Háztartásunkban sok minden található, amit csupán „szabályszerűen” használunk, pedig nem szennyezik a környezetet, nem testidegen anyagok, és másra is jók. Ilyen a natúr joghurt.
Amíg nem kezelték a forgalomba hozott tejet, és otthon tudtak aludttejet készíteni, nagyanyáink főként ezt használták gombásodás ellen, arcpakolásnak, leégésre, a haj és a fejbőr ápolására, nyári saláták ízesítéséhez, ételek habarásához. Ma joghurttal helyettesítjük, aminek előnye, hogy a tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják.
- Belsőleg nagyon jó hatású, ezért napi négy doboz joghurt elfogyasztása javasolt. Gátolja a belekben a kórokozó gombák (köztük a Candida) szaporodását, és táplálja a hasznos mikrobákat. Antibiotikumos kúra során különösen fontos a gyógyszer által elpusztított bélflóra helyreállításához. A baktérium-egyensúly megtartásával a vastagbélrák kialakulása ellen hat.
- A joghurt kalcium- és foszfortartalma segíti az ép fogazat és az erős csontok kialakulását és megőrzését. B2–vitamin tartalma elősegíti az energia felszabadítását a táplálékból, míg B12-vitaminja az idegrendszer épségéhez és a vörösvérsejt-képződéshez szükséges.
- A konyhában minden olyan étel habarásához megfelel, amihez eddig tejfölt használtunk. A joghurttal készült étel könnyebben emészthető, és nem kedvez a káros baktériumok szaporodásának az ételben sem. Megelőzi a hasmenést és a székrekedést, de ha már kialakult valamelyik, akkor segít a gyógyulásban. Éhgyomorra még hatásosabb.
A joghurttal készült ételek hidegen is fogyaszthatók, hiszen hozzáadott zsiradékot nem tartalmaznak, és a nyári melegben hűsítenek, a saláták pedig energiaszegény főételnek is kiválóak.
- A bőrön vagy a nyálkahártyákon bárhol kialakult piros, viszkető foltra kenjünk joghurtot! Hagyjuk rajta, ameddig meg nem szárad, majd mossuk le, és néhány órás szünet után ismételjük meg a műveletet!
- Arcbőr tisztításához elegendő, ha a natúr joghurtot az arcunkra kenjük, és 20 percig rajta hagyjuk.
Élénkítő arcpakoláshoz keverjünk hozzá narancs- vagy citromlevet, péppé nyomott őszibarackot vagy uborkát (rostjával együtt), és 5-10 percig hagyjuk hatni.
Tág pórusú arcbőrre 3 evőkanál joghurtot 3 evőkanál liszttel keverjünk péppé, 25 percig hagyjuk az arcunkon, majd langyos vízzel mossuk le!
- A leégett, vörös bőrt hidratálja és hűsíti. Az európai országokban nyaralva mindenhol megvásárolhatjuk a boltokban.
- Korpás hajra és fejbőrre kenve egy órán keresztül hagyjuk hatni, majd a szokásos módon mossunk hajat! Kakukkfüves öblítés fokozza a hatását. Naponta lehet ismételni, amíg szükséges.
- ó-ta -
Elixír
|