Saláták
Saláták
A saláták csodás színesítői az ünnepi asztalnak. És a nehéz ételek között, a zamatos húsok mellett friss, gyomrot nyugtató ízek.
Almás céklasaláta
Hozzávalók: 30 dkg közepes, lehetőleg, egyforma cékla, só, 1 mokkáskanál köménymag, 1 kisebb vöröshagyma, 2 alma (kb. 20 dkg), 1 citrom, 3 evőkanál borecet, 6-7 evőkanál kukoricacsíra-olaj, 1 evőkanál porcukor.
A céklát kefével dörzsölve jól megmossuk, majd enyhén sós, köménymagos vízben -amibe előzőleg a megmosott hagymát is beletettük -, lefödve, kis lángon puhára főzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, akárcsak az almát, majd mindkettőt gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A citromot meghámozzuk, húsát kisebb kockákra vágjuk. Mindezeket a borecettel meg az olajjal összekeverjük, 1 kiskanál sóval és a cukorral ízesítjük. Elkészítési idő: 30 perc + főzés. Egy adag: 218 kcal / 912 kJ. Jó tanács: Az almás céklasalátát főtt zellerrel is összekeverhetjük. Természetesen a többi hozzávalóhoz hasonlóan ezt is gyufaszálnyi csíkokra kell vágni. A hagymát és a köménymagot viszont el is hagyhatjuk.
Almás sajtsaláta 4 személyre
Hozzávalók: 4 nagy alma 20 dkg sajt (vegyesen) 4 dl kefir 1 citrom leve 2 gerezd fokhagyma őrölt fehérbors curry cukor só.
A sajtokat kockázd fel. Az almát csumázd ki, vágd kis kockákra, s rögtön forgasd bele a citrom levébe (hogy meg ne barnuljon). A kefirbe törd bele a fokhagymát, keverj hozzá kevés curryport, fehérborsot, cukrot és sót, majd forgasd bele a sajtot és a citromos almát. A tálalás előtt egy fél órára tedd hűtőszekrénybe.
Diósaláta 3-4 személyre
25 dkg dióbél 2 alma 2 dl tejföl 1 csomó újhagyma 1 csokor zellerzöld 1 csokor petrezselyemzöld olaj citromlé fehérbors cukor só.
Forralj vizet, s ha az már lobog, dobd bele a diót. Az újraforrástól számított 3 perc múlva vedd le a tűzről, és azonnal szűrd le. A fellazult héját húzd le, majd a dióbelet törd durvára. A hagymát (a szárával együtt) szeleteld vékonyra, az almákat vágd csíkokra, s a zeller- és a petrezselyemzöldet is aprítsd fel. A tejfölbe keverj bele 1-1 evőkanálnyi olajat és citromlét, cukrozd, sózd, szórd meg őrölt fehérborssal, majd keverd bele a diót, a hagymát, az almát és a zöldeket. Ha kész, tedd hűvös helyre.
Életerő-saláta 4 személyre
Hozzávalók: 1 fejessaláta, 40 dkg túró, 4 szelet ananász, 2 narancs, 2 evőkanálnyi mazsola, 1 evőkanál hámozott tökmag, 1 kis fej lilahagyma, 1 evőkanál citrom, olívaolaj, só.
Elkészítése: Mossuk meg a salátát, a leveleket szépen rendezzük el a tányérokon. Hámozzuk meg a narancsot, szedjük gerezdjeire és vágjuk kockákra. Daraboljuk fel az ananászt is. Keverjük össze a gyümölcsöket, adjuk hozzá a mazsolát, a túrót, a felkarikázott hagymát, sózzuk meg. Osszuk el a salátaleveleken ezt a keveréket, majd locsoljuk meg a citromlével és az olajjal, tetejére hintsünk egy kevés tökmagot.
Franciasaláta 4-6 személyre
A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad, akkor a továbbiak előtt hagyd kihűlni.) Sózd, borsozd, ízesítsd citromlével és keverd össze a tartármártással. Kifejezetten jót tesz, ha a salátát tálalás előtt 2-3 órát jégszekrényben érleled. 30 dkg főtt sárgarépa 10 dkg főtt fehérrépa 20 dkg főtt burgonya 20 dkg főtt zöldborsó 20 dkg alma 20 dkg ecetes uborka tartármártás mustár citromlé őrölt bors só. Ha hidegtálon talapzatnak használod a franciasalátát, akkor célszerű kevés felolvasztott és lehűtött aszpikot belekeverni, hogy jobb legyen a tartása.
Gombasaláta 2-3 személyre
A megtisztított gombát szeleteld fel, és kevés olajon párold félpuhára a babérlevéllel, a korianderrel, kevés borssal, sóval, valamint a borral és citromlével. Ha kihűlt, egy fél napra tedd hűtőbe, s a tálalás előtt hintsd meg vágott petrezselyemmel. 50 dkg gomba 1 citrom leve 2 dl száraz fehérbor 1 babérlevél 8-10 szem koriander 8-10 szem bors salátaolaj petrezselyem só.
Hússaláta Mérő módra 4 személyre
A húst és az uborkát vágd vékony csíkokra, majd keverd össze. A majonézt dolgozd össze a tejföllel, a borral (adhatsz még hozzá 1-2 kanálnyi uborkalét is), az apróra vágott kaporral, meg a mustárral, majd cukrozd, sózd és borsozd meg. A mártást öntsd az uborkás húsra, s (jól lefedve) tedd egy napra jégszekrénybe, hogy az ízei jól összeérjenek. 40 dkg főtt hús 2 kovászos uborka 2 dl majonéz 1 dl tejföl 1 csokor kapor 0,5 dl száraz fehérbor 1 teáskanálnyi mustár cukor őrölt bors só. Kicsontozott csirke, illetve marhahúsból egyaránt elkészíthető.
Juhtúrós csirkesaláta 4 személyre
A húst csontozd ki, s vágd csíkokra. A paradicsomot és a marinált paprikát kockázd fel, a zöldhagymát (a szárával együtt) karikázd, a megtisztított kemény tojásokat pedig vágd nyolcadokra. A túrót keverd el a tejföllel, adj hozzá 1-2 kanálnyit a paprika olajából is, majd cukrozd, sózd és borsozd meg. Tedd salátástálba a húst, a paradicsomot, a hagymát, a paprikát, a tojásokat, óvatosan keverd meg, majd öntsd le a tejfölös mártással. A tálalás előtt egy fél órára tedd hűtőszekrénybe. főtt vagy párolt csirkehús 20 dkg juhtúró 25 dkg kemény paradicsom 2 dl tejföl 4 kemény tojás 1 csomó zöldhagyma 3 evőkanálnyi marinált paprika cukor őrölt fehérbors só.
Káposztás heringsaláta 4 személyre
A tejfölben keverd el a majonézt, a lereszelt uborkát, az áttört fokhagymát, majd cukrozd, sózd és borsozd meg. Az almát (héjastól) vágd csíkokra, a tojást nyolcadokra, a káposztát egészen apróra, s valamennyit tedd a mártásba. A halak gerincét húzd ki, a húsukat pedig metéld kis darabokra, s ezt is tedd a többihez. A salátát keverd át, majd lefedve tedd hűtőbe néhány órára, hogy az ízei jól összeérjenek. 25 dkg hagymás-ecetes hering 25 dkg savanyú káposzta 4 kemény tojás 2 alma 1 dl majonéz 2 dl tejföl 2 ecetes uborka 2 gerezd fokhagyma cukor őrölt feketebors só.
Uborkás párizsisaláta 4 személyre
A párizsit és az uborkát vágd vékony hasábokra, a hagymát kockázd fel, s valamennyit tedd egy salátás tálba. 1,5 dl vízzel, az olajjal, kevés ecettel, cukorral, sóval, borssal és a mustárral keverj páclevet, s azt öntsd a salátára. Jól keverd össze, s (zárt edényben) tedd 1-2 napra hűtőbe. Tálalás előtt szűrd le a levét, s öntsd rá a behűtött tartármártást. 40 dkg párizsi 2 ecetes uborka 1 nagy lilahagyma 2 dl tartármártás 3 evőkanálnyi olaj 1 teáskanálnyi mustár ecet cukor őrölt feketebors só. Főtt virslivel vagy krinolinnal is elkészíthető.
Lencsesaláta 4 személyre
Az előkészített lencsét a babérlevéllel és sóval annyi hideg vízben tedd fel főni, amennyi jól ellepi. Ha megpuhult, szűrd le és hagyd kihűlni. A póréhagymát tisztítsd meg és vágd vékony szeletekre, majd keverd össze a lencsével. Készíts annyi páclevet, amennyi ezt a keveréket majd ellepi: a vízbe tégy ecetet, sót, cukrot, őrölt borsot és finomra vágott petrezselymet. A levet öntsd a lencsére és tedd legalább két órára hideg helyre, hogy összeérjen. 35 dkg lencse 15 dkg póréhagyma 2 evőkanál cukor almaecet petrezselyem babérlevél őrölt bors só.
Orosz hússaláta 4-6 személyre
A húst, a héjában főtt krumplit, a meghámozott uborkát, az almát és a kemény tojást is vágd egyenletes csíkokra. Sózd, borsozd, adj hozzá mustárt, citromlevet és keverd össze tartármártással. A tetejére szórj metéltre vágott füstölt nyelvet. Ha kész, 1-2 órányit hűtőben érleld. 40 dkg sült vagy főtt hús 30 dkg főtt burgonya 30 dkg alma 20 dkg ecetes uborka 3 kemény tojás tartármártás főtt, füstölt nyelv mustár citrom őrölt bors só.
Sárga-zöld csirkesaláta 4-5 személyre
A kukoricát és a borsót kevés sós vízzel párold puhára. A megmosott csirkét vágd ujjnyi vastag 2-3 cm hosszú csíkokra, kevés forró olajon pirítsd fehérre, majd sót és bazsalikomot hozzáadva párold puhára. A megtisztított zellert és káposztát gyaluld vékony csíkokra. A kefirt keverd össze a majonézzel, a mustárral, a cukorral és adj hozzá egy kevés borsot, citromlét is. Ha a csirke már meghűlt, kevert össze a zöldségekkel és az öntettel. A salátát tálalás előtt hűtőszekrényben érleld 1-2 óra hosszat, s finomra vágott petrezselyemmel megszórva díszítsd. 25 dkg csirkemellfilé 25 dkg fejeskáposzta 25 dkg zeller 25 dkg mirelit kukorica 25 dkg mirelit zöldborsó 2 evőkanál olaj 4 dl kefir 2 evőkanál majonéz 1 teáskanál mustár 4 teáskanál cukor citromlé petrezselyem bazsalikom őrölt fehérbors só.
|