Minden, ami: ezoterika, misztikum, hit, szépség, szeretet és fantázia...

 

Ha zenét akarsz hallgatni itt indítsd el

 Menü

 

Energia gyógyászat és Meditáció

Részletek a tibeti halottaskönyből

Reinkarnáció-karma

 
 

Kérlek a társalgóba csak olyant írj másról, amit magadról sem tartanál sértőnek. Más nickjét nevét ne használd, ha valamit írsz vállald a nevedet. A trágársággal magadat minősíted. Köszönöm, hogy betartod.

Társalgó.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
átlátszó
 
Karácsonyi receptek
Karácsonyi receptek : Desszertek

Desszertek


Desszertek

Az ünnep megédesítői, az együtt töltött órák, beszélgetések kísérői, vendégváró finomságok.

Caramell charlotte rumos csokoládéval

Hozzávalók:
A vékony piskótához:
3 db tojás
6 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
A töltéshez:
1 evőkanál sárgabarackíz
2 kanál kristálycukorból karamell
pudingporból tejjel összefőzött sárgakrém
2 dl tejszín keményre fölvert habja
1 dkg zselatin
friss citromfű vagy mentalevél (esetleg friss eper)
4 cl édes likőr
2 dl hideg csokoládémártás.

A fölsorolt anyagokból sütőpapíron vékony piskótalapot készítünk, amit hosszában félbe vágunk, és a barackízzel megkenve, mini piskótatekerccsé szorosan összegöngyölünk, majd lehűtjük. A tejből, a pudingporból a karamellalap hozzáadásával hagyományos krémet főzünk, amit a likőrrel ízesítünk, és csomómentessé, hűlésig keverünk. Lazán hozzákeverjük a tejszínhabot és egy leheletnyi olvasztott zselatint. Az őzgerincformát a vékonyra szeletelt piskótaroládokkal egyenletesen beburkoljuk, majd hozzáadjuk a kész karamellpudingot, és hűtőben jól összeérleljük. Tálalásnál a formából kiborítjuk, daraboljuk, és rumos csokoládéöntettel körbelocsolva tálaljuk, friss zöldfűszerekkel, esetleg csokoládéráccsal díszítjük.
Elkészítési idő: 3/4 óra
Egy adag: 2070 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: 1993-as ötputtonyos aszú, Hétszőlő Pincészet.

Madártej

Hozzávalók:
1 l tej
12 dkg kristálycukor
2 dkg vaníliás cukor
10 dkg mazsola
6 db tojás
1 evőkanál liszt.

A tejet vaníliás cukorral fölforraljuk. A tojások fehérjét a sárgájától szétválasztjuk. A fehérjékből 2 dkg cukorral kemény habot verünk. Evőkanállal galuskákat formázunk belőle, és a tejben kifőzzük. Közben megfordítjuk. Ha kész, kiszedjük a galuskákat, s hidegre tesszük. A tejet leszűrjük, majd ismét föltesszük forrni. Közben a hat tojássárgáját 10 dkg kristálycukorral habosra keverjük, végül hozzáadjuk a lisztet. Állandó keverés közben a forró tejbe csurgatjuk. Hagyjuk besűrűsödni. Fölforralni nem szabad. Átöntjük egy porcelántálba, beleszórjuk a forrázott mazsolát. Kihűtjük, és a habgaluskákkal tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1260kJ/300 kcal

Mákos guba

Élesztős kalácstésztát készítünk, s ebből krumplinudli módjára apró hengerkéket sodrunk, amelyet lisztben megforgatunk. Ki nem kent tepsiben megsütjük, vagyis megszárítjuk őket szép rózsaszínűre. A sütőből kivéve forró vízzel leforrázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta bár megpuhul, de szét ne menjen. Leszűrve róla a vizet, kevés forró zsiradékba helyezzük, és ezután elkeverjük mézzel és tejben főtt mákkal.

Karácsonyi linzerek

Hozzávalók:
10 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin
30 dkg liszt
1 egész tojás
l csomag vaníliás cukor.

A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, egy óráig hideg helyen pihentetjük, majd fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Szív, csillag, lóhereformákkal kiszúrjuk. A formák felét középen a legkisebb szaggatóval vagy egy gyűszűvel kiszúrjuk. Forró sütőben kisütjük. Egy-egy egész és kiszúrt, egymáshoz illő formát savanykás lekvárral összeragasztunk. A vaníliás tésztába kevés kakaó hozzáadásával vegyesen is összeragaszthatjuk a különböző alakzatokat. De nagyon jól mutat a csokoládémázba mártott linzer, aminek tetejére apró marcipándíszt is tehetünk.

Karácsonyi diós linzer

Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg vaj
75 dkg darált dió
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál tej

A hozzávalókból linzertésztát készítünk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, különböző alakú formákkal kiszaggatjuk, forró sütőben kisütjük. 2-2 lapocskát pikáns lekvárral megkenve összeragasztunk.

Vaníliás perec

Hozzávalók:
15 dkg margarin
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 tojás
1/2 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor.

A margarint a liszttel, a sütőporral, a tojással és 1 vaníliás cukorral nagyon jól összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. Darabokra vágjuk, és hosszú rudacskákat nyújtunk belőlük, amiket perec alakúra hajlítunk. Meleg sütőben, kizsírozott, kilisztezett tepsin megsütjük, és melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban

Sajtos rúd

Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 mangarin.
1 kiskanál szalakáli tejben megfuttatva
10 dkg reszelt sajt

annyi tejföl, hogy a tészta lágy legyen.
A tetejére:
1 tojás
1 kiskanál köménymag
5 dkg reszelt sajt
só.

A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd eldolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Hosszú csíkokat vágunk, tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal, reszelt sajttal, pici sóval. Forró sütőben, közepes tűznél kb. 1/2 órát sütjük.

Diós és mákos bejgli

Hozzávalók:
75 dkg liszt
35 dkg vaj vagy margarin
késhegynyi só
4 tojássárgája
1 evőkanál cukor
7,5 dl langyos tejben
megfuttatott 1,5 dkg élesztő.
Töltelék:
25 dkg darált dió
1 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
l citrom reszelt héja
késhegynyi őrölt fahéj
2-3 evőkanál baracklekvár
25 dkg őrölt mák
15 dkg porcukor
l citrom reszelt héja.

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, simára kidolgozzuk, és letakarva pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A 25 dkg darált diót leforrázzuk 1 dl tejjel felfőzött 15 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral. Reszelünk hozzá citromhéjat, beletesszük az őrölt fahéjat, a kifacsart citrom levét, adunk hozzá 2-3 evőkanál baracklekvárt vagy 2-3 hámozott, reszelt almát. A 25 dkg őrölt mákot 15 dkg cukorral édesített 2 dl tejben pár percig főzzük. Tűzről levéve belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, hozzákeverünk 10 dkg megmosott, puhára áztatott mazsolát, és ugyancsak reszelt almával lazítjuk. A pihentetett tésztát négybe vágjuk. A darabokat vékonyra és a tepsi hosszához mérve kinyújtjuk, megkenjük a diós, illetve a mákos töltelékkel, szorosan összesodorjuk, a gyengén megolajozott sütőlapra tesszük. Tetejét tojássárgájával megkenjük és előre bemelegített, de nem túl forró sütőben közepes lánggal aranybarnára sütjük. Amíg ki nem hűlt, ne mozdítsuk, mert törik.

Diótorta

Hozzávalók:
7 egész tojás
15 dkg cukor
10 dkg dió
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa.
A diókrémhez:
20 dkg cukor
1 dl tej
10 dkg dió
1 evőkanál liszt
vanília vagy citromhéj
15 dkg vaj
1-2 kanál rum.
A díszítéshez:
5 dkg durvára vagdalt dió
12 fél dió.

A tojásfehérjéket habbá felverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. A masszát kizsírozott, kilisztezett kerek formába téve megsütjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk.
A diókrém: a cukrot a tejjel felfőzzük, hozzáadjuk a darált diót, amiben egy kanál lisztet elkevertünk, vaníliával vagy cirtomhéjjal ízesítjük, és félig kihűtjük. A vajjal jó habosra keverjük, és 1-2 kanál rummal ízesítjük. A kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel, s a tetejét meg az oldalát is bevonjuk vele. Az oldalára tapasztjuk a vagdalt diót, és ha maradt krém, nyomócsővel halmokat nyomunk a tetejére, amikre fél diószemeket ültetünk.

Túrós pogácsa

Hozzávalók:
30 dkg liszt
30 dkg szitán áttört tehéntúró
30 dkg vaj
1 egész tojás
só.

A hozzávalókat a tojás kivételével deszkán jól összedolgozzuk. Kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát. Utána 1 centi vastagra kinyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással, vigyázva, hogy az oldalukon ne csorogjon le. Forró sütőben megsütjük.

Gyümölcsök, gyümölcssaláták

Kedves meglepetés a családnak, ha az otthon lévő gyümölcsökből étkezés után az asztalra gyümölcsökkel teli tálat teszünk. Meghámozzuk a gyümölcsöket, a grépfrút- és narancsgerezdekről eltávolítjuk a fehér hártyát. A gyümölcsöket feldaraboljuk, egy üvegtálba rakjuk. Tetejét megszórjuk porcukorral, és hűtőszekrénybe tesszük.
A gyümölcsszeleteket rakhatjuk kis üvegtálakba is, amely mutatósabb, ha a tál szélét citromlével bekenjük, majd kristálycukorba mártjuk. Bármilyen gyümölcsöt elkészíthetünk így.

Díszítsük fel a gyümölcstartó kosarat. Nem kell hozzá más, mint vékony drót, pár szál örökzöldág, néhány levél. A citromba, narancsba szurkált szegfűszeg kellemes illata betölti a konyhát. Néhány gyümölcsöt dróttal erősítsünk a kosár füléhez. Minden családban vannak olyan féltve őrzött készletek, tálak, melyeket csak ünnepi alkalmakkor veszünk elő. A szép, emeletes gyümölcstál is közéjük tartozik. Hangulatosabbá válik az ebédlőasztal, ha a gyümölcsöket ízléssel összeválogatva ilyen szép tálon kínáljuk.

Cukrozott gyümölcsök

Használhatunk hozzá szőlőt, almát, körtét, őszibarackot, ami éppen kéznél van.
Közepes nagyságú ecsettel bekenjük a gyümölcsszemeket tojásfehérjével, majd beszórjuk porcukorral. A porcukrot használat előtt átszitáljuk, nehogy csomós maradjon. Tálcára téve megszárítjuk, ami legalább egy napig tart. A gyümölcsöstál szélét díszíthetjük borostyánlevéllel vagy színes krepp-papírral. A gyümölcsszemeket rárakjuk egy tálra vagy különböző színű, négyzetekre vágott krepp-papír fészekbe, esetleg minyonpapírba ültetjük őket.

Amerikai gyümölcssaláta

4-5 személyre
A citromot mosd meg, töröld szárazra, majd a héját reszeld le, s a levét csavard ki. A sajtot dolgozd össze a tejföllel, a citrom levével és héjával, valamint egy kis porcukorral. A gyümölcsöt tisztítsd meg, vágd kisebb darabokra, s öntsd rá a mártást. Tálalás előtt jól hűtsd be, s a tetejére szórj mandulát.
1 kg nyers gyümölcs
20 dkg krémsajt
1 dl tejföl
1 citrom
porcukor
pirított mandulaszilánkok

Szilveszteri magoskifli

Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg margarin
4 dkg élesztő
1 egész tojás
1 pohár tejföl vagy 2,5 dl tej
2 teáskanál cukor, só.

Az élesztőt megfuttatjuk a cukrozott langyos tejben. A margarint elmorzsoljuk a lisztben, majd belekeverjük a sót. A margarinos liszt közepébe mélyedést formázunk, beleöntjük a megfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást, és összegyúrjuk. Egy órai kelesztés után nyújtjuk.
A kb. 5 mm vastag tésztát először 8 cm-es csíkokra, majd ezeket háromszögekre vágjuk. A háromszögeket, egyik oldaluktól indulva, kifli alakúra föltekerjük. Fém sütőlapon fél órán át kelesztjük, a tetejüket egész tojással megkenjük. Ízlés szerint ízesítjük, és díszítjük napraforgómaggal, dióval, szezámmaggal, köménymaggal vagy mákszemekkel. Változatok: föltekerés előtt a kiflicskékbe tehetünk kedvenc sajtunkból egy vékonyabb rudat, olajos halat vagy virslit. Az üres kiflikhez készíthetünk különböző krémeket is. Tejes, májkrémes, padlizsános, tejfölös, túrós változatok között válogathatunk.

Diós és mákos kiflicskék

Hozzávalók:
A kelt tésztához: 150 g liszt, 150 g HAAS étkezési keményítő, 4 g szárított élesztő, 1/8 liter tej, 50 g vaj, 30 g méz vagy cukor, 1 tojás, 1 csipetnyi só.
A töltelékhez: 1/8 liter tej, 150 g darált dió vagy mák, 30 g méz vagy cukor, kevés reszelt citromhéj.
A díszítéshez: 1 tojássárgája, mák vagy dió.

Elkészítés: A lisztből, az ékezési keményítőből, az élesztőből, a langyos tejből, a vajból, a mézből, a tojássárgájából és a csipetnyi sóból laza tésztát keverünk. Jól átdolgozzuk, majd kendővel befedve 20 percig kelni hagyjuk. A töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzákeverjük a mézet vagy cukrot, a mákot vagy diót és a reszelt citromhéjat, majd még egyszer felforraljuk az egészet. A tésztát 10 egyforma darabra osztjuk, golyókat formálunk, majd kinyújtjuk őket. Mindegyikre adunk a töltelékből. Majd összesodorjuk, és kiflikké formázzuk. Kizsírozott sütőlapra tesszük, megkenjük tojássárgájával, és 20 percig állni hagyjuk. Még egyszer megkenjük, mákkal vagy apróra vágott dióval megszórjuk és 190 fokon kb. 12 percig sütjük.

Mandulás szeletkék

Hozzávalók:
A tésztához: 70 g nyers marcipán, 6 tojássárgája, 40 g porcukor, 2 evőkanál víz, egy fél citrom reszelt héja, 15 g liszt, 15 g HAAS étkezési keményítő, 6 tojásfehérje, 100 g kristálycukor, 100 g liszt, 100 g darált mandula, 2 evőkanál olaj.
A díszítéshez: vaj és liszt a forma kikenéséhez, 50 g pörkölt mandula, 1 tasak HAAS vanillincukor.

Elkészítés:
A marcipánt két tojássárgájával simára keverjük, és a maradék tojássárgákkal, a porcukorral, a vízzel, a reszelt citromhéjjal, a liszttel és az étkezési keményítővel habosra keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és tovább verjük. Az egészet hozzáadjuk a marcipános masszához. Végül hozzákeverjük a lisztet, a mandulát és az olajat. Az egészet egy kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük, és vastagon megszórjuk a pörkölt mandulával. 170 fokon kb. 50 percig sütjük. Kihülés után a tortát vanillincukorral megszórjuk.

Karácsonyi kókuszpuszedli

Hozzávalók:
15 dkg liszt
25 dkg cukor
5 dkg piskótamorzsa
8 dkg vaj
30 dkg kókuszreszelék
4 egész tojás.

A tojást, a vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a piskótamorzsát és a kókuszreszeléket.
Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe - esetleg sütőlapra - két kávéskanál segítségével kis halmokat formázunk. Kis lángon, 80 °C-os sütőben 45 percig sütjük.
Ha a tészta kihűlt, felolvasztott tortabevonóba mártogatjuk, és a halmocskákra egy-egy fél mandulát helyezünk. (Igen gyorsan és könnyen elkészíthető csemege.)

Gibanica

Hozzávalók (10 személyre):
50 dkg rétestészta
10 dkg mák
20 dkg cukor
20 dkg tehéntúró
10 dkg mazsola
50 dkg alma
10 dkg dió
2 dl tejföl
fahéj
vanília
citromhéj
2 egész tojás
vaj.

Egy cserépedényt kikenünk zsírral, a rétestésztát rétegenként belerakjuk, a rétegek közé tölteléket teszünk. A töltelékek sorrendje: dió, alma, túró, mák, túró, alma, dió. Minden réteget alaposan megkenünk olvasztott zsírral. A felső lapot meglocsoljuk tejföllel, majd közepesen meleg sütőben egy óra hosszáig sütjük. A töltelékek elkészítése:
1. Almatöltelék
A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk, és cukorral félig megpároljuk. Fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük.
2. Túrótöltelék
A túrót villával összetörjük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, a megmosott mazsolát, és a cukrot.
3. Diótöltelék
A darált diót a tésztára szórjuk, meghintjük cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.
4. Máktöltelék
A mákot a tésztára szórjuk, meghintjük cukorral, vaníliás cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.

Plumpuding

Hozzávalók:
1/2 kg kenyér
2 dl tej
10 dkg cukor
4 tojás
15 dkg mazsola
liszt
5 dkg kandírozott citromhéj
10 dkg füge
15 dkg vaj
1/2 dl konyak
szerecsendió

fahéj
őrölt szegfűszeg.

Elkészítés: Forraljuk föl a tejet és morzsoljuk bele a kenyér belsejét. Ha kihült adjuk hozzá a cukrot, a lisztbe forgatott mazsolát, a fügét, a kandírozott citromhéjat és a felvert tojássárgákat. A vajat, a konyakot, egy kevés szerecsendiót, sót, szegfűszeget összekeverjük és hozzáadjuk a morzsás masszához. A tojások fehérjét könnyű habbá verjük, óvatosan belekeverjük a masszába, majd kivajazott sütőformába öntjük. A sütőformákat lefedjük és 5-6 órán át vízgőz fölött főzzük. A kész pudingot 15 percre félrerakjuk majd a formákból kiborítva, díszítve tálaljuk.

Valódi pozsonyi patkó

Kellékek:
112 deka liszt,
35 deka sertés- zsír,
64 deka porcukor,
3 deka élesztő,
fél liter tej,
50 deka feltört dió,
50 deka darált mák,
2 deka fahéj,
3 citrom,
2 narancs,
só.

Készítés: A nyújtódeszkán a 112 deka liszt és 3 deka élesztő (amit előbb tejben kelni hagyunk, parányi só és langyos tejjel kemény rétestésztává gyúrunk. 4 részre osztjuk, egy-egy rész cipóba formázzuk, és fél óráig kelni hagyjuk. 30 deka cukrot 4 deci vízzel sziruppá főzünk, 1 deka fahéj, 1 citrom, 2 narancs héját reszelve, a tűzön pörköljük. Kevés tejjel és zsemlyemorzsával sűrítjük és hidegre tesszük. A fenti tésztát késvastagságra kinyújtjuk, a töltelékkel megtöltjük, patkóformára alakítjuk, ha megkeltek, megkent papiroson tojássárgával megkenve kisütjük.

 

   

 

Kék Karácsony

 

 



 

 Lovagrendek

 

 
 

 

Ahová még érdemes benézni

 

 

 Kattints a képre a teljes mérethez!

 

bannerem

banner.jpg picture by AndreaBp86

 

bannerem

 

 

 

 

 

 

mesék,versek,képek 

 

 

  

 

 

 

  

 

 

VIDEÓK-KLIPPEK

 
 
mennyien vagyunk?
Indulás: 2006-02-26
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak