2 szép nagy fekete retek, 2 fej lilahagyma, 1 kisebb zellergumó, 1,5 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1/2 citrom leve, 1 csokor friss, vagy 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld, ízlés szerint só, csipet cukor, 1 késhegynyi törött fehér bors.
|
Először a mártást készítjük el: a majonézt simára keverjük a tejföllel és a citrom átszűrt levével, majd borssal és cukorral ízesítjük. Ezután a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük, végül az egészet hűtőszekrénybe tesszük. A retket kefével alaposan lesikáljuk, és tisztára mossuk, majd héjastól gyuf*szálnyi csíkokra reszeljük (vagy vágjuk). Megsózzuk, és jól átforgatjuk. A letisztított és meghámozott zellert ugyancsak felcsíkozzuk, és szűrőbe téve belelógatjuk egy forrásban lévő fazék vízbe úgy, hogy a zeller mind beleérjen. Az újraforrástól számítva 1 percig főzzük, majd a léből kiemelve jól lecsöpögtetjük, és kihűtjük. A lilahagymát nagyon vékony karikákra vágjuk, és a karikákat szétszedjük. Megsózzuk 15 percnyi állás után az összes zöldséget beleforgatjuk a majonézes mártásba. Befedve betesszük a hűtőszekrénybe, és legalább fél napig érleljük.
| |