Italok
Italok
Az ünnepi asztalt nehezítő finom borok és pezsgők után, a desszertek mellé ínyencség gyanánt, íme néhány bólé és likőr. És a gyermekek számára is, az alkoholmentesek.
Rumos Ananászbólé
Hozzávalók: 1 nagydoboz konzervananász 2 evőkanál porcukor 1 üveg félédes jófajta fehérbor 1 üveg félédes fehér pezsgő 1 dl rum (lehetőleg fehér).
Az ananászt leszűrjük, és egyforma kis darabokra vágjuk, bólés tálba tesszük. Rálocsoljuk a rumot, rászórjuk a porcukrot, és jól összekeverjük. Lefedve fél napig érleljük a hűtőszekrényben. Ezután felkeverjük, és ráöntjük a bort meg az ananászlevet. Ismét állni hagyjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt felöntjük a pezsgővel, és azonnal kínáljuk.
Friss gyümölcsökből készült alkoholmentes bólé
Hozzávalók: 2 nagy narancs 4 kockacukor 4 mandarin 2 nagy banán 1 grépfrút 1 citrom 20 dkg porcukor 1 kiskanál konyakaroma 5 dl szénsavas narancslé 1 l szénsavas tonik.
A narancsokat megmossuk, majd a kockacukorral ledörzsöljük a héját. A narancsolajos cukrot bólés tálba rakjuk. Hozzátesszük a meghámozott, felkarikázott banánt, a kis kockákra vágott narancsot, mandarint és a grépfrút kifacsart levét. Rászórjuk a porcukrot, ráfacsarjuk a citrom levét, és beleöntjük a konyakaromát. Az egészet óvatosan összekeverjük. A tálat lefedve a hűtőszekrénybe tesszük. Legalább fél napig érleljük. Közvetlenül fogyasztás előtt beleöntjük a szénsavas italokat, és azonnal tálaljuk.
Házi Baileys
Hozzávalók: 1.2 liter tejszín, 1/2 liter rum, 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg porcukor, 1 csomag mogyorós cappuccino. Fogj egy jó nagy lábost, borítsd össze, keverd össze, hűtsd be és kész.
Karácsonyi mézes pálinka
Hozzávalók: 4, 5 dl házi pálinka fél dl méz mézes süteményekbe való fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj, ánizs, stb.) Az ízlés szerint fűszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta Karácsonyig, közben tárolja sötét, hűvös helyen. Fogyasztás előtt szűrje át. A nagy ünnepi ebédek és vacsorák előtt kiváló étvágygerjesztő.
Tojáslikőr
Hozzávalók: 5 tojássárga kb. 15 dkg porcukor (ízlés szerint) egy vaníliarúd vagy egy csomag vaníliás cukor 6 dl tej 2,5 dl tiszta alkohol (90 fokos) vagy 2 dl tiszta alkohol és fél dl konyak. A tojások sárgáját keverje simára a vaníliarúd kikapart belével, vagy a vaníliáscukorral és a porcukorral. A felforralt és lehűtött tejet és az alkoholt apránként adagolja hozzá. Karácsonyig pihentesse hűvös helyen, és 2-3 naponként rázza össze. Jól behűtve likőrös pohárban, vagy konyakos pohárban, tejszínhabbal díszítve kínálja.
Tojáslikőr gyerekeknek
(Alkoholmentes tojáslikőr, fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítendő!) Hozzávalók: - 1 liter tej - 4 egész tojás - kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint) - 2 csomag vaníliáscukor - őrölt szerencsendió a díszítéshez. Keverje simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzze öt percig. Vegye le az edényt a tűzről, és öntse bele a vaníliáscukrot is és jól keverje el. Ezután hűtse le. Szervírozza melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegye a masszát turmixgépbe és adjon hozzá egy csésze tört jeget. Mixelje habosra, a tetejét díszítse szerecsendióval.
|