Sós
2005.02.21. 23:21
Tepertős pogácsa
Tepertős pogácsa
Hajtogatott, de élesztős tésztából készül ez az inkább télen népszerű finomság. Elkészítése az ide-oda hajtogatások miatt kisebbfajta koncentrációt kíván, ez még nagyobbá teszi az elkészülte láttán támadó örömöt. Ha nem hajtogattál bele valami oda nem illőt. |
Hozzávalók
A tésztához
• 700 g liszt • 300 g tepertő • 50 g sertészsír • 20 g élesztő • 2 db tojássárgája • 1 dl száraz fehérbor • 1,5 dl tej • őrölt bors, só
• a szóráshoz: 100 g liszt • a kenéshez: 1 db tojás
Elkészítése:
A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. húsz gr lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojás sárgájával, a borral, és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tepertős tömeget, a füleket a tepertős tömegre hajtjuk, kinyújtjuk, szimplára hajtjuk, és hűtőbe tesszük. További hajtogatás 1 dupla, egy szimpla, egy dupla. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük. Lehetőleg forrón rakjuk tálra, és szolgáljuk fel egy korsó hideg sör kíséretében.
|
|