MAJOON CUKORKA
A majoon néha cukorka formáját veszi fel. Egy ilyen receptet adott Dr. O’Shaughnessy-nek a barátja, Ameer.
120g sidhee-t, és ugyanilyen mennyiségu ghee-t tegyünk bele egy agyagedénybe, adjunk hozzá fél liter vizet, és az egészet faszénen melegítsük. A keveréket állandóan kevergessük, amíg a víz el nem forr, ami az olvasztott vajnak az edény faláról jövo sercego hangjáról tudható. Ekkor vegyük le a keveréket a tuzrol, préseljük át egy ruhán, amíg meleg–ezáltal a kender aktív és színezo anyagainak olajos oldatát kapjuk–és a leveleket, rostot, stb. ami a ruhán marad dobjuk el.
A zöld olajos oldat hamar vajas masszává szilárdul, és ekkor kézzel jól meg kell mosni tiszta vízzel, addig, amíg a víz elszínezodik. A színezoanyagot és egy kivonható anyagot így eltávolítunk, és egy nagyon halványzöld, egyszeru kenocs állagú massza marad. A mosóvizet el kell dobni: Ameer azt mondja, hogy ez mérgezo és összeszorítja a torkot, nagy fájdalmat és nagyon kellemetlen és veszélyes szimptómákat okoz.
Ekkor vegyünk 1 kiló cukrot, adjunk hozzá egy kis vizet és tegyük bele egy cseréplábasba a tuz fölé. Amikor a cukor feloldódik és habzik, adjunk hozzá fél liter tejet; suru hab képzodik, amit el kell távolítani; idorol idore tejet és egy kis vizet kell hozzáadni, és a forralást körülbelül egy óráig folytatni és az oldatot óvatosan keverni, amíg nem lesz belole ragadós tiszta szirup, ami hideg felületen megszilárdul; hozzákeverünk 120g finom port napon szárított friss tejbol, végül hozzáadjuk az elkészített kendervajat és néhány percig folytatjuk a gyors keverést. Néhány csepp rózsaolajat gyorsan ráspriccelünk, és a keveréket az edénybol egy lapos hideg tálra vagy lapra öntjük. A massza azonnal híg süteménnyé szilárdul, amit kis cukorka alakú darabokra osztunk. Az így készült anyagot négy rúpiáért árulják; egy drachma súlyú elbódít egy kezdot; három drachma egy tapasztalt használót: az íze édes és az illata nagyon kellemes.
|