A csirkehúst felkockázzuk. A gombát hosszú, vékony szeletekre vágjuk. A rákokat megtisztítjuk, a farkaikat meghagyjuk. A póréhagymát 2 cm-es karikákra vágjuk. A szószhoz a húslevest, a narancslét, a szakét, a szójaszószt, a cukrot összekeverjük, és 5 percig kislángon főzzük. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. 4 részre osztjuk, mély agyagtálakba tesszük, a csirkével, a rákkal és a gombával megszórjuk. A szósszal meglocsoljuk, alufóliával lefedjük, és forró sütőben 4 percig sütjük. Mindegyikre 1-1 tojást ütünk, majd újra lefedjük, és még 2 percig sütjük. Akkor jó, ha a fehérje kissé lágy marad, mint a tükörtojásnak.
Forrásban lévő, sós, olajos vízben megfőzzük a spagettit, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A kis üvegből vagy konzervből kiszedjük a szardellafiléket, jól lecsöpögtetjük, hideg vízzel leöblítjük, majd egy tányéron villával összetörjük. Serpenyőben, bő forró olajban megpirítjuk a fokhagymagerezdeket, majd azt is félretesszük. Az olajba beletesszük a pépesített szardellát, és kevergetve hagyjuk oldódni, amíg egynemű szószt kapunk. Hozzáadjuk a kimagozott paprikát meg a petrezselymet, összekeverjük, és félretesszük. Serpenyőben, kevés olajban megpirítjuk a zsemlemorzsát (óvatosan, nehogy megégjen), majd levesszük a tűzről. A tésztát tálalótálba tesszük, ráöntjük a mártást meg a pirított zsemlemorzsát, összekeverjük, és azonnal tálaljuk.
Tavaszváró masnitészta
HOZZÁVALÓK:
40 dkg masnitészta 1 csokor újhagyma 2 fej vöröshagyma 1 doboz sárgarépakonzerv 1 kis cukkini 4 nagyobb gomba 2 paradicsom 10 fekete olajbogyó 1 citrom olaj vaj őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
Vizet forralunk, megsózzuk, 1 evőkanál olajat öntünk hozzá, és beleszórjuk a citrom reszelt héját. Megfőzzük benne a tésztát, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A hagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk, a cukkinit és a répát vékony csíkokra vágjuk, a gombákat felnegyedeljük. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, kimagozzuk, húsukat feldaraboljuk, az olajbogyókat négyfelé vágjuk. Serpenyőben, forró olajban 5 percig pároljuk a hagymákat és a sárgarépát, hozzáadjuk a cukkinit, a gombát és a paradicsomot. Lefedjük, és 5 percig kislángon főzzük. Végül hozzáadjuk az olajbogyót, jól összekeverjük, lefedjük, levesszük a tűzről, és 5 percre félretesszük. A tésztát tálalóedénybe töltjük, és összekeverjük a zöldségmártással. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, és tálalás előtt még 2 percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.