18.
2005.03.27. 20:18
Sajtos almaleves
Sajtos almaleves
Hozzávalók: 1 alma, 3 csésze almabor, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 dl tej, 20 dkg Gouda sajt, 3 tojássárgája, 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál szerecsendió, 1 teáskanál vágott petrezselyem, 3 kanál pirított zsemlekocka
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, magházát kivájjuk és kockákra vágjuk. Citromot csepegtetünk rá, hogy ne barnuljon meg. A tejet előre felforraljuk, hogy ne akkor húzzuk vele az időt, amikor éppen szükség lenne rá. A vajat felhevítjük, és 2 kanál liszt hozzáadásával világos rántást készítünk, majd meleg tejjel felengedjük, habverővel elkeverjük, hogy teljesen csomómentes legyen. Jól összeforraljuk, beleöntjük az almabort, és lassú tűzön tovább főzzük. A sajtot lereszeljük, és a maradék lisztben megforgatjuk, majd a leveshez tesszük. A tejszínt kikeverjük a tojások sárgájával, a szerecsendióval, sóval ízesítjük, majd összefőzzük a sajtos krémlevessel. Az almakockákat kevés cukros vízben pár percig főzzük, majd a levesbe tesszük. Levesbetétnek zsemlekockát pirítunk hozzá, és a levest máris tálaljuk. A tetejét finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.
|