4.
2005.02.21. 22:38
Gundel palacsinta
Gundel palacsinta
Az igazi és eredeti Gundel palacsinta csak a tévhit szerint lángol. Aminek itt lángolnia kell, az Te vagy és Kedvesed, és biztos lehetsz az eredményben, ha híven követed a receptet! Sok sikert! |
Hozzávalók
• 10 db palacsintához • 2 db tojás • 2,5 dl tej vagy szódavíz • 180 g liszt • 1 dl olaj • csipetnyi só
A töltelékhez
• 150 g darált dió • 20 g mazsola • 1 dl tejszín • 0,5 dl rum • 80 g cukor • 1 db citrom vaníliás cukor, őrölt fahéj
A csokoládémártáshoz
• 2 dl tej • 20 g cukor • 60 g csokoládé • 20 g kakaópor • 2 tojássárgája • 10 g liszt • 0,5 dl rum • vaníliás cukor
Elkészítése
A palacsintatészta elkészítése: a lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és mindkét oldalát világosra sütjük, melegen tartjuk. Ezután elkészítjük a diótölteléket. A citrom héját lereszeljük, a mazsolát megtisztítjuk, alaposan megmossuk és leszárítjuk. A tejszínt felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk az előkészített mazsolát, a citromhéjat, a diót, a vaníliás cukrot, és megszórjuk kevés fahéjjal. 1-2 percig főzzük, míg kenhető pépet kapunk. Ha kissé lehűlt, elkeverjük benne a rumot.
Végül elkészítjük a csokoládémártást. A fele tejet felforraljuk a csokoládéval. Habüstben vagy hőálló üvegtálban jól összekeverjük a tojásárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a lisztet és az 1 dl hideg tejet. A felforralt csokoládés tejet habverővel állandóan keverve, vékony sugárban hozzáadjuk az összekevert anyagokhoz, majd vízfürdőre helyezve, folyamatos keverés mellett felfőzzük, melegen tarjuk, tálalás előtt rummal ízesítjük. A palacsintákat megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk, tűzálló tálra helyezzük, fél oldalát átvonjuk a forró csokoládémártással, majd a másik oldalát meghintjük porcukorral.
|
|