Párolt vadkacsa
Hozzávalók: egy egész kacsa (vad), 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg vegyes zöldség, egy vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 8 dkg zsír, 2 dl Tejföl, mokkáskanál mustár, egy babérlevél, egy evőkanál cukor, fél citrom, egy evőkanál liszt, só, fekete bors. A lenyúzott kacsát kiáztatjuk, megsózzuk, és szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. A karikára vágott vegyes zöldséget és hagymát a fele zsírban, tepsiben megpirítjuk, hozzáadjuk a citromhéjat, babérlevelet, rárakjuk a kacsát és a megforrósított zsírral leöntjük. Kevés vizet és vörös bort is öntünk alá, és gyakori öntözés közben puhára - de pirosra - sütjük. Ha a hús teljesen megpuhult, deszkára szedjük. A zöldséget levével együtt áttörjük, hozzátesszük a megpirított cukrot, meghintjük liszttel, elkeverjük, és kevés vízzel felengedjük. Tejföllel, mustárral, citromlével ízesítjük. A kacsát felszeleteljük, belerakjuk a mártásba és felforraljuk. A húst tálra tesszük, pár kanálka mártást öntünk alá és burgonyafánkkal vagy -krokettel tálaljuk. A többi mártást külön csészében adjuk hozzá.
|