Mennyei tiramisu
Hozzávalók: 30 db babapiskóta, 4 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál cukor, 50 dkg tejszínes krémsajt (mascarpone), 1 kupica konyak; a babapiskóta áztatásához: 1,5 dl erős feketekávé, 1 kupica konyak, 5 dkg cukor; a tetejére: 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat a kétféle cukorral habosra keverjük. Teszünk bele egy kupica konyakot, hozzáadjuk a krémsajtot, és újból átkeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a krémbe. A babapiskóta áztatásához elkészítjük a kávét, beletesszük a cukrot, a konyakot, 2 dl vízzel felengedjük, megmelegítjük. A piskótákat néhány másodpercre megforgatjuk benne, majd amikor kicsit megszívták magukat, egy sort terítünk az üvegtál aljára, a krém felével megkenjük, és a maradék kávéba áztatott piskótát a krém tetejére rakosgatjuk. A megmaradt krémet a tetejére öntjük, szépen elsimítjuk, és rászitáljuk a kakaóport. Hűtőszekrénybe tesszük, és 2 órát állni hagyjuk. Ha fokozni akarjuk az élvezetet, készíthetünk hozzá vaníliamártást. A tiramisu kockát körülöntjük vaníliamártással, és a tányér szélét körbedíszítjük narancs- és kivi szeletekkel. Tipp: Konyak helyett rummal is készíthetjük, és idénytől függően választhatunk más-más gyümölcsöt hozzá.
|