INDIAI LEVESEK
Egy indiai étkezés kezdődhet valamilyen előétellel (pl. szamoszával) vagy egy pohár víz felhörpintésével, esetleg egy adag édesség elnassolásával, de indulhat egy tányér leves elfogyasztásával is.
SAJTOS ZÖLDSÉG LEVES
6 bögre víz 4 kisebb burgonya 2 közepes nagyságú hagyma 2 sárgarépa 4 evőkanál zöldbab 3 nagy hámozott kockára vágott paradicsom 1 szegfűszeg só 2 evőkanál vaj (margarin) 4 teáskanál reszelt sajt 4 csapott teáskanál liszt késhegynyi fehér bors
Vágjuk kockára a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a héjától megszabadított paradicsomot, szeleteljük fel a zöldbabot. A liszt, a vaj és a sajt kivételével keverjük össze az alkotórészeket és egy lefedett edényben lassú tűzön főzzük, míg megpuhul. Ezután szűrjük le vagy turmixoljuk le. Hevítsünk vajat és néhány percig süssük a lisztet, anélkül azonban, hogy megbarnulna, majd adjuk hozzá a megszűrt levest és kavargassuk öt percig. Szórjuk meg reszelt sajttal. Forrón tálaljuk.
ZÖLDSÉGKRÉM LEVES
2 nagy sárgarépa 1 nagy fehérrépa vagy paszternák 1 krumpli 1 mogyoróhagyma vagy 2 zöldhagyma 1 csésze zöldbab 2 teáskanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem) 3 evőkanál vaj (margarin) 2 bögre forró víz 3 csésze tej só késhegynyi őrölt fehér bors 1 evőkanál kukoricaliszt
Vajban közepes hőfokon süssük 5 percig az apróra vágott zöldségeket meg a zöldbabot. Öntsük fel vízzel, sózzuk és lassan pároljuk míg megpuhul. Keverjük össze a kukoricalisztet tejjel, adjuk a főtt zöldséghez. Folyamatos kevergetéssel főzzük még néhány percig, szórjuk meg fehér borssal és forrón szervírozzuk.
SÁRGARÉPAKRÉM LEVES
3 csésze apróra vágott sárgarépa 1 gyöngyhagyma (2 szál zöldhagyma) 1 csésze főtt rizs 2 bögre tej 2 bögre víz késhegynyi őrölt fehér bors 1 teáskanál cukor 4 teáskanál vaj (margarin) 1 teáskanál apróra vágott koriander levél 3 teáskanál kukoricaliszt só
Keverjük simává a kukoricalisztet egy kevés tejjel. Forraljuk fel a maradék tejet, majd egy részével kissé hígítsuk fel a kukoricapasztát. A megmaradt tejet tegyük félre. Az apróra vágott sárgarépát és hagymát vajban süssük gyenge tűzön öt percig. Vigyázzunk, hogy a répa meg ne barnuljon. Adjuk hozzá a tejet, a főtt rizst, a sót, a borsot, a cukrot, a vizet és a koriandert, forraljuk fel, majd lefedve lassú tűzön főzzük 35-40 percig. Szűrjük át vagy turmixoljuk le. Melegítsük fel és keverjük bele a vajat.
(Ha a sárgarépa leves túlságosan sűrű, keverjünk hozzá egy kis tejet.)
ZÖLDBORSÓKRÉM LEVES
1/2 kg zöldborsó só fehér bors 2 bögre víz a borsóhüvelyhez csipetnyi szerecsendió 1 gyöngyhagyma (2 zöldhagyma) 1 teáskanál apróra vágott mentalevél 1 evőkanál kukoricaliszt 4 teáskanál vaj (margarin) 1 csésze tej 2 evőkanál tejföl 1 teáskanál apróra kockára vágott hagyma
Fejtsük ki a borsót, a hüvelyeket alaposan mossuk meg. Sós vízben pároljuk puhára a borsóhéjakat kb.35 percig ezután szűrjük át. Vajban pirítsuk aranybarnára a hagymát, adjuk hozzá a fejtett borsót, a lekarikázott gyöngyhagymát, a szerecsendió őrleményt, öntsük fel a borsóhéj vízével és lassú tűzön főzzük, amíg megpuhul. Az egészet nyomjuk át szitán vagy turmixoljuk le. A tejjel elhabart kukoricaliszttel, folyamatos keverés mellett, sűrítsük be a levest. Tálalás előtt a tejfölt keverjük össze az apróra vágott illatosmenta levelekkel. Forrón szolgáljuk fel.
SPÁRGATÖK ÉS MUNG BAB KRÉMLEVES
1 evőkanál vaj vagy margarin 1 közepes fej apróra szeletelt hagyma 1/2 csésze mung bab 1/2 kg spárgatök vékony szálakra reszelve 1 csésze tej só és bors 6-8 teáskanál reszelt sajt
Áztassuk be a mung babot 2 órán át (konzervben is kapható, ez esetben nem kell áztatni). Olvasszuk fel a vajat és pirítsuk meg benne halványbarnára a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a beáztatott babot és szeletelt tököt. Öntsünk rá legalább 2 csésze vizet, sózzuk és borsozzuk meg és főzzük puhára. Ha megfőtt a bab és a tök turmixoljuk le. Forraljuk fel a levest ismét, ha kevés rajta a lé pótoljuk egy kis vízzel. A kitálalt leveseket szórjuk meg 1 teáskanál reszelt sajttal.
Díszíthetjük a leveseket karikára vágott barna kenyérszeletekkel. Ez esetben a kenyérszeletek szélét tört krumpli, só, bors és egy kis tej keverékéből készült masszával cifrázzuk meg. A kenyérkorongok közepére egy szem cseresznyét tehetünk.
KRUMPLILEVES
4 nagy krumpli 3 evőkanál vaj vagy margarin 2 mogyoróhagyma (4 zöldhagyma) 1 evőkanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem) 1 teáskanál csíkokra vágott gyömbér (1 mokkáskanál száraz reszelt gyömbér) 2 sárgarépa apró kockára szeletelve 1 csésze paradicsom ketchup késhegynyi fehérbors 4 bögre meleg víz 3 evőkanál reszelt sajt
A megfőtt krumplit nyomjuk át krumplinyomón. Vajban aranybarnára pirítsuk meg a mogyoróhagymát, a koriander levelet, a gyömbért és a sárgarépát. Adjuk hozzá a paradicsom ketchupot, sót, borsot, meleg vizet és az áttört burgonyát, és az egészet főzzük lassú tűzön 15 percig. Reszelt sajttal szolgáljuk fel.
LENCSE LEVES
1 csésze lencse 1 evőkanál rizs 5 bögre forró víz 1 nagy hagyma 1 nagy sárgarépa 1 fehérrépa (paszternák) 1 babérlevél só késhegynyi fehér bors 2 szegfűszeg 2 teáskanál apróra vágott koriander levél (petrezselyem) 4 teáskanál vaj (margarin) 2 kis darab fahéj 1 csapott evőkanál kukoricaliszt 1 csésze tej pirított zsemle vagy kenyérdarabkák
A megmosott lencsét és a rizst szűrjük le. Vágjuk a zöldséget apró darabokra. Süssük a zöldséget, a lencsét és a rizst olvasztott vajban öt percig. Adjunk hozzá forró vizet, fűszereket és sót. Fedjük le és lassú tűzön főzzük a zöldséget míg megpuhul. Időnként kavarjuk meg. Törjük át az egészet szitán vagy turmixoljuk le. Melegítsük fel a levest, és habarjuk be a kukoricalisztes tejjel, főzzük még kb. 7 percig. Jól fűszerezzük meg. Pirított zsemlekockákkal vagy kenyérdarabkákkal és koriander levelekkel megszórva, forrón tálaljuk.
SPENÓTKRÉM LEVES
1/2 kg spenót 1 hagyma 4 teáskanál vaj (margarin) 3 bögre víz só késhegynyi fehérbors 1 csapott evőkanál kukoricaliszt 1 csésze tej 1 csésze tejszín pirított zsemle- vagy kenyérkockák
Mossuk meg a spenótot alaposan, szeleteljük fel a hagymát és süssük vajban néhány percig. Adjuk hozzá a spenótot és a vizet, forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük 30-40 percig. Ha megpuhult paszírozzuk át szitán vagy turmixoljuk le. Öntsük fel a tejjel sima krémmé kevert kukoricaliszttel. Forraljuk fel és folyamatos kevergetés mellett főzzük 2-3 percig. Jól fűszerezzük meg és keverjük könnyűre a tejszínnel. Pirított zsemle vagy kenyérdarabkákkal, forrón tálaljuk.
PARADICSOM LEVES
1/2 kg paradicsom 2 bögre víz 1 közepes méretű sárgarépa 1 hagyma 2 szegfűszeg 1 kis darab fahéj késhegynyi fehérbors 4 teáskanál vaj (margarin) késhegynyi feketebors 1 mokkáskanál pirospaprika 2 1/2 teáskanál kukoricaliszt 2 teáskanál cukor só pirított zsemle vagy kenyér darabkák
Főzzük a paradicsomokat, a sárgarépát, a hagymát, az egész (őröletlen) fűszereket, sós vízben lassú tűzön 45 percig. Az egészet törjük át szitán vagy turmixoljuk le, majd főzzük tovább. Keverjük el a kukoricalisztet egy kis levessel vagy vízzel, majd öntsük a levesbe és forraljuk kb. 7 percig. Adjuk hozzá a cukrot, a borsot, és ha szükséges még sózzuk meg és színezzük pirospaprikával. Pirított zsemle vagy kenyér darabkákkal, forrón szervírozzuk.
PARADICSOMKRÉM LEVES
1 1/2 kg paradicsom 2 hagyma 2 babérlevél só 6 szegfűszeg 2 teáskanál cukor
a paradicsom főzéséhez elegendő vízmennyiség
Vágjuk össze a hagymát. Tegyük fel főni a négybe vágott paradicsomokat, az összeaprított hagymát, a babérleveleket, sót, szegfűszeget annyi vízben, hogy ellepje, és addig főzzük, míg kissé besűrűsödik. Hűtsük le és törjük át egy szitán.
KRÉM
2 teáskanál vaj (margarin) 3 teáskanál liszt só késhegynyi fehérbors 1 csésze tej
A vajban pirítsuk aranysárgára a lisztet, majd lassan, folyamatosan kavargatva öntsük fel tejjel míg a mártás egyenletesen simává és sűrűvé nem válik. Sózzuk és borsozzuk meg. Melegítsük fel az áttört paradicsompépet, keverjük bele a krémet. Forrón, pirított zsemle, vagy kenyérdarabkákkal szolgáljuk fel. A krém hozzáadása után már ne melegítsük a levest!
HIDEG ALMALEVES
1 kg hámozott reszelt alma 1 evőkanál vaj vagy margarin 2 -3 bögre víz 1 citrom leve 3 evőkanál cukor 1 kávéskanál garam maszala 1 bögre tejszín késhegynyi őrölt fehérbors 1 evőkanál apróra vágott korianderlevél csipetnyi só
Pirítsuk meg a vajban a garam maszalát öntsük fel vízzel és forraljuk legalább 10 percig. Adjuk hozzá a cukrot és az almát. Ha megpuhult az alma, hűtsük le majd turmixoljuk simára. Keverjük bele a citromlevet, a fehérborsot, a sót és a tejszínt. Korianderzölddel díszítve hidegen tálaljuk.
HIDEG UBORKALEVES
2 nagy kígyóuborka 3 bögre joghurt 1 teáskanál alap maszala késhegynyi szerecsendió késhegynyi fehér bors 2 evőkanál apróra vágott koriander zöldje vagy kapor
A meghámozott uborkát reszeljük le és sózzuk be. Hagyjuk állni legalább fél órán át. Alaposan nyomkodjuk ki belőle a sós levet. Öntsük az uborkára a joghurtot, szórjuk rá az alap maszalát, a reszelt szerecsendiót és az őrölt fehér borsot. Turmixoljuk le és szórjuk meg a levest a koriander zöldjével vagy kaporral. Jól behűtve hidegen tálaljuk.
|