltött paráták, valamint a purik szintén forró fémserpenyőben sülnek, ám itt ghít (vajat) is használnak. A nyers tésztákat alaposan kinyújtják és kerek formára nyújtják. Hogy a tészták mennyire fúvódnak fel az függ a sütési hőtől és a búza sikértartamától. Réteslisztet ne használjunk!

CSAPÁTI

kb. 25 darab

4 csésze jól összenyomott (teljes őrlésű) búzaliszt
víz

Szitáljuk át a lisztet és keverjük hozzá a sót. Apránként dolgozzunk bele annyi vizet, hogy a tészta puha, de ne ragadós legyen, a legjobb ha elválik a kezűnktől és a táltól. Az alaposan meggyúrt tésztát nedves ruhával fedjük le és egy órát hagyjuk pihenni. Ezután ismét gyúrjuk össze a tésztát majd csipjünk ki belőle kis darabkákat és nyújtsuk ki papirvékonyságú kerek lapokra.Forró serpenyőben süssük néhány másodpercig a csapátik mindkét oldalát. Amikor a tészta felhólyagosodik a csapátikat egy tortavillával megfogva nyílt láng fölött süssük fényesre. Ha elkészültek tegyük azokat egy tiszta ruhára, majd fedjük be. Egymásra halmozva tartsuk. Melegen adjuk dál mellé, karíval vagy bádzsival.

EGYSZERŰ PARÁTÁ

kb. 25 darab

4 csésze jól összenyomott (teljes őrlésű) búzaliszt
6-7 evőkanál margarin vagy vaj

Az átszitált liszthez adjunk ízlés szerint sót és morzsoljunk el benne egy evőkanál margarint. Jól dolgozzuk össze. Öntsünk hozzá egy kis vízet és gyúrjuk puha, de nem túl lágy tésztává. Tépjük szét a tésztát kisebb darabokra, csináljunk belőlük kis labdákat, nyújtsuk ki csapáti formájúra és kenjük be margarinnal vagy vajjal. Ezután ismét gyúrjuk össze össze majd még egyszer nyújtsuk ki. Átforrósított, margarinnal kikent serpenyőben lassan süssük meg a paráták mindkét oldalát szép ropogós barnára. Ebédre dál, kari vagy bádzsi mellé szolgáljuk fel. Olajat ne használjunk!

KARFIOL PARÁTÁ

kb. 10-12 darab

4 csésze jól összenyomott teljes őrlésű liszt
1 nagy vagy 2 kis karfiol

fél csésze víz
2 teáskanál durvára őrölt száraz koriander
5 evőkanál vaj vagy margarin
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
1 mokkáskanál feketebors

Vagdaljuk a karfiolt apró darabokra. A torzsáját dobjuk el, csak a felső részeit tartsuk meg. Az apróra vágott karfiolt kevés vajjal, korianderrel, csili porral, fekete borssal, sóval és kevés vízzel elkeverve pároljuk mig a megpuhult karfiol a vizet magába szívja. Ezután 10-15 percig süssük zsírjára. Ha kissé lehűlt, törjük össze durva pasztává. Gyúrjuk a lisztet egy kis sóval ruganyos tésztává. Vegyünk két kis darab tésztát és gyúrjunk belőle két egyforma csapátit. Az egyikre kenjünk egy réteg tölteléket, a másikat pedig kenjük be vajjal. Ezután boritsuk egymásra a tésztákat majd a széleiket dolgozzuk össze, és óvatosan nyújtsuk ki kerek alakúra. Úgy süssük, mint az egyszerű parátákat. Melegen szolgáljuk fel tea mellé reggelire, vagy joghurttal ebédre.


KARFIOLOS PARÁTÁ

kb. 10-12 darab

4 csésze jól összenyomott teljes őrlésű liszt
1 közepes nagyságú karfiol
1 teáskanál durvára őrölt száraz koriander
1 teáskanál őröltfűszer-keverék
1 teáskanál összevágott korianderlevél vagy petrezselyem
1 csapott mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors
5 evőkanál vaj vagy margarin

A teljesőrlésű lisztből egy kis vízzel gyúrjunk egyszerű parátá tésztát. Mossuk meg a karfiolt, ha megszáradt, reszeljük le. Nyomjuk ki belőle a vizet és keverjük össze sóval, őröltfűszer-keverékkel, vöröscsilivel (őrölt, erős pirospaprikával), fekete borssal és koriander levelekkel. Ezután a retek parátánál leirt módon kell eljárnunk. Melegen tálaljuk reggelire.

KARFIOL ÉS PANIR PARÁTÁ

12 darab töltelék

1 csésze összemorzsolt panír
1 csésze apróra vágott karfiol
1 evőkanál vaj
1 csapott teáskanál köménymag
1 evőkanál apróra vágott zöld csili vagy kicsi zöld erős paprika
1 mokkáskanál kurkuma por
2 teáskanál csát maszala

tészta

2 csésze teljesörlésű liszt
1/4 csésze ghí vagy vaj

ghí vagy vaj a sütéshez

Olvasszunk 1 evőkanál vajat, adjuk hozzá a köményt, a csilit és a hagymát. Néhány percig süssük, szórjuk bele a kurkumát és a csát maszalát. Kb. fél percig süssük. Ezután adjuk hozzá az összemorzsolt panírt, a karfioldarabkákat, és a sót. Jól keverjük össze, kevés vízet aláöntve, lefedve lassú tűzőn pároljuk míg a karfiol megpuhul. Osszuk 12 adagra.

Készítsünk tésztát lisztből, ghíből és sóból. Jól gyúrjuk össze. Alakitsunk belőle 12 golyót. Sodorjuk ki mindegyiket kb. 15 cm átmérőjű nagyságú körlapra. Terítsük szét a tölteléket a korongok közepén négyzet alakban. Nedvesítsük meg a tészta széleit, dolgozzuk össze és óvatosan sodorjuk ki négyzet alakúra. Kevés ghíben süssük meg. Melegen tálaljuk.

RETEK PARÁTÁ

4 csésze jól összenyomott teljes őrlésű liszt
1 közepes nagyságú (25-30 dkg) fehér jégcsap retek
1 mokkáskanál kurkuma
1 teáskanál durvára őrölt koriander

2 apróra vágott zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
késhegynyi vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
5 evőkanál vaj (margarin)

Az átszitált lisztből és sóból gyúrjunk 2 teáskanál olvasztott vajjal és vízzel sima tésztát, majd fedjük le nedves ruhával. Pihentessük 25 percig. A megtisztitott retket reszeljük le, majd nyomjuk ki belőle a vizet. Melegítsük meg a vaj felét, és a fűszerekkel, a zöldcsilivel és ízlés szerinti sóval süssük meg benne a reszelt retket szárazra. Vegyünk két kis tésztalabdát és nyújtsuk ki két egyforma kerek formájúra. Az egyikre tegyünk egy vékony réteg retek-keveréket, a másikat pedig kenjük be vajjal. A bekent parátákat fektessük egymásra, a széleiket dolgozzuk össze, majd óvatosan egy kicsit nyújtsuk ki. Az egyszerű parátához hasonlóan süssük meg. Reggelire szolgáljuk fel.

CSICSERIBORSÓ PARÁTÁ

töltelék

1/4 kg csicseriborsó
2 teáskanál összevágott koriander levél vagy petrezselyem
1 teáskanál összevágott zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
1 kis hagyma összevágva

2 teáskanál összevágott friss gyömbér

A váltott vízben, alaposan megmosott csicseriborsót áztassuk be egy éjszakán át. Másnap tegyük fel sós vízben főni. Ha megpuhult szűrjűk le és csöpögtessük le róla a fölösleges vízet. Hűtsük le és keverjük össze az összes alkotórészt. A keverékkel töltsük meg a parátákat.

(A teljes őrlésű lisztet a csicseriborsó áztatóvizével gyúrjuk tésztává.)

LEPKESZEG PARÁTÁ

4 csésze jól összenyomott teljes őrlésű liszt
1 bögre friss lepkeszeg levél

1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
5 evőkanál vaj vagy margarin

Gyúrjunk tésztát a lisztből az egyszerű parátánál leírtak szerint. Távolítsuk el a lepkeszeg hajtásait, mossuk meg és vágjuk apróra. Hintsük meg sóval és tegyük félre 10 percig. Nyomjuk ki belőle a vizet és keverjük hozzá a vöröscsili port (őrölt erős pirospaprikát). A keverékkel, a korábban leírt módon töltsük meg, nyújtsuk ki és süssük meg a parátákat. Melegen szolgáljuk fel reggelire.

ZÖLDBORSÓ PARÁTÁ

4 csésze jól összenyomott teljes őrlésű liszt
1/2 kg zöldborsó
2 teáskanál koriander por
1 teáskanál őrölt fűszerkeverék

késhegynyi csilipor
5 evőkanál vaj vagy margarin

Főzzük meg puhára a zöldborsót. Szűrjűk le, csepegtessük le és az őröltfűszer-keverékkel, a korianderrel valamint a csilivel készítsünk a zöldborsóból finom pasztát. Egy kis sóval és vajjal készítsünk a lisztből tésztát. Szakítsunk belőle kis labdákat, nyújtsuk ki kerek formájúra. Az egyik parátát kenjük be egy kis vajjal és a zöldborsós masszával, boritsuk rá a másik tésztát, a széleiket jól dolgozzuk össze, majd óvatosan nyújtsuk ki egy kicsit. A parátákat serpenyőben lassú tűzön süssük világosbarnára és ropogósra.

BURGONYA PARÁTÁ

kb. 10-12 darab

4 csésze jól összenyomott teljes őrlésű liszt
1/2 kg főtt krumpli
2 teáskanál összevágott koriander levél vagy petrezselyem
2 teáskanál összevágott zöldcsili vagy kicsi
hegyes erős zöldpaprika

1 csapott mokkáskanál feketebors
késhegynyi vöröscsili por vagy őrölt erős pirospaprika
5 evőkanál vaj vagy margarin

Készitsünk egyszerű parátá tésztát. Törjük össze a főtt krumplit, majd keverjük össze a fűszerekkel és az összevágott zöldekkel. Töltsük meg és lapítsuk le aztán süssük meg mint a retek parátát. Melegen szolgáljuk fel reggelire.

TELJES ŐRLÉSŰ LISZTBŐL KÉSZÍTETT PURI

kb. 25 darab


4 csésze jól összenyomott teljes őrlésű liszt
5 evőkanál vaj vagy margarin
1 mokkáskanál őrölt fekete bors

langyos víz
vaj vagy margarin a sütéshez

Az átszitált lisztet a sóval, borssal és egy kevés vízzel gyúrjuk sima, kissé kemény de ruganyos tésztává. Fedjük le egy nedves ruhával és hagyjuk egy óráig pihenni. Ezután ismét gyúrjuk meg, majd csináljunk belőle kis diónyi golyókat. Mindegyik golyót nyújtsuk ki kerek, 10-12 cm átmérőjű, körülbelül 2 mm vastagságú lapokra és tegyük forró vajba. Tartsuk lenyomva míg felpuffadnak, majd azonnal forgassuk meg. Forrón tálaljuk zöldség bádzsival.

SIMA (FEHÉR LISZTBŐL KÉSZITETT ) PURI

Ugyanúgy készül mint az előző puri csak a teljes őrlésű liszt helyett fehérlisztet használjunk.

TEJSZÍNES PURI

4 csésze jól összenyomott teljes őrlésű liszt
1/4 csésze tejszín
3/4 csésze tej
25 dkg főtt burgonya
ghí vagy vaj (margarin) a sütéshez

A főtt, hámozott krumplit törjük össze. Dolgozzuk össze alaposan a lisztet, a tejszínt, az összetört krumplit és egy kis sót. Öntsünk hozzá egy kis tejet és gyúrjuk sima, de elég kemény tésztává. Osszuk kis labdákra és nyújtsuk ki vastag purikra. Melegítsünk elegendő mennyiségű ghít egy serpenyőben, és amikor már füstölni kezd, mérsékeljük a meleget és süssük a purik mindkét oldalát aranybarnára. Melegen szervírozzuk krumpli bádzsival ebédre vagy reggelire.

BURGONYA PURI

4 csésze jól összenyomott liszt
1/2 kg krumpli
1 kis hagyma
1 teáskanál fehérkömény mag
5-6 teáskanál olvasztott ghí vagy 7-8 teáskanál vaj
2 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
néhány koriander vagy petrezselyem levél
1 teáskanál őröltfűszer-keverék

ghí vagy vaj (margarin) a sütéshez

Őröljük meg a fehérköményt, vágjuk a koriander leveleket, a zöldchilit (kicsi, hegyes erős zöldpaprikát) és a hagymát apróra. Főzzük meg a krumplit. Hűtsük le, hámozzuk meg és törjük össze. Keverjük a krumplihoz a sót, őröltfűszer-keveréket, a koriander leveleket, hagymát, zöldcsilit (kicsi, hegyes erős zöldpaprikát), a fehérköményt és az átszitált lisztet. Adjuk hozzá az olvasztott ghít és jól dolgozzuk össze. Csináljunk a tésztából kis labdákat és nyújtsuk ki azokat ugyanúgy, mint a sima puri esetében, csak egy kissé vastagabbra. Ghíben süssük a purikat aranybarnára. Csöpögtessük le és még melegen szolgáljuk fel.

TÖLTÖTT BURGONYA PURI

4 csésze jól összenyomott teljes őrlésű liszt
1 mokkáskanál só
1 evőkanál ghí vagy 2 evőkanál vaj
1/2 kg krumpli
1 evőkanál ghí vagy vaj
1 teáskanál fehérkömény mag
1 mokkáskanál vöröscsili por vagy őrölt erős pirospaprika
2 teáskanál alap maszala

víz
bőséges vaj vagy margarin a sütéshez

Főzzük a krumplit puhára és törjük össze. Adjuk hozzá a fűszereket, a vöröscsili port (őrölt erős pirospaprikát), és a sót. Melegített ghíben alaposan forgassuk meg a fűszerezett krumplit. Hűtsük le. Gyúrjunk a lisztből - a teljesőrlésű lisztből készített purinál leírtak szerint - tésztát. Csináljunk biliárdgolyó méretű kerek labdákat. Töltsünk a golyókba krumplitölteléket és nyújtsuk ki azokat kb 1/2 centiméter vastag kerek lapokra. Bőséges vajban addig süssük, míg felpuffadnak és aranybarnák lesznek. A fölösleges zsiradékot csöpögtessük le vagy papirral itassuk fel. Melegen szervírozzuk reggelire.

RETEK PURI

15-20 puri

1 csésze rizsliszt
1 csésze búzaliszt
1/2 csésze aludttej vagy joghurt
2 evőkanál olaj
1 kis fej reszelt hagyma
1 fehér retek reszelve (1/3 csésze)
1 evőkanál zöld csili-gyömbér paszta

1 mokkáskanál kurkuma por
olaj a sütéshez

Keverjük össze a hozzávalókat és készítsünk tésztát.Csináljunk vastag purikat (a krumpli purihoz hasonlókat). Forró olajban süssük aranybarnára. Csöpögtessük le és melegen kínáljuk.

DOSZA

2 csésze rizs
1 csésze fekete bab
1 csapott teáskanál kurkuma
1 kg krumpli
3-4 darab közepes méretű összevágott hagyma
3 csésze zöldborsó
2 teáskanál apróra vágott koriander levél
1 evőkanál ghí vagy 2 evőkanál vaj (margarin)
1/2 teáskanál mustármag
10-15 darab kicsi, hegyes, erős, zöld fűszerpaprika vagy 2 darab nagy erős hegyes zöldpaprika

2 teáskanál apróra vágott gyömbér
1 csésze víz

Áztassuk be külön-külön a rizst és a babot egy éjszakán át. Másnap törjük össze vagy daráljuk meg mindkettőt azzal a vízzel, amelyben ázott. Keverjük a kettőt össze, és hígitsuk fel sűrű palacsinta készítéséhez megfelelő mennyiségű vizzel.

töltelék

Melegítsünk ghít (vajat), majd píritsuk meg benne a mustármagokat. Amikor már sercegnek adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a fejtett zöldborsót, egy csésze vizet és pároljuk. Ha megpuhult keverjük jól össze a durvára tört főtt krumplival, az apróra vágott zöldcsilivel (kicsi, hegyes erős zöldpaprikát), gyömbérrel, koriander levelekkel és a sóval. Sűssük két percig. A rizsből és a babból készült tésztából serpenyőben sűssünk palacsintákat. Tegyünk egy kupac krumplikeveréket a doszára és melegen szervírozzuk.

NÁN

3 púpozott csésze fehérliszt
1 púpozott csésze teljes őrlésű liszt
4 1/2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 csésze joghurt vagy aludttej
1 teáskanál szóda-bikarbóna
7 teáskanál olvasztott vaj
2 teáskanál ánizsmag
2 teáskanál mák

Szitáljuk át a lisztet és a teljesőrlésű lisztet, keverjük össze a sóval, cukorral, szóda-bikarbonával, vajjal és a joghurttal (aludtejjel). Lazíthatjuk langyos vízzel. Gyúrjuk elasztikus, rugalmas tésztává. Pihentessük 15 percig. Melegítsük fel a sűtöt. Csipkedjünk a tésztából nagy kerek labdákat, majd kézzel formázzuk azokat lepény alakúra. Olvasztott ghível és joghurt keverékével kenjük be. Csíkozzuk meg egy kés életlen részével. Szórjuk meg tetejűket ánisz- és mákmagokkal. Sódrófával nyújtsunk belőlük kerek nánokat. Közepesen meleg sűtőben sűssűk aranysárgára. Melegen szervírozzuk. Ha nem tudjuk azonnal tálalni, csavarjuk be a nánokat egy konyharuhába és tartsuk egy lefedett edényben, hogy puhák maradjanak.

PANDZSÁBI ROTI

kb. 12 db

1 púpozott csésze fehérliszt
1 púpozott csésze teljes örlésű liszt
1/2 csésze joghurt
1 mokkáskanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 evőkanál ghí (vaj vagy margarin)
ghí (vaj vagy margarin) a sütéshez

az őrölt maszala pasztához

2 evőkanál ánizsmag
2 evőkanál csát maszala
1 teáskanál csili-gyömbér paszta

A kétféle lisztet szitáljuk át. Adjuk hozzá a joghurtot, sót, cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Dolgozzuk el alaposan a ghível és tegyük félre egy beolajozott edényben. Nedves ruhával letakarva pihentessük másfél óráig. Keverjük össze a fűszereket és egy kis vízzel készítsünk finom pasztát belőlük. Gyúrjuk meg a tésztát ismét és készitsünk kis golyókat. Sodorjuk ki mindegyik golyót kb. 10 cm átmérőjű korongra. Tegyünk mindegyikre az elkészített pasztából, teritsük be tésztával és a tészta széleit összenyomva burkoljuk be a pasztát. Ismét sodorjuk ki és közepes erősségű tűzőn kevés ghíben süssük ki.

ALUDTTEJES KALÁCS

8 db kalács
1 teáskanál cukor
1/2 csésze sűrű aludttej
1 mokkáskanál só
2 dkg friss élesztő
2 púpozott csésze fehér liszt
2 evőkanál ghí vagy vaj

Oldjuk fel a cukrot kézmeleg aludttejben. Keverjük össze a sót és az elmorzsolt élesztőt a liszttel. Készítsünk puha tésztát a cukros aludttejjel. Ha szükséges, öntsünk hozzá kis langyos vízet. Dolgozzuk el a tésztát a ghível. Tegyük a tésztát egy olajozott edénybe, takarjuk le egy nedves ruhával és pihentessük míg kétszeresére növekszik. Gyúrjuk meg ismét. Osszuk nyolc golyóra. Mindegyik golyót más-más alakúra formázzuk. Bekent sűtőlemezre rendezve a kalácsokat kelesszük duplájára. Hevítsük fel a sűtőt 250 C°-ra. Süssük a kalácsokat 15-20 percig, mig a tetejük aranyszínű lesz. Langyosra hűtsük a kalácsokat és kenjük be tetejüket ghível, hogy fényessé válljanak.

RIZSES ZSEMLE

8 db. zsemle
1 mokkáskanál só
2 púpozott csésze fehér liszt
1/4 csésze főtt rizs
2 dkg friss élesztő
1/2 csésze víz
ghí vagy vaj a fényezéshez

Keverjük össze a sót a liszttel. Középen egy üreget képezve tegyük bele a főtt rizst. Öntsünk a rizsre kézmeleg vízet. Oldjuk fel benne az elmorzsolt élesztőt, anélkül, hogy a lisztet háborgatnánk. Fedjük le és pihentessük fél órán át. Készitsünk puha tésztát. Annyi vízet használjunk, amennyi szükséges. Gyúrjuk a tésztát néhány percig, majd tegyük egy olajjal kikent edénybe, fedjük be és kelesszük kétszeresére. Ismét gyúrjuk át és formázzunk 8 ovális alakú golyót. Kikent sűtőlemezen nedves ruhával lefedve kelesszük mig duplájára nőnek a zsemlék. Tegyük 250 C°-os cűtőbe és kb. 15-20 percig süssük. Langyos hütve ghível kenjük fényesre a zsemléket.

FOKHAGYMÁS KENYÉR

1 csapott teáskanál cukor
1 csapott mokkáskanál só
1/2 csésze+3 evőkanál kézmeleg víz
2 dkg friss élesztő
2 púpozott csésze fehér liszt
1 teáskanál vaj
6 gerezd összezúzott fokhagyma
ghí vagy vaj a fényezéshez

Oldjuk fel a cukrot és a sót a kézmeleg vízben. Morzsoljuk a lisztbe az élesztőt és a

1/2 csésze langyos vízzel készítsünk puha tésztát. Lisztezett deszkán gyúrjuk a tésztát néhány percig, majd tegyük egy olajozott edénybe. Takarjuk le egy nedves ruhával és pihentessük másfél órát, amig a kétszeresére növekszik.

A megkelt tésztát gyúrjuk össze a vajjal és a fokhagymával. Készitsünk a tésztából egy ovális alakú kenyeret és tegyük bekent sűtőtálcára. Takarjuk le nedves ruhával és várjunk míg ismét a kétszeresére kel. A sűtőt 250 C°-ra melegitsük fel és süssük a kenyeret 20-25 percig, mig a teteje világosbarna lesz. Vegyük ki a sütőből és tegyük egy fémrácsra. Kenjük be ghível, hogy a fényes színt kapjon. Felszeletelve szolgáljuk fel.

BARNA KENYÉR

8 darab

1/2 evőkanál barna cukor
1 mokkáskanál só
néhány csepp karamell
1 púpozott csésze fehér liszt
1 púpozott csésze teljes örlésű liszt
2 dkg friss élesztő
1 evőkanál olaj
ghí a fényezéshez

Oldjuk fel a barna cukrot, a sót kézmeleg vízben adjuk hozzá a pár csepp karamellt. Keverjük össze a kétféle lisztet az elmorzsolt élesztővel és az olajjal. Készítsünk puha tésztát langyos vízzel. Gyúrjuk néhány percig. Tegyük a tésztát egy beolajozott edénybe. Fedjük le nedves ruhával és pihentessük másfél óráig, amig kétszeresére növekszik. Ismét gyúrjuk meg a tésztát. Nyolc részre osztva alakitsunk belőle tégla formákat. Bekent sűtőlemezen rendezzük el, fedjük be nedves ruhával és kelesszük duplájára. Melegitsük a sűtőt 250 fokra, süssük benne a kenyérkéket kb. 20 percig. Hűtsük le nedves ruhán és ghível kenjük be, hogy fényesek legyenek.

 

 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:





 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak