10.
2005.04.16. 20:39
Sonkás-gombás palacsinta
Sonkás-gombás palacsinta
HOZZÁVALÓK:
A palacsintához 20 dkg liszt 1 tojás 3 dl tej só olaj, a sütéshez
A töltelékhez 25-25 dkg erdei és csiperke gomba 1 gerezd fokhagyma 10 dkg füstölt sonka 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
A besamel mártáshoz 2,5-2,5 dl tej, vaj és liszt fél teáskanál provence-i fűszerkeverék 5 dkg reszelt sajt 1 dkg vaj őrölt bors só olaj, a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
A palacsintához a tojást és néhány evőkanál lisztet habverővel csomómentesre keverünk, majd fokozatosan, felváltva hozzáadjuk az összes lisztet és tejet, majd letakarva félretesszük. A gombákat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, néhány evőkanál olajban megpároljuk, majd lecsöpögtetjük. A serpenyőbe beletesszük a kis kockákra vágott sonkát, a zúzott fokhagymát, a petrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk, és visszatesszük a gombát. Kislángon, kevergetve 5 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről. Egy másik serpenyőben elkészítjük a besamelt: a vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet, és besűrítjük. A besamelt a gombás töltelékre öntjük, megszórjuk provence-i fűszerrel, és jól összekeverjük. A palacsintákat megsütjük, a tölteléket elosztjuk rajtuk, feltekerjük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk. Meghintjük reszelt sajttal, és 10 percre forró sütőbe tesszük.
Ehhez a palacsintához nagyon jól illik a paradicsomsaláta. Ha szárított gombából készítjük, hozzá kell számítani azt az időt is, amíg a gombát kiáztatjuk.
|