A rizst sós vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. A tejet a hosszában kettévágott, kikapart vaníliarúddal felforraljuk. Beletesszük a rizst, lefedjük, és puhára főzzük (akkor jó, ha minden tejet magába szívott a rizs). A cukrot 2 evőkanál vízzel felforraljuk, aranyszínűre karamellizáljuk, majd a kerek közepű (savarin) formába öntjük. A formát addig forgatjuk minden irányba, míg mindenhová eljut a karamell. Amikor a rizs puha, hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a tojásokat. Óvatosan összekeverjük, és egy kis részét a forma aljába simítjuk. Befedjük ananászdarabokkal, erre rizs következik, és a sort addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. (A tetejére rizs kerüljön!) Végül meleg sütőben, vígőzben készre pároljuk, és a formában hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, tálra borítjuk. Hidegen kínáljuk.
Időt nyerhetünk, ha kifejezetten desszertekhez használatos rizzsel készítjük. Ezt a fajtát főzés előtt nem kell megmosni
A csokoládét lereszeljük. A vajat felolvasztjuk, majd a zsemlemorzsával és a cukorral kevergetve 5 percig főzzük, míg aranyszínű lesz, a zsemlemorzsa pedig ropogós. A tűzről levéve hozzáadjuk a csokoládét, és kihűtjük. Kivajazott porcelán gyümölcstortaformába simítjuk a csokis zsemlemorzsa felét, rátesszük a kompótot, és a maradék zsemlemorzsával befedjük. A vajat elmorzsoljuk, ezzel megszórjuk, meleg sütőben 25 percig sütjük, majd kihűtjük. A tejszínt a cukorral habbá verjük, és a süteményre simítjuk. Málnadzsemmel díszítve tálaljuk.
Cookies
HOZZÁVALÓK:
30 dkg étcsokoládé 40 dkg liszt 1 tasak élesztőpor 22,5 dkg vaj 20 dkg barna cukor 18 dkg cukor 2 tojás 1 kávéskanál vaníliaaroma 1 kávéskanál só
ELKÉSZÍTÉS
A csokit kis darabokra tördeljük. A lisztet és az élesztőt tálba szitáljuk. A puha vajat a kristálycukorral és a barna cukorral habosra keverjük. Akkor jó, ha fényes, sima masszát kapunk. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliaaromát, a lisztet, a sót és a csokoládét. Kivajazott tepsire kis halmokat teszünk, és meleg sütőben készre sütjük. Akkor jók, ha puhák, és krémes a belsejük. Amikor kész, grillrácson kihűtjük.
Igazi cookie-formánk lesz, ha vízbe mártott fagylaltoskanállal adagoljuk a tésztát a tepsire, majd kissé ellapítjuk.
A cseresznyebefőttet lecsöpögtetjük, tálba tesszük, a likőrrel leöntjük, 2 óráig állni hagyjuk, majd a levet leöntjük róla. A mandulát teflonban világosra pirítjuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A mascarponét a tejszínnel, a tojássárgájával és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és cseresznyeszemeket. 3 evőkanál likőrös cseresznyével összekeverjük, majd óvatosan a tojáshabot is beledolgozzuk. Desszertestálkákba osztjuk, a mandulával megszórjuk, cseresznyeszemekkel díszítjük, 2 órára hűtőbe tesszük, és csak utána tálaljuk.
Variáció
Készíthetjük eperlikőrbe áztatott eperrel is. Kókuszreszelék helyett pedig tehetünk bele apróra vágott, aszalt gyümölcsöket.