Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 



_______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Pulávok

PULÁVOK

A fűszeres, zöldséges rizskészítmények igen ősi ételek. A pulávokba gyakorta tesznek kesudiót, mogyorót. Közkedveltek az édes pulávok is.

ZÖLDSÉGES PULÁV

2 csésze rizs
2 bögre víz
2 közepes sárgarépa
2 krumpli
2 csésze zöldbab
2 nagy hagyma
6 db kardamom őrölt magjai
2 babérlevél
2 darab fahéj durvára őrölve
3 teáskanál őrölt fehérkömény
4 darab durvára őrölt szegfűszeg
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika)
5 evőkanál ghí vagy 6 evőkanál vaj (margarin)

Mossuk meg a rizst és vízben áztassuk 15 percig. Vágjuk a sárgarépát és a krumplit apró kockákra. A hagymát vágjuk szálasra, néhány karikát tegyünk félre a díszítésre. Ghíben süssük világosbarnára a hagymaszeleteket az őrölt kardamommal és a babérlevelekkel. Adjuk hozzá a felszeletelt zöldbabot, a sárgarépát, a rizst, a durvára őrölt fűszereket, a sót, a vöröscsili port (őrölt erős paprikát) és a vizet, majd közepes tűzön főzzük félpuhára. Ezután tegyük bele a krumplidarabokat és lassú tűzön pároljuk mig teljesen megpuhul és a rizs a vizet beszívja. A tetejét sült hagyma szeletekkel díszítsük. Forrón tálaljuk.

ZÖLDBORSÓS SAJTOS PULÁV

2 csésze rizs
3 bögre víz
3 csésze fejtett zöldborsó
1 csésze hází készítésű sajt (panír)
ghí vagy margarin a sűtéshez
2 hagyma
2 babérlevél
1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
5-6 evőkanál ghí vagy 6-7 evőkanál margarin
4 db kardamom magjai
2 kis darab fahéj
3 db szegfűszeg
1 teáskanál fehérkömény por

3-4 evőkanál kesudió vagy dió

Áztassuk be a rizst 15 percig. Készitsünk 2 bögre zsíros tejből és 1/2 citrom levéből panírt, majd vágjuk apró kockákra és bőséges ghíben vagy margarinban süssük aranybarnára. A babérlevelekkel, szegfűszeggel és a kardamom magokkal együtt süssük a hagymaszeleteket aranybarnára. Adjuk hozzá a vizet, rizst, zöldborsót, vöröscsili port (őrölt erős pirospaprikát), sót, őrölt köménymagot és a kisűtött panírt. Főzzük míg megpuhul és a vizet beszívja. Piritott kesudióval díszítsük. Forrón tálaljuk.

PADLIZSÁN PULÁV

2 csésze rizs
1/4 csésze olaj
1 teáskanál mustármag
1 mokkáskanál asa-foetida (helyette apróra vágott zsenge újhagyma)
2 evőkanál kesúdió
2 evőkanál földimogyoró
1/4 kg padlizsán apró darabokra vágva

5 teáskanál fekete maszala
2 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál friss tejszín

Áztassuk be a rizst. Melegitsünk olajat és píritsuk meg benne a mustármagot. Amikor megpirult tegyük hozzá az asa-foetidát, az összevágott kesúdiót és a földimogyorót. Egy kicsit píritsuk még majd adjuk hozzá a beáztatott rizst. Néhány percig kevés olajban süssük még. Adjuk hozzá az összevágott padlizsánt és a sót. Fedjük le és főzzük meg. Amikor már majdnem megfőtt, óvatosan keverjük bele a fekete maszalát, a kókuszreszeléket és a tejszínt. Melegen tálaljuk.

CSICSERIBORSÓS PULÁV

2 csésze rizs
2 bögre víz
1 csésze csicseriborsó
késhegynyi vöröscsili por vagy őrölt erős paprika
1 teáskanál őröletlen feketebors
4 szegfűszeg
1 fej apróra vágott hagyma
2 darab fahéj
1 babérlevél
2 nagy kardamom
1 teáskanál fekete köménymag

5 evőkanál ghí vagy 6 evőkanál margarin

Áztassuk a csicseriborsót egy éjszakán át, majd főzzük sós vízben puhára. Szűrjűk le és tegyük félre. A hagymát a babérlevéllel, szegfűszeggel, fahéjjal és a kardamom magokkal süssük aranybarnára. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a rizst, sót, az őröletlen feketeborsot, vöröscsili port és a köménymagot majd főzzük közepes tűzön, amíg megpuhul a rizs. A főtt csicseriborsót süssük néhány percig ghíben, majd és óvatosan keverjük össze a főtt rizzsel. Forrón szervírozzuk.

SAJTOS GOMBA PULÁV

2 csésze rizs
2 bögre víz
2 babérlevél
1 nagy hagyma
1 teáskanál őrölt fűszerkeverék
1 teáskanál vöröscsili por vagy erős piros paprika
1 csésze tej
2 evőkanál házi készítésű sajt (panír)
25 dkg gomba
6 evőkanál ghí vagy vaj
1 sárgarépa
1 teáskanál só
3-4 evőkanál kesúdió vagy dió

Mossuk meg és áztassuk a rizst egy óráig. Készitsünk 2 bögre zsíros tejből és 1/2 citrom levéből panirt. Vágjuk apró kockákra és ghíben süssük világosbarnára a sajtdarabkákat. Piritsuk meg az apróra vágott hagymát és a babérleveleket. Öntsük fel vízzel, sózzuk meg és forraljuk fel. Adjuk hozzá a rizst, az apróra vágott répát, a felszeletelt gombát és az őrölt fűszereket. Ha megpuhult a zöldésges rizs pörkölt kesudióval vagy dióval diszitve forrón tálaljuk.

SAJTOS ZÖLDBABOS PULÁV

Ugyanúgy készül mint a sajtos gomba puláv, csupán annyi az eltérés, hogy gomba helyett

2 bögre szeletelt zöldbabot adunk.

GOMBA PULÁV

2 csésze rizs
2 bögre víz
2 csésze szeletelt gomba
1 teáskanál alap maszala
1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős piros paprika)

5 evőkanál ghí vagy 6 evőkanál vaj (margarin)
1 közepes nagyságú szálasra szeletelt hagyma

Mossuk meg és 15 percig áztassuk be a rizst. Ghíben kicsit piritsuk meg az alap maszalát, öntsük fel a vízzel és forraljuk fel. Tegyük bele a rizst, a sót, a vöröscsili port (őrölt erős piros paprikát) és a gombát, majd közepes tűzön pároljuk a rizst puhára. Süssük a hagymát aranybarnára és ropogósra, ezzel díszítsük a pulávot. Forrón tálaljuk.

ZÖLDSÉGES PULÁV SÜLT KRUMPLIGOLYÓKKAL

2 csésze rizs
2 bögre víz
1 hagyma
2 babérlevél
1 sárgarépa
1 púpos teáskanál alap maszala
1 teáskanál csiliszósz
25 dkg zöldbab
20 dkg panír (házi sajt)
25 dkg krumpli
2 zöldcsili vagy 1 hegyes erős zöldpaprika
1 teáskanál korianderlevél
1 csapott teáskanál reszelt gyömbér
2 teáskanál liszt
4 evőkanál ghí vagy 5 evőkanál vaj (margarin)
2 csapott teáskanál só
olaj a sűtéshez

Válogassuk át, mossuk meg és 10 percig áztassuk be a rizst. A sajtdarabkákat bőséges olajban süssük meg. A szeletelt hagymát és a babérlevelet a négy evőkanál ghíben süssük barnára. Adjuk hozzá a csiliszószt, a sót, az alap maszalát valamint a vizet és forraljuk fel. Tegyük bele a rizst, a kockára vágott sárgarépát, a felszeletelt zöldbabot és a sült panírdarabkákat és főzzük, amíg a rizs az összes vizet beszívja. Tegyük bele a sült krumpligolyókat és fedjük le az edényt.

SÜLT KRUMPLIGOLYÓK

A főtt krumplit nyomjuk át krumplinyomón. Keverjük bele az apróra vágott zöldcsilit (hegyes erős zöldpaprikát), sót, koriander leveleket, valamint a reszelt gyömbért és alaposan dolgozzuk össze. Készítsünk belőle apró golyókat, szórjuk meg meg liszttel, fogassuk meg a rizspasztában, majd forró olajban süssük aranybarnára.

RIZSPASZTA

Négy evőkanál rizslisztből kevés vízzel keverjünk puha pasztát.

BURGONYA-KEBAB PULÁV

2 csésze rizs
2 bögre víz
1 csapott mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
2 babérlevél
1 hagyma
2 teáskanál fehérkömény por
késhegynyi fahéjpor
2 finomra őrölt szegfűszeg

Mossuk meg és áztassuk be a rizst 15 percig. Süssük a hagymaszeleteket a babérlevelekkel barnára. Adjuk hozzá a vizet, rizst, fűszereket, gyömbért, a vöröscsili port (őrölt erős paprikát), valamint a sót és közepes tűzön főzzük míg megpuhul a rizs és a víz elpárolog. Tegyük a sült burgonya kebabokat a tetejére, fedjük le a fazekat, hogy a kebabok kissé megpuhuljanak. Forrón tálaljuk.

BURGONYA KEBAB

4 közepes krumpli
1 csapott teáskanál apróra vágott friss gyömbér
2 zöldcsili (2 kicsi hegyes erős zöldpaprika)
1 teáskanál apróra vágott koriander levél
késhegynyi feketebors

1 teáskanál köménypor
olaj a sütéshez
2 evőkanál liszt a palacsinta tésztához

A főtt krumplit hámozzuk meg és (villával vagy krumplinyomóval) törjük össze. Keverjük az őrölt köménymagot, sót, feketeborsot, apróra vágott gyömbért, koriandert és a csilit a a tört krumplihoz. Formázzunk kis ovális (tojás) alakú golyókat. Hintsük meg liszttel és forgassuk meg a hig palacsintésztában. Forró olajban süssük aranybarnára.

ÉDES PULÁVOK

Az indiaiak az édes pulávokat is - a süteményekhez hasonlóan - ehető arany- vagy ezüstlapokkal boritják. A könyvben szereplő édességekből kihagytuk ezt a fajta díszitőelemet. Az édes rizsekhez különféle ételszínezőt és aromát (elsősorban kevara) használnak, s gyakran belefőzik a pulávba a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát és a kesudiót. Rizses receptjeinkben színezőanyagként elsősorban sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét ajánlunk, de ha van kéznél bármilyen (piros, zöld) ételfestékünk színezzünk bátran azokkal is. Az édes pulávok fontos alkotórészét a kevara aromát, azért hagytuk ki mert nálunk még nem kapható.

SÁRGARÉPA PULÁV

2 csésze rizs
6 evőkanál vaj vagy margarin
2 csésze cukor
6 zöld kardamom
3 bögre víz
3 nagy sárgarépa
2 teáskanál aroma (cherryt vagy őszibarack)
2 evőkanál mazsola
1 evőkanál pisztácia vagy dió

Kaparjuk le a répát és vékony szálakra reszeljük meg. A mazsolát mossuk meg és 5 percig áztassuk be. A cukrot, a lereszelt répát és a mazsolát egy kevés vízzel félig pároljuk meg. Melegítsünk ghít és kissé píritsuk meg az áztatott rizst és a kardamom magokat, majd öntsük fel 2 bögre vízzel és főzzük míg a víz elpárolog. Adjuk hozzá a cukros, mazsolás répát és pároljuk míg a rizs megpuhul. Cseppentsünk a rizsre egy kevés aromát majd durvára vágott pörkölt pisztáciával vagy dióval díszítsük. Ha esetleg néhány kemény szem maradt a rizsben, takarjuk le az edényt nedves ruhával és alaposan lefedve lassú tűzön vagy forró víz fölött tartva melegítsük. Melegen tálaljuk.

SÁFRÁNYOS PULÁV

2 csésze rizs
6-7 evőkanál vaj vagy margarin
1 mokkáskanál narancssárga színező
2 csésze cukor
6 zöld kardamom
4 szegfűszeg
1 bögre tej
4 csésze víz
4 evőkanál mazsola
4 evőkanál mandula
1 evőkanál pisztácia vagy mogyoró
1 mokkáskanál sáfrány vagy sáfrányos szeklice
2 teáskanál kókusz aroma vagy más gyűmölcs esszencia

Mossuk meg és 25 percre áztassuk be a rizst. A cukorból egy teáscsésze vízzel főzzünk ragadós szirupot. A vajban píritsuk meg a szegfűszeget és a kardamom magokat adjuk hozzá a rizst, a narancssárga-színezőt, és 3 csésze vízzel felöntve főzzük lassú tűzön, míg a víz elpárolog. Öntsük bele a tejet, a szirupot és a kis vízben feloldott sáfrányt. Lassan pároljuk míg a rizs megpuhul. Óvatosan keverjük hozzá a hámozott, félbevágott mandulát, az áztatott mazsolát és a durvára darabolt pisztáciát. Fedjük le az edényt. Ha elkészült cseppentsünk rá egy kevéske aromát. Melegen tálaljuk.

MANGÓ PULÁV

2 csésze rizs
1 csésze érett mangópép (mangó nálunk is kapható de helyettesíthetjük sárgadinnyével, sárga- vagy őszibarackkal)
2 csésze porcukor
4 csésze víz
4 evőkanál mazsola
5 evőkanál vaj vagy margarin
2 teáskanál őszibarack aroma
6 zöld kardamom,
4 evőkanál mandula
4 evőkanál dió

Melegítsük fel a vajat, tegyük bele a beáztatott rizst, a kardamom magokat, a mazsolát és a mangó (gyümölcs)pépet, öntsük fel vízzel és lassan pároljuk míg a rizs megpuhul és a víz elpárolog. Óvatosan keverjük össze a porcukorral és az aromával. Durvára vágott píritott mandulával és dióval díszítsük. Melegen tálaljuk.

CSERESZNYÉS PULÁV

2 csésze rizs
5 evőkanál vaj
6 csésze víz
12 evőkanál cukor
1 evőkanál mazsola
6 zöld kardamom
1 csésze khoja (nem édesített sűritett tej)
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál gyümölcs aroma
1 teáskanál narancssárga színező
8-10 szem cseresznye
2 evőkanál mandula
1 evőkanál pisztácia

Válogassuk át, mossuk meg és 25 percre áztassuk be a rizst. Készítsünk a cukorból egy csésze vízzel szirupot. Olvasztott vajban forgassuk meg az összetört kardamom magokat, a megáztatott mazsolát és a rizst, majd öntsük fel 5 csésze vízzel. Amikor elpárolgott a víz, adjuk hozzá a szirupot és a sárga színezőt. Pároljuk míg a rizs megpuhul és beszívja a szirupot. Hagyjuk pár percig befedve pihenni a rizst. Óvatosan keverjük bele a porcukorral és az aromával elkevert sűrített tejet. Vágjuk darabokra a díszítésre szánt cseresznyéket, mandulát és a pisztáciát. Melegen tálaljuk.

KÓKUSZOS PULÁV

2 csésze rizs
5 evőkanál vaj
12 evőkanál cukor
6 csésze víz
2 csésze mazsola
4 evőkanál kókuszreszelék
8 evőkanál hámozott mandula
4 evőkanál pisztácia vagy mogyoró

8-10 szem cseresznye, 8 zöld kardamom, 1 mokkáskanál kókusz aroma, 1 csésze sűrített tej (khoja), 1 teáskanál narancssárga színező

Készítsünk az egy csésze cukorból és két csésze vízből híg szirupot. Forgassuk meg olvasztott vajban a kardamom magokat, adjuk hozzá a beáztatott rizst, öntsük fel 4 csésze vízzel, és lassan főzzük, míg a víz teljesen elpárolog. Adjuk hozzá a szirupot, a sűrített tejet, a beáztatott mazsolát, a kókuszreszeléket és a mandulákat. Lassan pároljuk, míg a rizs teljesen megpuhul. Sárga színezőből öntsünk egy teáskanállal a rizsre, majd jól fedjük le az edényt. A pulávot pörkölt pisztáciával (mogyoróval) és félbevágott cseresznyedarabokkal díszítsük. Melegen szervírozzuk.

 

 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:





 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak