A citrom levét kinyomjuk, a bazsalikomot apróra vágjuk. A diót teflonban megpirítjuk, majd konyhai papírtörlőn hagyjuk kihűlni. A rokfortot felkockázzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és kihűtjük. Az almát meghámozzuk, magházát kivájjuk, húsát felkockázzuk. Salátástálban a tésztát összekeverjük az olajjal, a citromlével, a zúzott fokhagymával és a Gyros fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a sajtot, a diót, a felszeletelt gombát és az almakockákat. Bazsalikommal megszórjuk.
Variáció Rokfort helyett márványsajtot is használhatunk.
A fűszerezéshez 1 dl joghurt 1 citrom (leve) pirospaprika őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A húst és a sajtot felkockázzuk. Az almát meghámozzuk, belsejét kivájjuk, húsát kockákra vágjuk. A banánt meghámozzuk, felkarikázzuk. Az almát és a banánt citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljanak meg. Az endíviák külső leveleit leszedjük, kemény belsejüket kivágjuk, végül apróra szeleteljük. Minden salátáhozzávalót tálba teszünk, néhány dióbelet szórunk bele, és összekeverjük. A szószhoz a joghurtot simára keverjük a paprikával, a citromlével, és sóval, borssal ízesítjük, végül a salátára öntjük, és összekeverjük.
Variáció
Adhatunk még hozzá 1 kis főtt, apróra kockázott céklát, néhány fejessaláta-levelet vagy galambbegysalátát. A joghurtos szósz helyett készíthetünk citrommal ízesített majonézes öntetet.
Kitűnően felhasználható hozzá a maradék hús. A durvára vágott dióbél nagyon sok saláta tetején mutat jól, és különleges ízt kölcsönöz a hidegkonyhai készítményeknek.