8 dolog, amit a tökről tudni érdemes
Levesek, egytálételek, desszertek - tök mindegy, mit szeretne készíteni belőle: ha a tököt választja, nem fog csalódni.
1 Gondolta volna, hogy a tök esetében tudományos szempontból nem is zöldségről, hanem bogyós gyümölcsről beszélhetünk?
Összesen több mint 800 különböző fajtája ismert, de fogyasztásra csak az étkezési tökök megfőtt húsa alkalmas.
2 A konyhában szinte semmi sem szab határt a tök változatos felhasználásának: kisütheti olajban, elkészítheti köretnek, tölteléknek megpirítva, elrakhatja savanyúságnak, befőttnek, de lehet pürésíteni vagy reszelni is. Tortatölteléknek éppúgy alkalmas, mint szószokhoz, levesekhez, salátának.
3 A cukkini is a tökfélék családjába, pontosabban az úgynevezett nyári tökök közé tartozik. Egész évben kapható, egészséges zöldségféle. Mivel nyersen is meg lehet enni, kiváló salátának, de grillezve is közkedvelt.
4 Az egyik legegészségesebb fajta a sütőtök. Narancssárga színét a béta-karotin adja, amely hatékony antioxidáns, és véd a tumoros betegségek ellen. Remek A-vitamin-forrás - erősíti látásunkat, s egyben bőrvédő hatású is. A benne található rengeteg rost az emésztést serkenti.
5 Érdemes a tök magját is megkóstolni: a kis, lapos magvak szárítva (rágcsálnivalónak) vagy zsemlére szórva fogyaszthatók. Mintegy 50%-ban értékes zsírsavakat tartalmaznak, magas fehérjetartalmuk miatt pedig elsősorban a sportolók között kedveltek.
6 A vastag héjú téli tökök előnye, hogy hosszú ideig eltarthatók, mivel csak teljesen érett állapotban szüretelik őket. A minőség jele az elfásodott szár, amely megmutatja, hogy a tököt tényleg nem idejekorán szedték le.
7 A tök bele kalóriaszegény, csak kevés cukrot és savat tartalmaz, cserébe viszont tele van rostokkal, B- és C-vitaminnal, káliummal, magnéziummal és vassal. A benne található rengeteg béta-karotint - amely a bőrsejteket védi meg a szabadgyököktől - jobban fel tudja venni a szervezet, ha a konyhai feldolgozás során kevés olajat ad hozzá.
8 Nem szabad elkészíteni a tököt, ha a legenyhébb keserű mellékízt is érzi rajta. E keserű anyag a cucurbitacin, ami az emésztés során irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját. Az elfogyasztott mennyiségtől függően rosszullétet, gyomorpanaszokat, émelygést, hányingert okozhat.
|