PULÁVOK
A fűszeres, zöldséges rizskészítmények igen ősi ételek. A pulávokba gyakorta tesznek kesudiót, mogyorót. Közkedveltek az édes pulávok is.
ZÖLDSÉGES PULÁV
2 csésze rizs 2 bögre víz 2 közepes sárgarépa 2 krumpli 2 csésze zöldbab 2 nagy hagyma 6 db kardamom őrölt magjai 2 babérlevél 2 darab fahéj durvára őrölve 3 teáskanál őrölt fehérkömény 4 darab durvára őrölt szegfűszeg 1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) 5 evőkanál ghí vagy 6 evőkanál vaj (margarin)
Mossuk meg a rizst és vízben áztassuk 15 percig. Vágjuk a sárgarépát és a krumplit apró kockákra. A hagymát vágjuk szálasra, néhány karikát tegyünk félre a díszítésre. Ghíben süssük világosbarnára a hagymaszeleteket az őrölt kardamommal és a babérlevelekkel. Adjuk hozzá a felszeletelt zöldbabot, a sárgarépát, a rizst, a durvára őrölt fűszereket, a sót, a vöröscsili port (őrölt erős paprikát) és a vizet, majd közepes tűzön főzzük félpuhára. Ezután tegyük bele a krumplidarabokat és lassú tűzön pároljuk mig teljesen megpuhul és a rizs a vizet beszívja. A tetejét sült hagyma szeletekkel díszítsük. Forrón tálaljuk.
ZÖLDBORSÓS SAJTOS PULÁV
2 csésze rizs 3 bögre víz 3 csésze fejtett zöldborsó 1 csésze hází készítésű sajt (panír) ghí vagy margarin a sűtéshez 2 hagyma 2 babérlevél 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 5-6 evőkanál ghí vagy 6-7 evőkanál margarin 4 db kardamom magjai 2 kis darab fahéj 3 db szegfűszeg 1 teáskanál fehérkömény por só 3-4 evőkanál kesudió vagy dió
Áztassuk be a rizst 15 percig. Készitsünk 2 bögre zsíros tejből és 1/2 citrom levéből panírt, majd vágjuk apró kockákra és bőséges ghíben vagy margarinban süssük aranybarnára. A babérlevelekkel, szegfűszeggel és a kardamom magokkal együtt süssük a hagymaszeleteket aranybarnára. Adjuk hozzá a vizet, rizst, zöldborsót, vöröscsili port (őrölt erős pirospaprikát), sót, őrölt köménymagot és a kisűtött panírt. Főzzük míg megpuhul és a vizet beszívja. Piritott kesudióval díszítsük. Forrón tálaljuk.
PADLIZSÁN PULÁV
2 csésze rizs 1/4 csésze olaj 1 teáskanál mustármag 1 mokkáskanál asa-foetida (helyette apróra vágott zsenge újhagyma) 2 evőkanál kesúdió 2 evőkanál földimogyoró 1/4 kg padlizsán apró darabokra vágva só 5 teáskanál fekete maszala 2 evőkanál kókuszreszelék 3 evőkanál friss tejszín
Áztassuk be a rizst. Melegitsünk olajat és píritsuk meg benne a mustármagot. Amikor megpirult tegyük hozzá az asa-foetidát, az összevágott kesúdiót és a földimogyorót. Egy kicsit píritsuk még majd adjuk hozzá a beáztatott rizst. Néhány percig kevés olajban süssük még. Adjuk hozzá az összevágott padlizsánt és a sót. Fedjük le és főzzük meg. Amikor már majdnem megfőtt, óvatosan keverjük bele a fekete maszalát, a kókuszreszeléket és a tejszínt. Melegen tálaljuk.
CSICSERIBORSÓS PULÁV
2 csésze rizs 2 bögre víz 1 csésze csicseriborsó késhegynyi vöröscsili por vagy őrölt erős paprika 1 teáskanál őröletlen feketebors 4 szegfűszeg 1 fej apróra vágott hagyma 2 darab fahéj 1 babérlevél 2 nagy kardamom 1 teáskanál fekete köménymag só 5 evőkanál ghí vagy 6 evőkanál margarin
Áztassuk a csicseriborsót egy éjszakán át, majd főzzük sós vízben puhára. Szűrjűk le és tegyük félre. A hagymát a babérlevéllel, szegfűszeggel, fahéjjal és a kardamom magokkal süssük aranybarnára. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a rizst, sót, az őröletlen feketeborsot, vöröscsili port és a köménymagot majd főzzük közepes tűzön, amíg megpuhul a rizs. A főtt csicseriborsót süssük néhány percig ghíben, majd és óvatosan keverjük össze a főtt rizzsel. Forrón szervírozzuk.
SAJTOS GOMBA PULÁV
2 csésze rizs 2 bögre víz 2 babérlevél 1 nagy hagyma 1 teáskanál őrölt fűszerkeverék 1 teáskanál vöröscsili por vagy erős piros paprika 1 csésze tej 2 evőkanál házi készítésű sajt (panír) 25 dkg gomba 6 evőkanál ghí vagy vaj 1 sárgarépa 1 teáskanál só 3-4 evőkanál kesúdió vagy dió
Mossuk meg és áztassuk a rizst egy óráig. Készitsünk 2 bögre zsíros tejből és 1/2 citrom levéből panirt. Vágjuk apró kockákra és ghíben süssük világosbarnára a sajtdarabkákat. Piritsuk meg az apróra vágott hagymát és a babérleveleket. Öntsük fel vízzel, sózzuk meg és forraljuk fel. Adjuk hozzá a rizst, az apróra vágott répát, a felszeletelt gombát és az őrölt fűszereket. Ha megpuhult a zöldésges rizs pörkölt kesudióval vagy dióval diszitve forrón tálaljuk.
SAJTOS ZÖLDBABOS PULÁV
Ugyanúgy készül mint a sajtos gomba puláv, csupán annyi az eltérés, hogy gomba helyett
2 bögre szeletelt zöldbabot adunk.
GOMBA PULÁV
2 csésze rizs 2 bögre víz 2 csésze szeletelt gomba 1 teáskanál alap maszala 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős piros paprika) só 5 evőkanál ghí vagy 6 evőkanál vaj (margarin) 1 közepes nagyságú szálasra szeletelt hagyma
Mossuk meg és 15 percig áztassuk be a rizst. Ghíben kicsit piritsuk meg az alap maszalát, öntsük fel a vízzel és forraljuk fel. Tegyük bele a rizst, a sót, a vöröscsili port (őrölt erős piros paprikát) és a gombát, majd közepes tűzön pároljuk a rizst puhára. Süssük a hagymát aranybarnára és ropogósra, ezzel díszítsük a pulávot. Forrón tálaljuk.
ZÖLDSÉGES PULÁV SÜLT KRUMPLIGOLYÓKKAL
2 csésze rizs 2 bögre víz 1 hagyma 2 babérlevél 1 sárgarépa 1 púpos teáskanál alap maszala 1 teáskanál csiliszósz 25 dkg zöldbab 20 dkg panír (házi sajt) 25 dkg krumpli 2 zöldcsili vagy 1 hegyes erős zöldpaprika 1 teáskanál korianderlevél 1 csapott teáskanál reszelt gyömbér 2 teáskanál liszt 4 evőkanál ghí vagy 5 evőkanál vaj (margarin) 2 csapott teáskanál só olaj a sűtéshez
Válogassuk át, mossuk meg és 10 percig áztassuk be a rizst. A sajtdarabkákat bőséges olajban süssük meg. A szeletelt hagymát és a babérlevelet a négy evőkanál ghíben süssük barnára. Adjuk hozzá a csiliszószt, a sót, az alap maszalát valamint a vizet és forraljuk fel. Tegyük bele a rizst, a kockára vágott sárgarépát, a felszeletelt zöldbabot és a sült panírdarabkákat és főzzük, amíg a rizs az összes vizet beszívja. Tegyük bele a sült krumpligolyókat és fedjük le az edényt.
SÜLT KRUMPLIGOLYÓK
A főtt krumplit nyomjuk át krumplinyomón. Keverjük bele az apróra vágott zöldcsilit (hegyes erős zöldpaprikát), sót, koriander leveleket, valamint a reszelt gyömbért és alaposan dolgozzuk össze. Készítsünk belőle apró golyókat, szórjuk meg meg liszttel, fogassuk meg a rizspasztában, majd forró olajban süssük aranybarnára.
RIZSPASZTA
Négy evőkanál rizslisztből kevés vízzel keverjünk puha pasztát.
BURGONYA-KEBAB PULÁV
2 csésze rizs 2 bögre víz 1 csapott mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér 2 babérlevél 1 hagyma 2 teáskanál fehérkömény por késhegynyi fahéjpor 2 finomra őrölt szegfűszeg só
Mossuk meg és áztassuk be a rizst 15 percig. Süssük a hagymaszeleteket a babérlevelekkel barnára. Adjuk hozzá a vizet, rizst, fűszereket, gyömbért, a vöröscsili port (őrölt erős paprikát), valamint a sót és közepes tűzön főzzük míg megpuhul a rizs és a víz elpárolog. Tegyük a sült burgonya kebabokat a tetejére, fedjük le a fazekat, hogy a kebabok kissé megpuhuljanak. Forrón tálaljuk.
BURGONYA KEBAB
4 közepes krumpli 1 csapott teáskanál apróra vágott friss gyömbér 2 zöldcsili (2 kicsi hegyes erős zöldpaprika) 1 teáskanál apróra vágott koriander levél késhegynyi feketebors só 1 teáskanál köménypor olaj a sütéshez 2 evőkanál liszt a palacsinta tésztához
A főtt krumplit hámozzuk meg és (villával vagy krumplinyomóval) törjük össze. Keverjük az őrölt köménymagot, sót, feketeborsot, apróra vágott gyömbért, koriandert és a csilit a a tört krumplihoz. Formázzunk kis ovális (tojás) alakú golyókat. Hintsük meg liszttel és forgassuk meg a hig palacsintésztában. Forró olajban süssük aranybarnára.
ÉDES PULÁVOK
Az indiaiak az édes pulávokat is - a süteményekhez hasonlóan - ehető arany- vagy ezüstlapokkal boritják. A könyvben szereplő édességekből kihagytuk ezt a fajta díszitőelemet. Az édes rizsekhez különféle ételszínezőt és aromát (elsősorban kevara) használnak, s gyakran belefőzik a pulávba a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát és a kesudiót. Rizses receptjeinkben színezőanyagként elsősorban sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét ajánlunk, de ha van kéznél bármilyen (piros, zöld) ételfestékünk színezzünk bátran azokkal is. Az édes pulávok fontos alkotórészét a kevara aromát, azért hagytuk ki mert nálunk még nem kapható.
SÁRGARÉPA PULÁV
2 csésze rizs 6 evőkanál vaj vagy margarin 2 csésze cukor 6 zöld kardamom 3 bögre víz 3 nagy sárgarépa 2 teáskanál aroma (cherryt vagy őszibarack) 2 evőkanál mazsola 1 evőkanál pisztácia vagy dió
Kaparjuk le a répát és vékony szálakra reszeljük meg. A mazsolát mossuk meg és 5 percig áztassuk be. A cukrot, a lereszelt répát és a mazsolát egy kevés vízzel félig pároljuk meg. Melegítsünk ghít és kissé píritsuk meg az áztatott rizst és a kardamom magokat, majd öntsük fel 2 bögre vízzel és főzzük míg a víz elpárolog. Adjuk hozzá a cukros, mazsolás répát és pároljuk míg a rizs megpuhul. Cseppentsünk a rizsre egy kevés aromát majd durvára vágott pörkölt pisztáciával vagy dióval díszítsük. Ha esetleg néhány kemény szem maradt a rizsben, takarjuk le az edényt nedves ruhával és alaposan lefedve lassú tűzön vagy forró víz fölött tartva melegítsük. Melegen tálaljuk.
SÁFRÁNYOS PULÁV
2 csésze rizs 6-7 evőkanál vaj vagy margarin 1 mokkáskanál narancssárga színező 2 csésze cukor 6 zöld kardamom 4 szegfűszeg 1 bögre tej 4 csésze víz 4 evőkanál mazsola 4 evőkanál mandula 1 evőkanál pisztácia vagy mogyoró 1 mokkáskanál sáfrány vagy sáfrányos szeklice 2 teáskanál kókusz aroma vagy más gyűmölcs esszencia
Mossuk meg és 25 percre áztassuk be a rizst. A cukorból egy teáscsésze vízzel főzzünk ragadós szirupot. A vajban píritsuk meg a szegfűszeget és a kardamom magokat adjuk hozzá a rizst, a narancssárga-színezőt, és 3 csésze vízzel felöntve főzzük lassú tűzön, míg a víz elpárolog. Öntsük bele a tejet, a szirupot és a kis vízben feloldott sáfrányt. Lassan pároljuk míg a rizs megpuhul. Óvatosan keverjük hozzá a hámozott, félbevágott mandulát, az áztatott mazsolát és a durvára darabolt pisztáciát. Fedjük le az edényt. Ha elkészült cseppentsünk rá egy kevéske aromát. Melegen tálaljuk.
MANGÓ PULÁV
2 csésze rizs 1 csésze érett mangópép (mangó nálunk is kapható de helyettesíthetjük sárgadinnyével, sárga- vagy őszibarackkal) 2 csésze porcukor 4 csésze víz 4 evőkanál mazsola 5 evőkanál vaj vagy margarin 2 teáskanál őszibarack aroma 6 zöld kardamom, 4 evőkanál mandula 4 evőkanál dió
Melegítsük fel a vajat, tegyük bele a beáztatott rizst, a kardamom magokat, a mazsolát és a mangó (gyümölcs)pépet, öntsük fel vízzel és lassan pároljuk míg a rizs megpuhul és a víz elpárolog. Óvatosan keverjük össze a porcukorral és az aromával. Durvára vágott píritott mandulával és dióval díszítsük. Melegen tálaljuk.
CSERESZNYÉS PULÁV
2 csésze rizs 5 evőkanál vaj 6 csésze víz 12 evőkanál cukor 1 evőkanál mazsola 6 zöld kardamom 1 csésze khoja (nem édesített sűritett tej) 3 evőkanál porcukor 1 mokkáskanál gyümölcs aroma 1 teáskanál narancssárga színező 8-10 szem cseresznye 2 evőkanál mandula 1 evőkanál pisztácia
Válogassuk át, mossuk meg és 25 percre áztassuk be a rizst. Készítsünk a cukorból egy csésze vízzel szirupot. Olvasztott vajban forgassuk meg az összetört kardamom magokat, a megáztatott mazsolát és a rizst, majd öntsük fel 5 csésze vízzel. Amikor elpárolgott a víz, adjuk hozzá a szirupot és a sárga színezőt. Pároljuk míg a rizs megpuhul és beszívja a szirupot. Hagyjuk pár percig befedve pihenni a rizst. Óvatosan keverjük bele a porcukorral és az aromával elkevert sűrített tejet. Vágjuk darabokra a díszítésre szánt cseresznyéket, mandulát és a pisztáciát. Melegen tálaljuk.
KÓKUSZOS PULÁV
2 csésze rizs 5 evőkanál vaj 12 evőkanál cukor 6 csésze víz 2 csésze mazsola 4 evőkanál kókuszreszelék 8 evőkanál hámozott mandula 4 evőkanál pisztácia vagy mogyoró
8-10 szem cseresznye, 8 zöld kardamom, 1 mokkáskanál kókusz aroma, 1 csésze sűrített tej (khoja), 1 teáskanál narancssárga színező
Készítsünk az egy csésze cukorból és két csésze vízből híg szirupot. Forgassuk meg olvasztott vajban a kardamom magokat, adjuk hozzá a beáztatott rizst, öntsük fel 4 csésze vízzel, és lassan főzzük, míg a víz teljesen elpárolog. Adjuk hozzá a szirupot, a sűrített tejet, a beáztatott mazsolát, a kókuszreszeléket és a mandulákat. Lassan pároljuk, míg a rizs teljesen megpuhul. Sárga színezőből öntsünk egy teáskanállal a rizsre, majd jól fedjük le az edényt. A pulávot pörkölt pisztáciával (mogyoróval) és félbevágott cseresznyedarabokkal díszítsük. Melegen szervírozzuk.
|