Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 



_______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Receptek

Tartalomjegyzék:

- Marokkói kuszkusz
- Somlói galuska
- Ájult imám padlizsánja

Halételek:

-Rácponty
-Fokhagymás sülthal
Joghurtos párolt halfilé
-Tejszínes hal sajttal
-Rostonsült rák zöldségekkel
-Erős rákok grillezett cukkinin

Főzelékek:

-Articsóka főzelék
-Csalánfőzelék
-Paradicsomos káposztafőzelék
-Sóskafőzelék

Marokkói kuszkusz:

Hozzávalók 6 személyre:

-25dkg árpagyöngy, köles vagy búzadara, -12 dkg szárazbab, -12 dkg csicseriborsó, -50 dkg csirkecomb vagy –mell, -50 dkg báránycomb, -1 nagy hagyma, -1 kávéskanál só, -12 szem fekete bors, -2,5 dkg vaj, -˝ kávéskanál frissen őrölt fekete bors, -2 közepes nagyságú sárgarépa,-4 kis padlizsán, -2 közepes paradicsom, -1 kis zöldpaprika, -˝ kávéskanál zelleres só, -˝ kávéskanál cayenne bors, -˝ kávéskanál finomra vágott kakukkfű, -˝ kávéskanál finomra vágott petrezselyem

Az árpagyöngyöt (kölest, búzadarát), a szárazbabot, a csicseriborsót külön edényekbe rakva hidegvízzel leöntjük s egy éjszakán keresztül áztatjuk. Másnap leszűrjük, megtisztítjuk a babot, s a csirkedarabokkal, a báránycombbal, a megtisztított és fölszeletelt hagymával, sóval, a borsszemekkel nagy serpenyőbe tesszük, vízzel leöntjük, felforraljuk, a habját leszedjük, a lángot lejjebb véve 1 órát pároljuk.

Közben leszűrjük az árpagyöngyöt (kölest, búzadarát), és fél liter sós vízbe öntjük. Lassú tűzön főzve kevergetjük, hogy ne álljon össze. Kb. 15 perc múlva, amikor majdnem az egész vizet felszívta, egész alacsonyra vesszük a lángot, hozzáadjuk, és elkeverjük vele a vajat és a frissen őrölt borsot. Lefedjük, leborítjuk fóliával, s míg párolódik, s megdagad, elkészítjük a ragút.

1 óra párolás után kivesszük a serpenyőből a csirkét és a báránycombot, a húst lefejtjük a csontokról, s eltávolítjuk a bőrt és a zsírt, s egyenlő darabokra vágva visszatesszük a serpenyőbe. Hozzáadjuk a leszűrt, megszárított csicseriborsót, a megtisztított, kockára vágott sárgarépát, padlizsánt, paradicsomot és a felaprított paprikát, a zelleres sót, a cayenne borsot, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Lassú tűzön még 35 percig pároljuk, ha szükséges, utána ízesítjük.

Tálalás előtt a gabonaköret alatt még fölerősítjük a lángot, s addig kevergetjük, míg felforrósodik, és a ragúval szervírozzuk.


Somlói galuska


Hozzávalók:
3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós)
a vaníliakrémhez:
5 dl tej
4 tojássárgája
15 dkg cukor
8 dkg liszt
1/2 rúd vanília
citromhéj
a sziruphoz:
2,5 dl víz
20 dkg cukor
1 dl rum
a töltelékhez:
8 dkg dióbél
8 dkg mazsola
1-1,5 dl rum
1 evőkanálnyi kakaópor
a csokoládéöntethez:
15 dkg étcsokoládé
25 dkg cukor
1,5 dl víz
1 dl rum
a habhoz:
6 dl tejszín

A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni.
A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is.
A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba.
A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni.
Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal.


Ájult imám padlizsánja recept

Hozzávalók:
4 közepes padlizsán
1 hámozott paradicsom konzerv
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 marék durvára vágott mandula
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál majoránna
só, bors
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
A padlizsánokat hámozatlanul hosszában kettévágjuk, mélyen bekockázzuk, fél órára erősen besózzuk, hogy a magok keserű levét kidobja (ha ezt kihagyod, kidobhatod az ételt). Közben a paradicsomkonzervet kinyitjuk, a paradicsomokat összedaraboljuk, majd a hagymákat felkarikázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk. Ha letelt a fél óra, a padlizsánokat leöblítjük, kinyomkodjuk, vágott felükkel lefelé alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük. Közben egy serpenyőben az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a majorannát, a fahéjat, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt tovább pároljuk (5-10 percig), majd hozzáadjuk a mandulát és a petrezselyem felét. Félretesszük.

A megsült padlizsánokat megfordítjuk, belsejüket mélyebb tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és a finoman illatozó hagymás keveréket. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a padlizsáncsónakokba. 220 fokra kapcsolt sütőben további 20 percig sütjük (az innen jövő illatoktól ájult el az imám. Langyosra hagyjuk hűlni, tetejére szórjuk a maradék petrezselyemzöldet.

Friss kenyérrel, párolt rizzsel tálalhatjuk, de hidegen is kitűnő, akár húsok mellé köretnek is.


Halételek:

 

Rácponty

 

Hozzávalók:
150 dkg ponty,1 kg burgonya,15 dkg f.szalonna,2 fej hagyma,8 dkg zsír,1 kh.pirospaprika,só,1 k.liszt,3 dl tejföl,3-4 z.paprika,és ua.paradicsom.

Elkészítés:
A pontyot megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk.A haldarabokat bevagdaljuk,a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket teszünk.A halszeleteket besózzuk,meghintjük p.paprikával.Egy tepsit kikenünk zsírral,az aljára karikára vágott főtt burgonyát teszünk,rárakjuk a halszeleteket,beborítjuk a karikára vágott hagymával,z.paprikával,paradicsommal,megöntözzük olvasztott zsírral,és a forró sütőbe tesszük.Ha a hal félig megsült,megöntözzük a liszttel elkevert tejföllel,és készre sütjük.

 

Fokhagymás sült hal

Hozzávalók:
A létező legegyszerűbb és legfinomabb halétel.
Bármilyen hal jó hozzá (de a legjobb a süllő, pisztráng, hekk) pl. keszeg, ponty stb.
Megpucolás beirdalás után legalább 1 órát áll a hal a sóban, utána bekenjük (egy kiló halra számolva) 3 gerezd fokhagyma és egy csokor petrezselyemzöld (ezeket apróra vágva és 1 dl olívaolajjal elkeverve)keverékével, majd be a sütőbe és kb. 20-25 percig sütjük. Ha úgy utálsz mosogatni mint én, a tepsibe a hal berakása előtt tegyél fóliát.

Elkészítés:
Gyors, egyszerű
Elkészítési idő: 30 perc

 

Joghurtos párolt halfilé

Hozzávalók:
• tengeri halfilé
• 3 ek joghurt
• zellerlevél laskára vágva
• citromlé, kevés olaj, víz
• só, bors, szerecsendió, őrölt rozmaring, kapor

Elkészítés:
1. A halfilét mossuk meg, ellenőrizzük szálkamentességét, ha találunk benne szálkát, húzzuk ki.

2. Lefedhető serpenyőben kevés olajban elhelyezzük a halfiléket, kevés citromlével megöntözzük, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a zellerlevelet, és lefedve pároljuk 15 percig. Ha kell, pici vizet öntsünk a halak alá.

3. A végén hozzátesszük a joghurtot, 5 perc alatt összeforraljuk.

Tejszines hal sajttal

Hozzávalók:
1 csomag tengeri halfilé
1 tk fehérbors
1 tk delikát 8
1 főzőtejszin
kevés fokhagymakrém
25 dkg trapistasajt, de lehet karaván is

Elkészítés:
Egy kisebb méretű tepsit kiolajozunk, belefektetjük a halfiléket amit előzőleg a fokhagymakrémmel átdörzsöltünk, a borssal, delikát 8-cal megszórjuk, a főzőtejszínnel leöntjük és rászórjuk egyenletesen a reszeltsajtot. Én kb. 20 percet állni hagyom mielőtt az előmelegített sütőbe tolom. Aranysárgára sütöm, még legyen leve. Sültburgonyával tálalom. Nagyon finom és egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

Rostonsült rák zöldségekkel

Hozzávalók:
Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg folyami vagy tengeri ráktörzs (páncéllal együtt), 40 dkg cukkini, 1 fej hagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 6 szál friss kapor, olívaolaj.

Elkészítés:
A mártáshoz: 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 cl ánizslikőr, csipetnyi kurkuma, só, olívaolaj

A mártáshoz megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és zúzott fokhagymát. Belekeverjük az ánizslikőrt, sóval, kurkumával ízesítjük, majd összeturmixoljuk.

A körethez megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott cukkinit, megsózzuk és 5 percig pároljuk. A felét kivesszük és összeturmixoljuk.

A maradék darabos zöldséget a felszeletelt fekete olajbogyóval és az apróra vágott kaporral együtt belekeverjük a zöldségpürébe.

A ráktörzseket hosszában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk és grillsütőben mindkét oldalon 4-4 percig sütjük. A rákhúst a páncélból kifejtjük, olívaolajjal meglocsoljuk.

Erős rákok grillezett cukkinin

Hozzávalók:
cukkini
A tetejére: 3 dl megpucolt apró rák, 2 evőkanál erős chili szósz, 1 db lime szaftja, kicsi tabasco, 2 evőkanál finomra vágott sárga paprika, 1 evőkanálkapor,1-2 evőkanálsnidling hagyma, fekete bors.

Elkészítés:
A cukkínit megmosod és kb. 1.5 cm-es szeletekre ferdén felvágod. Lesózod, hagyod 30 percet állni, megtörölgeted, és lekened olajjal, majd hirtelen megsütöd mind a 2 oldalát. Hidegen-melegen finom. A többi hozzávalót összekevered, és hagyod állni a hűtőben minimum 1 órát. Utána rárakod az átsütött cukkíni szeletekre. (10 db)

Elkészítési idő: 80 perc

 


Főzelékek:

Articsókafőzelék

A megtisztított, összeaprított articsókát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd sós vajjal megkenjük, és már tálalhatjuk is. Ízletes étel köretnek húsok mellé, de fogyasztható főételként is.

Csalánfőzelék

Hozzávalók: 40 dkg csalán, 2 evőkanál liszt, olaj, 1 dl tejföl, 1 db zsemle, só, bazsalikom, őrölt bors

A spenóthoz hasonló módon készíthetünk főzeléket a gyógyerejű csalánból is. A mosókesztyűvel szedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dkg-ot, és váltott vízben alaposan mossuk meg. Utána a szár nélküli leveleket tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba, öntsünk rá 4 dl vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt. Ezután a puhára főtt leveleket normál méretű tárcsával ellátott műanyagházas húsdarálón hajtsuk át, a visszamaradt lébe pedig áztassunk be 1 vékony szeletekre vágott zsemlét. A húsdaráló alól elvett kisebb zománcozott edényben melegítsük fel a csalánpürét, adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemlét, szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt borsot, és alaposan összedolgozva forraljuk fel. Végül a megmaradt lével engedjük fel a tejfölös rántást, és adjuk a főzelékhez. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és forraljuk fel. Zsemle nélkül, salátafőzelékhez hasonló módon is elkészíthetjük a csalánt, de így nem lesz olyan finom és kiadós.

 
Paradicsomos káposztafőzelék

Hozzávalók: 1 fej káposzta, 30 dkg burgonya, 2 gerezd fokhagyma, paradicsompüré, 1 fej vöröshagyma, köménymag, bors, só

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megpirítjuk olajon, majd a kockákra vágott burgonyát is hozzáadjuk. Néhány percig együtt pirítjuk a hagymával, és sós vízzel felöntjük. Miután megpuhult a burgonya, szűrőkanállal kiszedjük, összetörjük, és elkeverjük a paradicsompürével. A főzővízben megfőzzük a csíkokra vágott vagy lereszelt káposztát, utána a paradicsomos krumplipürével besűrítjük a főzeléket. Ízlés szerint ízesítjük.
 

Sóskafőzelék

Hozzávalók: sóska, olaj, tejföl, liszt, cukor, vöröshagyma, kevés só

Elkészítés: A sóskát alaposan mossa meg, tépje le a levélnyeleket. A forró olajon dinszteljen meg egy kis fej összevágott vöröshagymát, majd adja hozzá a sóskát. Párolja meg, turmixolja össze, majd ízesítse cukorral, sóval ízesítse, majd sűrítse tejfölös habarással. A végén jól forralja össze.

 

 

 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:





 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal