Sós ropogtatós
2005.03.26. 23:34
Porhanyós sajtos
Porhanyós sajtos
(80 darabhoz)
Hozzávalók:
15 dkg vaj
20 dkg Pannónia sajt
2 dl tejszín
1 kávéskanál pirospaprika
fél kávéskanál sütőpor
25 dkg liszt
csipet só
2 tojássárgája a megkenéshez
mák, szezámmag
apróra vágott pisztácia
köménymag
mandulaforgács a díszítéshez
Elkészítés:
A sajtot lereszeljük, összedolgozzuk a vajjal, a tejszínnel, teszünk bele sót, pirospaprikát. A lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk, és a masszába dolgozzuk. Az omlós tésztát három részre osztjuk, alufóliába burkoljuk, és hideg helyen, hűtőszekrényben 2 órát pihentetjük. A cipókat egymás után kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formákat szúrunk belőle, és miután mind a három cipóból elkészültek a formák, kivajazott, kilisztezett tepsibe rakjuk. A tojássárgákat egy evőkanál vízzel jól felverjük, és megkenjük vele a különböző formájú aprósüteményeket. A tetejüket felváltva megszórjuk mákkal, szezámmaggal, köménymaggal, de tehetünk rájuk durvára vágott pisztáciát vagy mandulaforgácsot. A sütőt 200ºC-ra felmelegítjük, és a tésztát középső sínen 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve tortarácsra helyezzük, amíg kihűl.
|