8.
2005.03.27. 12:28
Rokforttal töltött palacsinták körtével
Rokforttal töltött palacsinták körtével
Hozzávalók:
0,5 kg rokfort (vagy márványsajt) 17,5 dkg liszt 2 db tojás 1 tojássárgája 4 dl tej 1 csokor petrezselyem 6 fej cikória (á 15 dkg) vagy 6 fejes saláta szíve 3 evőkanál fehérborecet 0,5 dl olaj 10 dkg vaj 1 evőkanál tárkony (morzsolt) 0,5 dl Cumberland mártás 1 dl narancslé 2 körte (á 15 dkg, lehetőleg vörös héjú) só, bors
A lisztet a tojásokkal, a tojássárgával, tejjel simára elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, a petrezselyem felét finomra vágva hozzákeverjük. A cikóriákat megmossuk, torzsájukat kivágjuk. Az ecetet, olajat, sót, borsot öntetté keverjük, a tárkonyt is hozzáadjuk. A palacsintatésztából 5 dkg vajon 12 db palacsintát sütünk, kihűtjük. A Cumberland mártáshoz adjuk a narancslevet, felforraljuk. A körtéket megmossuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, hosszában egyforma cikkekre vágjuk. A forró mártásban egyszer felforraljuk, félretesszük. Sütőlemezre vagy tepsibe papírt terítünk, a sajtot a palacsintákra morzsoljuk, azokat felgöngyöljük, egymás mellé a sütőpapírra helyezzük. Előmelegített sütőben 200 °C-on 5-6 percig sütjük. A cikóriákat (vagy a leveles saláta szíveket) eltépkedjük. A petrezselyem megmaradt részét felaprítva egy serpenyőben a megmaradt vajon megfuttatjuk, a körtéket beletéve átforrósítjuk. A salátát az öntettel elkészítve tálra rendezzük, rárakjuk a palacsintákat, mellé a körtecikkeket.
|