Vadas hús
Hozzávalók: 1 kg vadhús, 30 dkg petrezselyemgyökér, 60 dkg sárgarépa, 1 nagy vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 babérlevél, 4-5 szem borókabogyó, 1 kanál ecet, 1 kanál mustár, 1 kanál liszt, ízlés szerint egész fekete bors, só, 3 kanál olaj vagy zsír, esetleg egy kávéskanál kristálycukor. Egy sárgarépát és egy fehérrépát felkarikázunk, az egészben hagyott hagymával, a babérlevéllel, borssal és borókával egy liter vízben néhány percig forraljuk. Hozzátesszük az ecetet, és a húsra öntjük. Ebben a pácban tartjuk hideg helyen legalább egy éjszakára. A húst felszeleteljük, ha erősebb hús (marha vagy nagyvad) kiverjük. 2 kanál olajat felforrósítunk, a húst kifehéredésig sütjük, majd felengedjük a páclével, hozzátesszük a maradék zöldséget, megsózzuk és lassú tűzön, fedő alatt (vagy kuktában) főzzük, míg a hús megpuhul. A zöldséget átpasszírozzuk vagy elturmixoljuk. Egy kanál olajjal és liszttel világos rántást készítünk (van, aki egy kevés cukrot is pirít hozzá). Felengedjük a főzővízzel, hozzákeverjük a passzírozott zöldséget, a tejfölt és a mustárt, majd beletesszük a húst és felforraljuk. Zsemlyegombócot, knédlit vagy olaszos főtt tésztát adunk hozzá.
|