Fatörzs torta
Fatörzs torta
Egy nagy tálban keverj el 5 tojás sárgáját 2 evőkanál sherry-vel és verd, amig habos és citromszinű lesz. Azután apránként verj bele egy csésze (1 1/2 deci) cukrot és verd, míg a cukor nagyjából elolvad. Verd fel az 5 tojás fehérjét egy csipet sóval s amikor kezd keményedni, verj bele egy deci cukrot. Ebből egy csészényit keverj a másik masszába, majd azt keverd vigyázva a többi fehérjébe. Végűl keverj bele negyed liter szitált lisztet és öntsd egy kivajazott, piskótatepsibe. Közepes sütőben ezt addig sütjük, míg, ha magnyomod, ruganyos lesz a teteje. Akkor kiborítjuk egy porcukorral meghintett konyhakendőre és felcsavarjuk, a keskenyebbik oldalán kezdve.
Mikor kihűlt, gyöngéden kicsavarjuk, levágjuk a kemény széleket és megtöltjük a következő krémmel: 1 liter tejszínt felverünk 50 gram átszitált porcukorral és belekeverünk 70 gram kakaót, valamint egy kanál kávét. Ezt rákenjük a tésztalapra és visszasodorjuk. Akkor gyenge tüzön megolvasztunk 50 gram keserű főzőcsokoládét két evőkanál vajjal, s elkeverjük fél liter szitált porcukorral és egy csomag vaniliás cukorral. Két, három kanál tejjel kenhető simaságúvá kavarjuk, beborítjuk vele a tekercset és egy villával megkarcolgatjuk, hogy fakéreghez hasonló mintájú legyen. Akkor válik könnyen vághatóvá, ha legalább egy napig hidegen áll.
|