Sós
2005.02.21. 23:07
Túrós-sajtos pogácsa
Túrós-sajtos pogácsa
Hajtogatott modell a túrós-sajtos fajta. Ízlés szerint készülhet juhtúróból is, úgy pikánsabb! |
Hozzávalók:
1 dl tej 1 dl tejföl 5 dkg élesztő 60 dkg liszt 25 dkg vaj 30 dkg tehéntúró 3 tojássárgája 1 evőkanál só 10 dkg reszelt sajt (valamilyen félkemény vagy kemény sajt)
Elkészítése: Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a túrót és az élesztős tejet, 2 tojás sárgáját, a sót és a tejfölt, és jól összegyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelni hagyjuk. Most jön a hajtogatás. Az egyes hajtogatások között mindig hagyjuk a tésztát 25-30 percig pihenni. Nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, majd hajtsuk össze úgy, hogy három réteg legyen egymáson. Takarjuk le egy ruhával, majd kezdjük elölről az egészet fél óra múlva. Háromszor vagy négyszer hajtogassuk. Ha megtettük, nyújtsuk ki kb. 3 cm vastagra, szórjuk meg sajttal, és szaggassuk ki a pogácsákat. Kb. 20 perc alatt sül meg előmelegített sütőben.
|
|