20.
2005.03.27. 20:21
Ünnepi zsázsaleves
Ünnepi zsázsaleves
Hozzávalók: 1 liter kész, vagy leveskockából készült húsleves, 4 dkg vaj, 4 dl főzőtejszín, 5 dkg zsázsa, 1 evőkanál liszt, 1 kisebb sárgarépa, csipetnyi őrölt szerecsendió, 1 csokor petrezselyem, frissen őrölt fekete bors, só
Elkészítés: A megmosott és megtisztított petrezselymet papírtörlő segítségével szárazra itatjuk, és apróra vágjuk. 2 dl tejszínből kemény habot verünk, majd hideg helyre félretesszük. A felhevített vajon megfuttatjuk a lisztet, folytonos keverés mellett apránként hozzáadjuk a húslevest, és kis lángon simára főzzük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk, blansírozzuk, majd amikor megpuhult, szitán leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, hagyjuk jól lecsöpögni. A tejszín másik felét a levesbe keverjük. Hozzáadjuk az aprított zöldfűszereket, sóval, borssal ízesítjük. Reszelünk bele egy csipet szerecsendiót, és botmixer segítségével az egészet összeturmixoljuk. Újra felforrósítjuk, belekeverjük a felvert tejszínhabot, egyet forralunk rajta, és előmelegített levesestálba szedjük. A tetejét zsázsával, és vékony sárgarépacsíkokkal díszítjük. Leveses csészébe szedjük, és forrón tálaljuk.
|