Az oldal pár sztárral áll kapcsolatban,ezért csak azoknak tudjuk az e-mail címét,és az msn címét!
Az oldalról SZIGORÚAN TILOS MÁSOLNI!!!!
Levesek
Bajor tormaleves
HOZZÁVALÓK:
1 szál torma (friss) 30 dkg liszt 5-5 dl tej és húsleves (leveskockából) 2 dkg vaj fél citrom (leve) 5 dkg füstölt szalonna 1 dl tejszín cukor őrölt fehér bors só 1 szelet pirítós zsázsalevél
ELKÉSZÍTÉS
A tormát megreszeljük, és citromlével elkeverjük. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk benne a lisztet, majd hozzáöntjük a húslevest és a tejet. Állandóan kevergetve felforraljuk, és belekeverjük a reszelt tormát. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, majd levesszük a tűzről, és melegen tartjuk. Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kisütjük, majd a zsírjában megpirítjuk a pirítóskockákat is. A tejszínt belekeverjük a levesbe, és felforraljuk, de nem főzzük tovább. A szalonna- és kenyérkockákat a leves tetejére szórjuk, és zsázsalevéllel díszítjük.
A levest friss cipóban is tálalhatjuk.
Cseresznyeleves
HOZZÁVALÓK:
1 kg cseresznye 20 dkg cukor 2,5 dl víz csipetnyi őrölt fahéj 1 kávéskanál kukoricakeményítő
ELKÉSZÍTÉS
A cukrot a vízben oldódásig keverjük, majd a fahéjat is hozzáadva felforraljuk. Beletesszük a kimagozott cseresznyét, és puhára főzzük. A kukoricakeményítőt 1 evőkanál hideg vízben simára keverjük, majd a cseresznyéhez adjuk, és összeforraljuk. Hidegen vagy melegen, az étkezés végén kínáljuk.
Variáció
Elzászi módra, vörösborral is készíthetjük: a cseresznyét fele-fele arányú vízbe és borba keverjük, cukorral, sóval ízesítjük, és kevés borssal megszórjuk. A tányérokba pirítósszeleteket teszünk, erre öntjük a levest.
A narancshéjat gyufaszál vékonyságú szeletekre vágjuk. 5 dl vizet a cukorral és a kikapart vaníliarúddal felforralunk. Beledobjuk a narancshéjat, puhára főzzük, majd kihűtjük. Az epret megtisztítjuk, megmossuk. Felét turmixoljuk, szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukorszirupot a borral és a szegfűszeggel, majd hűtőben 4 órát állni hagyjuk. Tálaláskor a maradék epret hosszában kettévágjuk, előhűtött csészékbe helyezzük, és ráöntjük a gyümölcsös szirupot.
Variáció
Ízesíthetjük 1 darabka fahéjjal, néhány szem kardamommaggal vagy citromhéj-darabkákkal. Díszíthetjük úgy is, hogy minden csészébe teszünk egy citromkarikát vagy mentalevelet.
Ha minden magot el akarunk távolítani, a szitán áttörés után gézzel is átnyomhatjuk.
A hagymákat nagyobb darabokra vágjuk. A sonkát felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk (vigyázzunk, ne barnítsuk meg!), és 15 percig pároljuk benne a hagymát. A liszttel megszórjuk, beletesszük a sonkát, és 3 percig kislángon pároljuk, majd beleöntjük a húslevest és a bort. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és kislángon 40 percig főzzük. A tejszínt 3 részben habbá verjük. A levest tányérokba szedjük, mindegyiknek a tetejére 1-1 evőkanál tejszínhabot teszünk, és a hab közepére pirospaprikát szórunk.
Variáció
Szláv módra is készíthetjük: bor helyett pilzeni sörrel öntjük fel, a tejszín helyett pedig kefirt használunk. Vegetáriánus változat: sonka helyett fokhagymával bedörzsölt, pirított kenyérkockákat szórunk bele, a tyúkhúsleves helyett pedig zöldséglevessel öntjük fel.
A burgonyát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A vizet mély lábasba öntjük, beletesszük a leveskockát, a burgonyát, a zöldfűszeres csokrot, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedve felforraljuk. A forrástól számított 15 percig, kislángon főzzük. A zöldcsokrot kivesszük, a burgonyát turmixoljuk. A reszelt szerecsendióval megszórjuk, és szükség szerint újraízesítjük. Tálaláskor belekeverjük a szójaszószt. Mély tányérokban vagy nagy csészékben adjuk az asztalra. Az apróra vágott zöldfűszerekkel megszórjuk.
Ünnepi fogássá tehetjük, ha szárított vargányát adunk hozzá. Ecetes csirkesalátát is adhatunk mellé.