Diós-mákos tekercs, kifli
Hozzávalók: 1 kg Graham-liszt 15 dkg fehér rozsliszt 1 dkg élesztő 1/2 dl étolaj 2 dl méz 15 dkg mák 1 kk. só 15 dkg dió 3 dl tej 10 dkg mazsola 20 dkg aszalt szilva 1 l víz Az élesztőt langyos vízben elkeverjük. Felöntjük 1 l langyos vízzel, beleszórjuk a Graham-lisztet és a rozsliszt felét, az étolajat és 1 dl mézet, sót. Alaposan elkeverjük, gyúrjuk, mindaddig, amíg a kezünkről le nem válik. Meleg helyre tesszük keleszteni kb. 6 óra hosszat. A diót és a mákot ledaráljuk, külön-külön tálkába helyezzük. A tejet a mézzel megmelegítjük, és a dióra, mákra öntjük, két-két ek. rozslisztet szórunk bele. Kimagozzuk a megmosott, megpuhított aszaltszilvát. Megmossuk a mazsolát és elfelezve a dió és a mák közé keverjük. Amikor a tészta megkelt, attól függően, hogy tekercset vagy kifliket akarunk csinálni, nagyobb vagy kisebb tésztadarabokat szakítunk. Nyújtótáblán kinyújtjuk, megkenjük dióval, illetve mákkal, összetekerjük, és olajos tepsire helyezzük, tetejét megkenjük tejjel. Fél óráig pihentetjük megint csak meleg helyen, azután meleg sütőben 30-40 percig sütjük. Ünnepi tésztaként tálaljuk.
|